My Twitter Feed

19 Απριλίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Δραματικό SOS της Παθολογικής! -

Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Το Κιλκίς και η αρχιτεκτονική του -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Οι υποσχέσεις καλά κρατούν! -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Στις κάλπες για το ψηφοδέλτιο -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Επίσκεψη του Γ. Μανιάτη -

Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Διευρύνουν τη συνεργασία τους -

Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Στις κάλπες για τους υποψήφιους -

Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Οι δήμαρχοι για το 2ο τμήμα ΑΕΙ -

Πέμπτη, 11 Απριλίου, 2024

Σκηνές με ρεύμα, νερό και wi-fi!

Οργανωμένος καταυλισμός στην Ειδομένη.

Προστασία από τη βροχή και το κρύο, ζεστό νερό, ηλεκτρικό ρεύμα αλλά και… wi-fi έχουν από χθες οι πρόσφυγες που φτάνουν κατά χιλιάδες στην Ειδομένη του Κιλκίς για να περάσουν στην ΠΓΔΜ και από εκεί να φτάσουν στην κεντρική Ευρώπη.

prosfyges-eidomeni-001Σε χρόνο-ρεκόρ η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, οι Γιατροί του Κόσμου, ΜΚΟ και εθελοντικές οργανώσεις έστησαν στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ έναν πλήρη καταυλισμό ολιγόωρης παραμονής για τους πρόσφυγες.

Μέχρι και 1.000 άτομα μπορούν να φιλοξενήσουν οι πέντε μεγάλες σκηνές, ενώ υπάρχουν αρκετές μικρότερες που χρησιμοποιούνται από τους γιατρούς ως εξεταστήρια, από τις εθελοντικές οργανώσεις για την παροχή νερού, τροφής, ρούχων και ειδών πρώτης ανάγκης, ενώ εθελοντές απασχολούν τα παιδιά δημιουργικά σε μια σκηνή που έχει διαμορφωθεί ως παιδότοπος. Στον χώρο υπάρχουν επίσης 40 χημικές τουαλέτες και 30 ντουσιέρες, ενώ δίνεται ηλεκτρικό ρεύμα και ασύρματο Ιντερνετ για να επικοινωνούν οι πρόσφυγες με τις οικογένειές τους.

«Πρόκειται για έναν καταυλισμό προσωρινής παραμονής, μέχρι 24 ώρες, για να φιλοξενεί τους πρόσφυγες. Εχει χαλάσει ο καιρός και ο χειμώνας θα είναι δύσκολος, οπότε έπρεπε να βρούμε έναν τρόπο να προστατεύουμε αυτούς τους ανθρώπους που έρχονται, αλλά δεν φεύγουν αμέσως.

eidomeni-katavlismos2Το βράδυ η έλευσή τους είναι μαζική και η ροή εισόδου προς την ΠΓΔΜ γίνεται πιο αργά, οπότε μπορεί να μείνουν και 3-4 ώρες και αν βρέχει, είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση», είπε στο «Eθνος» ο υπεύθυνος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Αντώνης Ρήγας. Σε τέσσερις σκηνές έχουν στηθεί μικρά ιατρεία που παρέχουν πλήρη υγειονομική περίθαλψη για μικρούς και μεγάλους με πολλές ειδικότητες γιατρών και νοσηλευτές.

Η Ειδομένη είναι ένα σημείο διέλευσης, άρα η παραμονή είναι ολιγόωρη και οι υπεύθυνοι λειτουργίας του καταυλισμού δεν θέλουν να μετατραπεί σε χώρο μόνιμης ή πολυήμερης στέγασης «Δεν θέλουμε να γίνει στρατόπεδο συγκέντρωσης προσφύγων», λένε χαρακτηριστικά.

Το τελευταίο 24ωρο πέρασαν πάνω από 6.000 μετανάστες από την Ειδομένη και χθες το απόγευμα υπήρχαν περίπου 2.000 άτομα που περίμεναν σε μια μεγάλη ουρά να προωθηθούν στη γειτονική χώρα.

Αυτό που επισημαίνουν παρατηρητές στην Ειδομένη είναι ότι τις τελευταίες ημέρες έχει μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των Σύρων προσφύγων και αντίθετα έχουν αυξηθεί οι παράτυποι μετανάστες από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, την Ερυθραία, τη Σομαλία και άλλες περιοχές της Ασίας και της Αφρικής. Οι τελευταίοι μάλιστα ίσως φτάνουν και τα 2/3 του συνολικού αριθμού.

prosfyges-eidomeni2-001Το βάρος της προσφοράς «σηκώνουν» οι εθελοντές. Δεκάδες οργανώσεις βρίσκονται στην περιοχή και προσφέρουν κάλτσες, παπούτσια, ρούχα, αδιάβροχα, νερό, γάλα, ξηρά τροφή, ενώ ο Ερυθρός Σταυρός φροντίζει ιδιαίτερα τα παιδιά.

Οι γιατροί αντιμετωπίζουν καθημερινά πολλά περιστατικά υπερκόπωσης, εξάντλησης, πολλά παιδιά μάλιστα έχουν πληγωμένα πόδια από το πολύωρο περπάτημα.

Οι εθελοντές δεν ασχολούνται μόνο με τους πρόσφυγες, έχουν αναλάβει και την καθαριότητα του χώρου. Μαζεύουν τα σκουπίδια, αδειάζουν τους κάδους που έβαλε ο δήμος, καθαρίζουν τις υποδομές. Εθελοντές εργάστηκαν σκληρά και για το στήσιμο του καταυλισμού, ενώ η οργάνωση Α21, που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, ανέλαβε να στρώσει με χαλίκι το σημείο δίπλα στην ουδέτερη ζώνη που είχε μετατραπεί σε απέραντο σκουπιδότοπο και οδηγεί στον καταυλισμό. Οι ίδιοι ανέλαβαν να δημιουργήσουν τον χώρο με τους νιπτήρες και βοήθησαν στην κατασκευή του κεντρικού αγωγού νερού. «Είμαστε εδώ και βοηθάμε όσο μπορούμε, είτε μαζεύουμε τα σκουπίδια, είτε δουλεύουμε όπου προκύψει ανάγκη», δήλωσε η Κάλι Μυτιληναίου από την Α21.

ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ-  ΕΘΝΟΣ

Σχολιάστε