My Twitter Feed

19 Απριλίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Δραματικό SOS της Παθολογικής! -

Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Το Κιλκίς και η αρχιτεκτονική του -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Οι υποσχέσεις καλά κρατούν! -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Στις κάλπες για το ψηφοδέλτιο -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Επίσκεψη του Γ. Μανιάτη -

Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Διευρύνουν τη συνεργασία τους -

Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Στις κάλπες για τους υποψήφιους -

Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Οι δήμαρχοι για το 2ο τμήμα ΑΕΙ -

Πέμπτη, 11 Απριλίου, 2024

Σημαντική εκδήλωση στην Πικρολίμνη

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πικρολίμνης πραγματοποίησε με επιτυχία μία σημαντικότατη εκδήλωση στις 21 Σεπτεμβρίου 2012, με τον πρόεδρό του Βασίλη Γρηγοριάδη να τιμά τον Καθηγητή Ιστορίας Φωτιάδη Κωνσταντίνο, δια του αντιδημάρχου Τσαντάκη Δημητρίου, ανταποδίδοντας ελάχιστη από την μεγάλη τιμή που μας έκανε να έλθει για να μας παραδώσει ακόμη ένα γενεαλογικό μάθημα Ιστορίας των πατρίδων μας, βάζοντας σε ακριβή χρονολογική σειρά την έλευση των προσφύγων προγόνων μας.
Οι 30 από τις 70 οικογένειες του Τσιαμούρ της επαρχίας Κελκίτ του Νομού Αργυρούπολης το 1878 μετακινήθηκαν στο Άνω Χάσκιοι βορειοδυτικά του Ρώσικου Αρταχάν. Οι υπόλοιπες 40 οικογένειες το 1914 πήγαν να βρουν τους χωριανούς του.
Από το Χάσκιοι οι πρώτες πέντε οικογένειες ήλθαν στην Πικρολίμνη το 1913, ακολούθησαν οι οικογένειες Καρίπωφ (Καριπίδης), Αλμάσωφ (Αλμασίδης), Ηλόνωφ (Ηλονίδης) το 1914 στους Α. Αποστόλους σύμφωνα με έγγραφα του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας που μας ανέγνωσε ο Καθηγητής μας.
Η προσέλευση των προσφύγων από το Χάσκιοι μέσω Βατούμ ολοκληρώθηκε μετά την ανταλλαγή και εγκαταστάθηκαν στην Πικρολίμνη, Άνω Αποστόλους, Μέσους Αποστόλους, Μαυρονέρι Κιλκίς και Ραχιά, Τριπόταμο Ημαθείας.
Η ανάρτηση του πλαισίου με φωτογραφίες των πρώτων κατοίκων του χωριού προδίδει την ευαισθησία όλων των κατοίκων της Πικρολίμνης και του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου που τους οφείλουμε το μεγάλο εύγε.
Το φωτογραφικό υλικό των επισκεπτών του Χάσκιοι-Σιντισκόμ Αφεντουλίδη Νικολάου και του Τσιαμούρ Ανδρεανίδη Χρήστου προβλήθηκε στην οθόνη από τον Ιορδανίδη Παντελή με περιγραφή του Χρήστου Ανδρεανίδη στην αρχή της εκδήλωσης, η οποία κορυφώθηκε με την ομιλία του Καθηγητή μας Φωτιάδη Κωνσταντίνου, για να τιμηθεί αμέσως αλλά και να δώσει στο σύλλογο το ιστορικό του λεύκωμα.
Η Δέσποινα Γεωργιάδου-Αδελφίδου υπό τους ήχους της λύρας του Φόρη Απατσίδη ερμήνευσε το “Αητένς επαραπέτανε”, ο Αιμίλιος Σαββίδης συνέχισε με δρώμενο καλώντας την Δέσποινα να ερμηνεύσει «την πατρίδα ‘μ έχασα» φορτίζοντας έτι περαιτέρω το συγκινησιακό κλίμα. Ο πυρρίχιος ξεδιπλώθηκε μοναδικά από τους χορευτές του Συλλόγου για να συνεχιστεί παραδοσιακό γλέντι όπως τον παλιό καλό καιρό που καταλήγει το φυλλάδιο της διαδρομής και των φωτογραφιών χωριών, κατοίκων, αγροτικών ασχολιών με βόδια, άλογα, λάντς και πατόζα.
Εκδήλωση και φυλλάδιο προστίθενται στα εκατό χρόνια Ιστορίας του Χωριού.
Παρέστησαν όλοι οι κάτοικοι της Πικρολίμνης, αρκετοί από το Μαυρονέρι και τους Α. Αποστόλους, ο εκδότης του περιοδικού Άμαστρις Δημήτρης Πιπερίδης, ο πρόεδρος της ΟΠΟΝΓΑ Α. Αμανατίδης, οι Π. Βουλευτές Ν. Αφεντουλίδης και Θ. Πασσαλίδης, ο Δάσκαλος και Συγγραφέας Ν. Κωνσταντινίδης, Ο συγγραφέας Αρ. Κωνσταντινίδης, ο Δ.Σ. Παναγιώτης Καλτσίδης και η Τ.Σ. Μαυρονερίου Παπαδοπούλου Βικτωρία (Φυλλίτσα).
Πολιτιστικός Σύλλογος Πικρολίμνης
Σχολιάστε