My Twitter Feed

28 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Και στο τέλος χάνουν οι αγρότες

“Ο Θεός έπλασε τον κόσμο, και τον φόρτωσε στις πλάτες του αγρότη” είχε πει ο Γεώργιος Παπανδρέου, από τη δεκαετία του ’60 ακόμη. Οι δεκαετίες που πέρασαν έκτοτε, δεν άλλαξαν και πολλά πράγματα.

sitari-580x376Τα τελευταία χρόνια οι αλλοπρόσαλλες καιρικές συνθήκες οδηγούσαν την παραγωγή σε επίπεδα απαγορευτικά, ακόμη και για την είσοδο των αλωνιστικών στα χωράφια.

Φέτος η χρονιά πήγε θαυμάσια. Η παραγωγή, παρά τις βροχές “στο παραπέντε”, ήταν εξαιρετική. Σε όλο το νομό ο μέσος όρος άνετα πέρασε τα 300 κιλά/στρέμμα. Τα 400 και πλέον κιλά σημειώθηκαν σε ουκ ολίγα χωράφια. Πάλι όμως οι αγρότες έρχονται στο “μία από τα ίδια”.

Λίγο η δικαιολογία για την χαμηλή ποιότητα λόγω βροχών, λίγο η υπερπαραγωγή, και πολύ η έλειψη παρεμβατικών μηχανισμών (ΚΥΔΕΠ, Ενώσεις), επιτρέπουν στο ελεύθερο εμπόριο να αλωνίζει την αλωνισμένη παραγωγή.

Μέχρι στιγμής δεν έχει καθορισθεί η τιμή για το σκληρό σιτάρι. Και όσοι παραδίδουν, το κάνουν καλή τη πίστει, εισπράττοντας σε ορισμένες περιπτώσεις κάποια προκαταβολή (περί τα 10 λεπτά). Και “όταν βγει η τιμή” θα εισπράξουν τα υπόλοιπα.

Οι πλέον αισιόδοξοι ελπίζουν σε τιμή περί τα 20 λεπτά/κιλό για το σκληρό. Την στιγμή που πέρυσι είχαν πληρωθεί μέχρι και 27-28 λεπτά το κιλό. Για δε το μαλακό, δεν γίνεται καν συζήτηση. Εκεί η τιμή δεν αναμένεται να ξεπεράσει τα 15 λεπτά/κιλό.

Πηγή: ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Σχολιάστε