My Twitter Feed

26 Μαρτίου, 2023

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Εκλογές 2023: Μάθε που ψηφίζεις -

Σάββατο, 25 Μαρτίου, 2023

“Λίφτινγκ” δικτύων ύδρευσης -

Παρασκευή, 24 Μαρτίου, 2023

“Ψεύδεται ο δήμαρχος για ΔΕΥΑΚ” -

Τετάρτη, 22 Μαρτίου, 2023

Διεθνείς αγώνες ορεινής ποδηλασίας -

Τετάρτη, 22 Μαρτίου, 2023

Εγκαίνια του 2ου βρεφικού της ΚΔΕΚ -

Τετάρτη, 22 Μαρτίου, 2023

«Επιτελικοί θράσους, συγκάλυψης» -

Τρίτη, 21 Μαρτίου, 2023

ΚΚΕ: Μη απάντηση για τις ελλείψεις -

Τρίτη, 21 Μαρτίου, 2023

“Το νερό υπό δημόσιο έλεγχο” -

Δευτέρα, 20 Μαρτίου, 2023

Σοκ για αγρότες που πούλησαν φτηνά σιτηρά!

Σοκ στην αγορά έχει προκαλέσει η κατακόρυφη άνοδος των τιμών σε σιτάρι, κριθάρι και καλαμπόκι. Σε απόγνωση οι αγρότες που πούλησαν με κλειστές τιμές στις αρχές του καλοκαιριού. Για «ύποπτους» μεσίτες που κυκλοφορούν στα χωριά κάνει λόγο η ΕΑΣ Τρικάλων.

Καλπάζουν τις τελευταίες εβδομάδες οι τιμές στα σιτηρά, οδηγώντας σε απόγνωση τους αγρότες που πούλησαν φτηνά στις αρχές του καλοκαιριού με κλειστές τιμές και τώρα βλέπουν να εκτινάσσονται στα ύψη.

Ενδεικτικά οι παραγωγοί πούλησαν το κριθάρι 17λ/κιλό, και οι κτηνοτρόφοι το αγοράζουν σήμερα από εμπόρους και Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών προς 29λ/κιλό(!), ενώ στα ύψη εκτοξεύεται και η τιμή του σκληρού σιταριού, όπου στον θεσσαλικό κάμπο οι αγρότες πούλησαν 20-22λ/κιλό και σήμερα η τιμή του έφτασε στα 27λ/κιλό. Ανάλογα είναι τα μηνύματα και για το καλαμπόκι, το οποίο ξεκίνησε αυτές τις μέρες να πουλιέται προς 20-21λ/κιλό και εκτιμάται ότι θα φτάσει στα 27-28λ/κιλό. Ειδικά για το καλαμπόκι η ΕΑΣ Τρικάλων έβγαλε ανακοίνωση με την οποία συνιστά στους αγρότες να μην εμπιστεύονται μεσίτες που δεν γνωρίζουν, καθώς ενδέχεται αυτοί να έχουν μη νόμιμα παραστατικά.

«Ακούγεται ότι κυκλοφορούν στα χωριά κάποιοι που φαίνονται ύποπτοι και ζητούν να αγοράσουν καλαμπόκι με κλειστή τιμή 21λ/κιλό, αλλά αν ο παραγωγός δεν γνωρίζει σε ποιον πουλάει είναι καλό να μην το κάνει. Εχει συμβεί στο παρελθόν αγρότες να μην εισπράξουν τον ΦΠΑ, επειδή αυτός δεν είχε αποδοθεί από εμπόρους-απατεώνες», είπε στο «Εθνος» ο πρόεδρος της ΕΑΣ Τρικάλων, Αχιλλέας Λιούτας.

Στον θεσσαλικό κάμπο οι αγρότες έδωσαν τα σιτηρά πρόωρα και σε κλειστές τιμές για να πάρουν ρευστό χρήμα και τώρα τις βλέπουν να?τραβούν την ανηφόρα, χωρίς οι ίδιοι να εισπράττουν τίποτα από αυτή τη διαφορά της τιμής.

Μόνη εξαίρεση αποτελεί η ΕΑΣ Βόλου, το Δ.Σ. της οποίας αποφάσισε να δώσει επιπλέον χρήματα σε παραγωγούς κριθαριού και σκληρού σιταριού και παράλληλα να πουλάει φτηνά το κριθάρι σε κτηνοτρόφους.

Οπως μας είπε ο πρόεδρός της, Νικήτας Πρίντζος, η ΕΑΣ αγόρασε το κριθάρι προς 16λ/κιλό και τώρα δίνει επιπλέον 4λ/κιλό, συνολικά δηλαδή οι αγρότες που πούλησαν στην Ενωση παίρνουν 20λ/κιλό. Ταυτόχρονα και ενώ το κριθάρι πουλιέται από τους εμπόρους προς 29λ/κιλό στους κτηνοτρόφους, η ΕΑΣ Βόλου το διαθέτει προς 23λ/κιλό.

«Θέλουμε με τον τρόπο αυτό και τον αγρότη να βοηθήσουμε και τον κτηνοτρόφο. Ο ένας να πουλήσει και ο άλλος να αγοράσει σε λογική τιμή. Δεν μπορούμε βέβαια να εξυπηρετήσουμε όλους τους κτηνοτρόφους, καθώς αγοράσαμε το 80% της παραγωγής κριθαριού», δήλωσε ο κ. Πρίντζος.

Αντίστοιχα το σκληρό σιτάρι σε όλο τον θεσσαλικό κάμπο πουλήθηκε από τους αγρότες 20-22λ/κιλό, ενώ η ΕΑΣ Βόλου έδωσε 25λ/κιλό και τώρα βρίσκεται σε συμφωνία με εμπόρους να το πουλήσει 27λ/κιλό.

«Το καρτέλ στα σιτηρά οργιάζει. Οι παραγωγοί πουλούν 15 και 20 λεπτά τα προϊόντα τους και οι έμποροι τα διαθέτουν στο διπλάσιο, αποκομίζοντας υπερκέρδη. Μεγάλη ευθύνη έχουμε και εμείς που αφήσαμε το συνεταιριστικό κίνημα να καταρρεύσει», ανέφερε ο κ. Πρίντζος.

Καταγγελίες αγροτών

«Οι έμποροι εισπράττουν όλη την υπεραξία και οι παραγωγοί είναι εντελώς απροστάτευτοι», τονίζει ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ροδόπης, Νίκος Σκοπιανός

Στη Ροδόπη οι αγρότες πούλησαν το σκληρό σιτάρι 18λ/κιλό και η ΕΑΣ το διέθεσε προς 22-23λ/κιλό, ενώ το κριθάρι το αγόρασε η Ενωση 18λ/κιλό και το πούλησε 21λ/κιλό.

«Οι έμποροι δρουν οργανωμένα χρόνια τώρα και λυμαίνονται την αγροτική παραγωγή. Εισπράττουν όλη την υπεραξία και οι παραγωγοί είναι εντελώς απροστάτευτοι. Το ίδιο θα συμβεί και στο καλαμπόκι και στο βαμβάκι, το ίδιο συμβαίνει σε όλα τα αγροτικά προϊόντα», μας είπε ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ροδόπης, Νίκος Σκοπιανός.

Στη Λάρισα οι αγρότες πούλησαν το σκληρό σιτάρι 22λ/κιλό και οι έμποροι το διέθεσαν προς 28λ/κιλό με την καταχρεωμένη ΕΑΣ Λάρισας-Αγιάς-Τυρνάβου να έχει ρόλο παρατηρητή, καθώς τα υπέρογκα χρέη δεν επέτρεψαν στη διοίκησή της να λειτουργήσει τις 9 αποθήκες και σιλό, έτσι τα νοίκιασε σε εμπόρους, αφήνοντας στο έλεός τους χιλιάδες παραγωγούς σιτηρών. Μάλιστα αρκετοί αγρότες έδωσαν το κριθάρι προς 15-16λ/κιλό και οι κτηνοτρόφοι του νομού το αγοράζουν 28-29λ/κιλό.

«Ερχεται θύελλα και στο καλαμπόκι. Κάποιοι έμποροι δίνουν ανοιχτή τιμή 20λ/κιλό, αλλά κανείς δεν εγγυάται ότι θα δώσουν επιπλέον χρήματα σε όλους τους αγρότες. Θα κάνουν επιλεκτικές συμφωνίες και οι παραγωγοί θα δουν για άλλη μια χρονιά το εισόδημά τους να μειώνεται», μας είπε ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λάρισας-Αγιάς-Τυρνάβου, Χρήστος Σιδερόπουλος.

Οι πρώτες ανατιμήσεις και στα άλευρα

Η αύξηση των τιμών των σιτηρών συμπαρασύρει και τις τιμές των αλεύρων και οι πρώτες ανατιμήσεις της τάξης του 15-20% έκαναν την εμφάνισή τους πριν από μερικές μέρες. Είναι χαρακτηριστικό πως οι αγρότες πούλησαν το μαλακό σιτάρι 18-20 λ./κιλό και σήμερα οι έμποροι το διαθέτουν 28-30 λ./κιλό.

Η ελληνική αγορά είναι ελλειμματική στο μαλακό σιτάρι και γίνονται εισαγωγές από την υπόλοιπη Ευρώπη, με τα βλέμματα όλων να είναι στραμμένα στη Ρωσία και την Ουκρανία, καθώς αν οι δύο αυτές χώρες ρίξουν στην αγορά μαλακό σιτάρι, θα αποσυμπιεστούν οι τιμές.

Μέχρι στιγμής, ωστόσο, δεν υπάρχει καμία αναφορά για ανατίμηση της αγορά τους ψωμιού, κάτι που, ωστόσο, δεν μπορεί να αποκλειστεί για το άμεσο μέλλον.

ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ – Ethnos.gr

Σχόλια
2 Σχόλια to “Σοκ για αγρότες που πούλησαν φτηνά σιτηρά!”
 1. Ο/Η Σ. Δημητριάδης λέει:

  Οι αγρότες του νομού Κιλκίς πρέπει να συνειδητοποιήσουν πως με τη σημερινή συγκυρία της οικονομικής κρίσης, που είναι προβλέψιμο πως θα εξελιχθεί σε επισιτιστική κρίση, βρίσκονται επί τέλους και για πρώτη φορά σε πολύ πλεονεκτική θέση έναντι πολλών άλλων νομών της χώρας που εθεωρούντο προνομιούχοι. Το μέλλον και η έξοδος από την κρίση βρίσκεται στα χέρια των παραγωγών ποιοτικών γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων. Αυτός είναι ο πραγματικός χρυσός του Κιλκίς και όχι η βλακώδης ονειροπόληση σε εξορυκτικές λύσεις δεκαετίας με ταυτόχρονη καταστροφή του περιβάλλοντος και του μέλλοντος αυτού του τόπου.
  Σ.Δ.

 2. Ο/Η Δ.Κιζιρίδης λέει:

  Αρκεί Σαράντη τους αγρότες μας να τους κόβει και λίγο, καθώς πολλοί λίγοι είναι αυτοί που κρατούν στις αποθήκες τους την σοδειά, οι περισσότεροι παρόλο που έχουν αποθήκες “βαριούνται” την επιπλέον δουλειά που απαιτείται, αλλά και ίσως φοβούνται την όποια πιθανότητα να μην καταφέρουν να πουλήσουν οι ίδιοι την σοδαιά τους, και πάρουν τελικά καλύτερες τιμές…
  και τελικά καταλήξουν και πάλι στα χέρια των ίδιων ακριβώς εμπόρων…
  Δυστυχώς ο Έλληνας Αγρότης δεν έχει καταλλάβει ότι εκτός από καλλιεργητής πρέπει να γίνει και μάνατζερ αλλά και πωλητής του κόπου και του μόχθου του …
  Συνήθως πουλά την σοδειά του από το χωράφι ακόμη… με την εύκολη δικαιολογία “χρειάζομαι τα χρήματα αυτά”…

  Και αυτό γίνεται εδώ και πολλά χρόνια, ακόμη και σε πολύ κακές χρονιές όσον αφορά την τιμή των σιτηρών, (π.χ περασμένη χρονιά που η τιμή ήταν στα 16-17 λεπτά και όλοι ένιωθαν ότι ήταν επιτέλους καλοπληρωμένοι, την ακολούθησε μια εντελώς καταστροφική γι’ αυτούς με τιμή στα 12 λεπτά… περιττό να σας πω ότι με κοιτούσαν σαν να ήμουν UFO καθώς ωρυόμουν στο καφενείο του χωριού μου λέγοντας ότι δεν πρέπει να πουλήσει κανείς τους, παρά να αποθηκεύσουν την σοδειά τους στις αποθήκες τους, και να πουλήσουν το χειμώνα στην διπλάσια τιμή…

  Άλωστε τους μπερδέυει ακόμη και ο παρακάτω απλός συλλογισμός:

  Εάν στην τιμή που θα πάρεις στο χωράφι κερδίζεις π.χ. 5 λεπτά το κιλό, η τιμή που πιθανά θα πάρεις το χειμώνα θα είναι από 5 έως και 10 λεπτά μεγαλύτερη άρα θα έχεις διπλασιάσει ή τριπλασιάσει το κέρδος σου…

  Συνήθως με κοιτούν με ένα κάπως απλανές βλέμμα προσπαθώντας να επεξεργαστούν αυτό που μόλις άκουσαν, και καλύτερα να μην αναφέρω με τι βλέμμα αυτό μοιάζει…

Σχολιάστε