My Twitter Feed

29 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

“Σκοτώστε” τους κατοίκους, κάνουν κακό στα λατομεία!

Του Μιχάλη Μπούργου

Ελλάδα 2012!

Η χώρα ζει πλέον στον απόλυτο παραλογισμό! Σε ένα «παράλληλο» σύμπαν, όπου αυτό που φαινόταν «λογικό» και «αυτονόητο» πριν λίγα χρόνια τελεί «υπό-διωγμό»!

Όπου η εξουσία –σε όλες τις μορφές και τους τύπους της- λειτουργεί συντονισμένα, με ένα και μοναδικό σκοπό: την εξόντωση του αυτόχθονος πληθυσμού!

Όπου ο κινηματογράφος συναντά την πραγματικότητα, ζώντας στην καθημερινότητά μας τις σκηνές που κάποτε παρακολουθούσαμε σε ταινίες και ντοκιμαντέρ για τα απολυταρχικά καθεστώτα της Αφρικής!

Τελευταίο παράδειγμα: πρόσφατη απόφαση του Τμήματος Δ του Συμβούλιου της Επικρατείας που δικαιώνει εξορυκτική δραστηριότητα της Μήλου, δραστηριότητα που αποδεδειγμένα «βλάπτει σοβαρά την υγεία» των κατοίκων της περιοχής! Και της επιτρέπει να συνεχίζει να «σκοτώνει»!

Η ιστορία ξεκινάει το 2007, όταν αρμόδιοι ελεγκτές του Υπουργείου Υγείας επισκέπτονται την περιοχή για να διερευνήσουν τη σχέση της εξορυκτικής δραστηριότητας περλίτη με τα αυξημένα περιστατικά οφθαλμολογικών παθήσεων που παρουσίαζαν οι κάτοικοι της περιοχής. Περιστατικά που όπως είναι φυσικό είχαν ανησυχήσει και ξεσηκώσει την τοπική κοινωνία.

Στην περιοχή αυτή, συγκεκριμένα στις θέσεις Βούδια και Τσιγκράδα Μήλου, δραστηριοποιείται ιδιωτική εκμετάλλευση του βιομηχανικού ορυκτού, που περιλαμβάνει δραστηριότητες και χώρους εξόρυξης, επεξεργασίας, αποθήκευσης και διάθεσης του περλίτη.

Από τη συνολική διαδικασία παράγονται δύο τύποι βιομηχανικών αποβλήτων: στερεά-αδρανή που απορρίπτονται στα ορυχεία και λεπτή σκόνη περλίτη που ρίχνεται στη θάλασσα, στη θέση «ακρωτήρι Μούρη», μετά από επεξεργασία.

Οι άνθρωποι του Υπουργείου, μετά τον επιτόπιο έλεγχο, επιβεβαιώνουν τη συσχέτιση των αυξημένων οφθαλμολογικών περιστατικών με την εκμετάλλευση του περλίτη. Ζητούν άμεσα τη διεξαγωγή επιδημιολογικών μελετών, για τη διαπίστωση του τρόπου και του πραγματικού μεγέθους των συγκεκριμένων επιπτώσεων.

Περνούν τέσσερα χρόνια, με την εταιρία να συνεχίζει απτόητη το «δολοφονικό» της έργο, γίνονται οι σχετικές μελέτες από το «Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων» και βγαίνουν τα τελικά πορίσματα. Το συμπέρασμα ξεκάθαρο: «υπάρχει με βεβαιότητα οφθαλμολογικό πρόβλημα στους κατοίκους της Μήλου, κυρίως εξ ερεθισμού, καθώς και ότι υπάρχουν ισχυρά στοιχεία περί συνδρομής σοβαρού προβλήματος χρόνιων πνευμονοπαθειών». Πιο ξεκάθαρο δεν γίνεται!

Αποφασίζει το κράτος να πράξει το αυτονόητο: να λάβει μέτρα για να προστατέψει την υγεία των κατοίκων της Μήλου! Νομοθετεί σχετικά, με υπουργική απόφαση, στις 21/9/2011. Απόφαση που ζητάει από την εταιρία να προβλέψει άμεσα συγκεκριμένες διαδικασίες και τεχνικές που θα σταματήσουν τη διάχυση των σωματιδίων στον αέρα και τη θάλασσα! Όπως προβλέπεται σε όλες τις σχετικές εκμεταλλεύσεις άλλωστε, σύμφωνα και με τη σχετική διεθνή βιβλιογραφία! Και όπως δεν έπραξαν οι άνθρωποι της εταιρίας, ως όφειλαν!

Αυτονόητα όλα αυτά θα μου πείτε;

Εδώ είναι που κάνουμε όλοι λάθος, στις σύγχρονες λογικές διακυβέρνησης αυτού του τόπου: η εξορυκτική δραστηριότητα προσέφυγε στο ΣτΕ, αξιολογώντας για άλλη μία φορά ότι το κέρδος της είναι πάνω από την υγεία των ανθρώπων!

Και το χειρότερο: ΔΙΚΑΙΩΘΗΚΕ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΑ!

Με ποιο σκεπτικό; Ο νομοθέτης δεν έπραξε όπως θα έπρεπε, στο τυπικό μέρος. Έπρεπε να ακολουθηθεί η διαδικασία που προβλέπεται για τη «διάθεση αποβλήτων βιομηχανικών μονάδων» και όχι η διαδικασία που ακολουθήθηκε τελικά και αφορά «τύπο υγειονομικής διάταξης»!

Για το «τυπικό» μέρος αφήνουμε την υγεία των κατοίκων μίας περιοχής στο έλεος των οικονομικών συμφερόντων λοιπόν!

Σε άλλη χώρα η σχετική δραστηριότητα θα είχε παύσει από το 2007! Και θα είχε αναγκαστεί να αποκαταστήσει τόσο τη ζημιά που δημιούργησε στο περιβάλλον, όσο και τη ζημιά στην υγεία των ανθρώπων που ζούνε στην ευρύτερη περιοχή!

Σε αυτή τη χώρα αντίθετα, συνεχίζει ακάθεκτη το δολοφονικό της έργο!

Άλλωστε για όλους αυτούς, εμείς οι «ιθαγενείς» είμαστε «αναλώσιμα είδη»!

Σχολιάστε