My Twitter Feed

25 Απριλίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

10 προσλήψεις για πυροπροστασία -

Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Είδε και τον βασιλιά της Ισπανίας -

Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Ο υφυπουργός ΜΑΘ στο Δημαρχείο Κιλκίς -

Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Σύνδεση τουρισμού και προϊόντων -

Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Τα άλυτα προβλήματα της Παιδείας -

Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

Το ΠΑΣΟΚ για τη παθολογική ΓΝΚ -

Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

ΑΟΚ: Ο πρώτος τα παίρνει όλα! -

Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

Επίσκεψη Βόζενμπεργκ σε Κιλκίς -

Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024

Στον “αέρα” και πάλι η μεταφορά των μαθητών

«Στον αέρα», παρά τη διαφαινόμενη λύση, είναι η μεταφορά των 38.000 στην Κεντρική Μακεδονία και των 200.000 μαθητών σε όλη τη χώρα. Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη Κ. Μακεδονίας, Ευθύμιο Φωτόπουλο, οι οφειλές προς τους λεωφορειούχους της Περιφέρειάς μας φτάνουν στα 17,5 εκατ. ευρώ. Οι λεωφορειούχοι τονίζουν πως, αν δεν καταβληθούν τα δεδουλευμένα από τη μεταφορά των μαθητών τα έτη 2010, 2011 και 2012, δεν πρόκειται να υπογράψουν νέες συμβάσεις.

Σε σχετικό ρεπορτάζ του ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΥ αναφέρονται και τα εξής:

Μπορεί η συνάντηση του υπουργού Εσωτερικών, Ευριπίδη Στυλιανίδη, με τους περιφερειάρχες να είχε ως κατάληξη την παράταση υπογραφής των συμβάσεων από τις περιφέρειες κι όχι από τους δήμους, όμως αυτό είναι ένα μέρος της λύσης.

Οι δήμοι, παρότι έχουν την ευθύνη βάσει του νόμου του «Καλλικράτη», ακόμη δεν μπορούν στη συντριπτική πλειονότητά τους να ολοκληρώσουν τη διαδικασία των διαγωνισμών. Γι’ ακόμη μια χρονιά αναλαμβάνουν την ευθύνη οι Περιφέρειες, υπό προϋποθέσεις (έγγραφες δεσμεύσεις και νομικές διασφαλίσεις πέραν των οικονομικών υποχρεώσεων που έχει το κράτος απέναντι στις περιφέρειες από την περσινή χρονιά, αλλά και τις υποχρεώσεις που θα προκύψουν για την επόμενη σχολική περίοδο).

Το υπουργείο Εσωτερικών επισημαίνει ότι θα κατατεθεί πράξη νομοθετικού περιεχομένου, με την οποία θα παρατείνονται οι υπάρχουσες συμβάσεις με τους μεταφορείς ώς τις 30 Ιουνίου 2013 με παράλληλη υποχρεωτική απομείωση του κόστους σε ποσοστό τουλάχιστον 17%. Επίσης, θα αναγνωριστούν οι οφειλές των προηγούμενων ετών προς τους μεταφορείς, ενώ θα γίνει άμεση καταβολή πριν από την έναρξη του σχολικού έτους 21 εκατ. ευρώ από τους ΚΑΠ για την κάλυψη μέρους των οφειλομένων στους μεταφορείς και σταδιακή καταβολή του υπολοίπου. Η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του 2011 για τη μεταφορά μαθητών θα αρχίσει να εξοφλείται μετά την καταβολή της επόμενης δόσης του δανείου στην Ελλάδα…

Το ζήτημα των οφειλομένων αποτελεί το μεγάλο «αγκάθι» για την οριστική λύση, λίγες μέρες προτού ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Λεωφορειούχων, Μιχάλης Πεζίκογλου, επισήμανε ότι «οι οφειλές πρέπει να δοθούν άμεσα. Οσες παρατάσεις και να δώσουν, αν δε μας εξοφλήσουν, δε θα πάρουν καμιά σύμβαση. Θα ζητήσουν εκ νέου μείωση του κόστους μεταφοράς, όταν έχει αυξηθεί δραματικά το πετρέλαιο και δεν υπάρχει κανένα περιθώριο. Πέρσι το Μάρτιο το πετρέλαιο κόστιζε 1,35 ευρώ το λίτρο και τώρα είναι στα 1,55. Η διαφορά αυτή εξανεμίζει κάθε περιθώριο κέρδους».

 

Σχολιάστε