Συλλογη υπογραφων για μεταλλεια
Στην Τέρπυλλο ξεκίνησε χθες Τετάρτη 4 Ιανουαρίου συλλογή υπογραφών των κατοίκων του νομού ενάντια στα μεταλλεία. Η πρωτοβουλία εκδηλώθηκε μετά την επιτυχημένη εκδήλωση στην γεμάτη την αίθουσα του πολιτιστικού συλλόγου, όπου πραγματοποιήθηκε η ενημέρωση για τις επιπτώσεις από την εξόρυξη-μεταλλουργία χρυσού-χαλκού.
Για μία ακόμα φορά, οι καθηγητές καθήλωσαν το κοινό, εξηγώντας τα ακόλουθα:
-ξεπούλημα του ορυκτού πλούτου με μηδαμινό όφελος για τις τοπικές κοινωνίες
-όξινη απορροή
-λεκάνες τοξικών αποβλήτων
-μόλυνση υδροφόρου ορίζοντα
-λειψυδρία
-αιωρούμενα σωματίδια
-καταστροφή φυσικού τοπίου
-παύση κάθε γεωργικής, κτηνοτροφικής και τουριστικής δραστηριότητας.
Χαρακτηριστική ήταν η παρέμβαση, του τοπικού προέδρου Τερπύλλου, Αλέξανδρου Σημαιοφορίδη, ο οποίος εκφράζοντας την προσωπική του άποψη κατά των μεταλλείων, είπε ότι μπορούμε να επενδύσουμε στην αειφορική ανάπτυξη, παράγοντας προϊόντα όπως γάλα, κρέας, σιτάρι, να επενδύσουμε στο βοτανικό κήπο, ο οποίος έχει εγκαταληφθεί , και στην αξιοποίηση των αρχαιολογικών χώρων της περιοχής. Τόνισε ότι οι κάτοικοι των Κρουσίων περίμεναν την υλοποίηση του φράγματος του Μεταξοχωρίου που υπουργικά χείλη τους είχαν υποσχεθεί και δυστυχώς , αντιλαμβάνονται ότι αντί για φράγμα ύδατος μάλλον θα γίνει τέλμα τοξικών αποβλήτων, χωρίς κανένας να έχει ενημερωθεί και ρωτηθεί.
Επιπλέον μετέφερε και την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Μιχάλης Αναστασιάδης, αντιδήμαρχος Κρουσσών, με το ΥΠΕΚΑ (την οποία επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο αντιδήμαρχος). Ο κ. Αναστασιάδης ζήτησε από το υπουργείο να στείλει επιστήμονες για να ενημερώσουν για το τι θα γίνει στην περιοχή, και με ποια μέθοδο, και ή δυνατόν η ενημέρωση αυτή να γίνει κατ΄ αντιπαράσταση με τους επιστήμονες που καλεί το Μέτωπο Αγώνα. Η απάντηση που πήρε ήταν ότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται γιατί είναι πολύ δύσκολο. Σύμφωνα με το υπουργείο, το πιο εφικτό θα ήταν να κληθούν οι δήμαρχοι και ο περιφερειάρχης για ενημέρωση στην Αθήνα!