My Twitter Feed

30 Ιουνίου, 2022

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Ο κορονοϊός είναι πάντα εδώ! -

Τετάρτη, 29 Ιουνίου, 2022

Έφυγε νωρίς κι ο Γ. Λιαρετίδης -

Δευτέρα, 27 Ιουνίου, 2022

Πρόταση μέτρων για πλημμύρες -

Δευτέρα, 27 Ιουνίου, 2022

Κατεβαίνει στις εκλογές ο Σάββας -

Δευτέρα, 27 Ιουνίου, 2022

ΣΥΡΙΖΑ: Περιοδεία για τα αγροτικά -

Κυριακή, 26 Ιουνίου, 2022

Το θέρος διανυκτερεύει στο Κιλκίς! -

Σάββατο, 25 Ιουνίου, 2022

Υπόσχεση για άμεση αποζημίωση -

Σάββατο, 25 Ιουνίου, 2022

Κιλκίς: Ο ιός τραβάει την ανηφόρα! -

Παρασκευή, 24 Ιουνίου, 2022

Στο έλεος του Θεού τα νέα κοιμητήρια του Κιλκίς

koimitiria* Παρέμβαση της Κοινωνίας Πολιτών.

Αυστηρή κριτική στο Δήμο Κιλκίς για την απαράδεκτη εικόνα που παρουσιάζουν τα νέα κοιμητήρια της πόλης του Κιλκίς, ασκεί η Κοινωνία Πολιτών, η οποία σε ανακοίνωσή της τονίζει:

“Μετά από πολύχρονες προσπάθειες, που ξεπερνούν τις τρεις θητείες Δημοτικών περιόδων, και την αδιαμφισβήτητη αναγκαιότητα δημιουργίας νέων κοιμητηρίων, ξεκίνησε πρόσφατα η λειτουργία τους. Η χαοτική κατάσταση που επικρατούσε και επικρατεί στα παλαιά κοιμητήρια, εδώ και πολλά χρόνια δεν στάθηκε ικανή να υπερπηδηθούν γραφειοκρατικά και οικονομικά εμπόδια για την έγκαιρη αποπεράτωση των νέων.

Θα περίμενε κανείς  επισκεπτόμενος τα νέα νεκροταφεία, ότι τουλάχιστον εμφανησιακά  και οργανωτικά θα έδιναν μια άλλη εικόνα από αυτήν που συνηθίσαμε τόσα χρόνια με τις αυθαιρεσίες που συνέβαιναν στα παλιά. Η πραγματικότητα έρχεται να μας προσγειώσει στις συνήθεις ελλιπείς λειτουργίες της τοπικής αυτοδιοίκησης και των δημόσιων λειτουργών.

Ήδη από την αρχή της λειτουργίας των είναι εμφανείς οι κατασκευαστικές ατέλειες και οι επιλογές των υλικών. Αρκεί κάποιος, ειδικά υπέργηρος, να χρησιμοποιήσει την κεντρική σκάλα εισόδου στα κοιμητήρια. Οι κουραμπιέδες είναι πιο συμπαγείς από το μίγμα σκυροδέματος και τσιμέντου που χρησιμοποιήθηκε εκεί.

Ο δρόμος πρόσβασης είναι βασική προϋπόθεση της εύρυθμης λειτουργίας των πεζών και οχημάτων, όμως στο μεγαλύτερο μέρος του παραμένει χωματόδρομος.

Οι χώροι ενταφιασμού καθ’ ότι είναι ακόμη άδειοι, εμφανίζουν εικόνα πολύχρονης εγκατάλειψης από διάφορα χόρτα και βάτα που δείχνει ότι καμία επιμέλεια δεν υπάρχει τουλάχιστον τον τελευταίο χρόνο.

Ο συνήθης τρόπος εκσκαφής ήταν χειρονακτικά από εργαζόμενους συνεργάτες των γραφείων κηδειών ή και συγγενικά πρόσωπα. Σήμερα χρησιμοποιούνται σκαπτικά μηχανήματα για την διευκόλυνση των εργασιών. Όμως ρωτάμε πόσο καιρό θα αντέξουν τα ωραία πλακόστρωτα και τα κράσπεδα που οριοθετούν τους χώρους ενταφιασμού, όταν από πάνω τους θα περνούν τέτοιου είδους μηχανήματα βαρέως τύπου και όταν ήδη από τις πρώτες εκσκαφές έχουμε ήδη καταστροφές των υλικών?

Τέλος, από την στιγμή που κατασκευάστηκαν μέσω επιδοτούμενων ολοκληρωμένων προγραμμάτων, θα περίμενε κανείς να δει και ένα χώρο υποδοχής και αναμονής, όπως επίσης και ένα χώρο επισκεπτηρίου για νεκρούς, προερχόμενους από άλλες περιοχές, όπως επίσης άστεγους, εγκαταλελειμμένους, αλλόθρησκους, άθεους και άλλους.

Ο σεβασμός στην μνήμη των νεκρών δείχνει ανεπτυγμένα κοινωνικά αντανακλαστικά αλληλεγγύης και σεβασμού της ιστορίας ενός τόπου.

Ελπίζουμε τέλος να υπάρχει υπεύθυνος διαχειριστής του χώρου των νέων νεκροταφείων και να μην αφεθεί ο χώρος στο έλεος του … Θεού”.

Σχολιάστε