My Twitter Feed

20 Απριλίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

“Στο αυλάκι” το αρδευτικό Μουριών -

Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

“Καταρρέει το Νοσοκομείο Κιλκίς” -

Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Δραματικό SOS της Παθολογικής! -

Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Το Κιλκίς και η αρχιτεκτονική του -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Οι υποσχέσεις καλά κρατούν! -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Στις κάλπες για το ψηφοδέλτιο -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Επίσκεψη του Γ. Μανιάτη -

Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Διευρύνουν τη συνεργασία τους -

Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

 Σκοποί του Λιβαδιώτικου γάμου

Οι σκοποί ενός Μεγαλολιβαδιώτικου γάμου της δεκαετίας του ’60 αποτελεί το περιεχόμενο του νέου μουσικού CD του Λαογραφικού Συλλόγου Μεγαλολιβαδιωτών Πάικου Θεσσαλονίκης αφιερωμένου στα πενηντάχρονα του Συλλόγου.

megala-livadia-001«…Η δεκαετία του ‘60 είναι αυτή που βρίσκει την πλειοψηφία των Μεγαλολιβαδιωτών στον κάμπο, διάσπαρτους και μόνιμα πλέον εγκατεστημένους  στα αστικά κέντρα γύρω από το Πάϊκο, και  κυρίως στη Θεσσαλονίκη. Ο γάμος (νούμτα),  είναι το μεγάλο κοινωνικό γεγονός που δίνει την ευκαιρία ανταμώματος συγγενών και φίλων. Γίνεται  με όλη τη σειρά που απαιτεί  το γεγονός στους Βλάχους από τα Μεγάλα Λιβάδια του Πάϊκου Κιλκίς.

Το βλάχικο γαμήλιο γλέντι (νούμτα αρμανεάσκα) γίνεται την παραμονή, χωριστά, στην αυλή του πατρικού σπιτιού του γαμπρού και της νύφης, συμμετέχουν δε σ’ αυτό τόσο οι συγγενείς (νουμτάρι) όσο και όλη η γειτονιά (βιτσίνα). Οι χάλκινες μουσικές μπάντες (όργανι) όπως του μπάρμπα Τάκη απ’ την Κλεισούρα, αλλά και άλλων από την υπόλοιπη Μακεδονία, εμπλουτίζουν και παντρεύουν τα διάφορα μουσικά ακούσματα του μεγάλου γεγονότος. 

Έτσι, κοντά στους παραδοσιακά Βλάχικους σκοπούς, έρχονται και δένουν Καστοριανοί και Ναουσέϊκοι σκοποί, νυφιάτικοι σκοποί  της  Μακεδονίας, Ηπειρώτικοι και Γρεβενιώτικοι χοροί, ακόμα και μουσικά ακούσματα της Ιωνίας. Είναι ακούσματα όπως τα βιώσαμε τη δεκαετία του ‘60, ακούσματα που μας συντρόφευαν, όταν μικροί και ανήμποροι στο ξενύχτι του γάμου, λαγοκοιμόμασταν στην αγκαλιά της μητέρας»…. 

Αυτά τα ακούσματα μεταφέρει ο συγκεκριμένος δίσκος σήμερα, το 2014, για να  γιορτάσει τα πενήντα χρόνια ίδρυσης του Λαογραφικού Συλλόγου Μεγαλολιβαδιωτών Πάϊκου Θεσσαλονίκης. Του ιστορικότερου συλλόγου  που από το 1964 διατηρεί τη μνήμη και προβάλλει τη λαογραφία της ιστορικής βλαχόφωνης κοινότητας της Κεντρικής Μακεδονίας.

Την επιμέλεια του δίσκου είχε ο Φώτης Κιλιπίρης, πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Μεγαλολιβαδιωτών Πάϊκου, τη μουσική επιμέλεια ο Δημήτρης Παράσχος με την ορχήστρα του, η δε έκδοσή του ήταν ευγενική χορηγία της ΛΥΚΑΣ Α.Ε., της πρότυπης βιομηχανίας γάλακτος του Μεγαλολιβαδιώτη Στέργιου Λύκα.

Σχολιάστε