My Twitter Feed

28 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Σαν τσομπάνης με την αγέλη

Του Στέλιου Κούλογλου.


Στο διάγγελμα του, ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε με τη διαπίστωση ότι η πανδημία «χτυπά ολόκληρη την Ευρώπη». Οχι όλη ακριβώς, η Ισπανία παραδείγματος χάριν έχει λίγα κρούσματα, αλλά δεν είναι αυτό το σημείο που θέλω να θίξω. Και επίσης οι άλλες χώρες, ανεξάρτητα από τα κρούσματα, δεν έχουν τόσους θανάτους όσο η Ελλάδα, που δυστυχώς κρατάει τα σκήπτρα (οι πολύ παραστατικοί πίνακες στο τέλος). Αλλά ούτε αυτό είναι το θέμα μου.

Στις χώρες λοιπόν που έχουν πρόβλημα, οι κυβερνήσεις παίρνουν μέτρα.  Στο Βέλγιο πέρασαν στην υποχρεωτική τηλε-εργασία.Μόνο μια φορά την εβδομάδα θα μπορεί εργαζόμενος στο δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα να πηγαίνει στη δουλειά. Επίσης, επεκτάθηκε η υποχρεωτική χρήση της μάσκας, ακόμη και στα παδιά μέχρι 10 ετών, Στην Ολλανδία έκλεισαν την εστίαση στις 6 το απόγευμα. Στην Αυστρία επέβαλλαν lockdown στους ανεμβολίαστους.  Η Γερμανία επιβάλλει rapid test για τους ανεμβολίαστους επιβάτες των μέσων μαζικής μεταφοράς και διευρύνει την τηλεεργασία.

Στην Ελλάδα, αντιμετωπίζουμε την πανδημία βασικά με.. πρωθυπουργικά διαγγέλματα, διδακτικού χαρακτήρα. Το μεγαλύτερο μέρος του 11λεπτου διαγγέλματος της Πέμπτης, αφορούσε τις ευεργετικές συνέπειες του εμβολιασμού. Έμοιαζε με ομιλία γυμνασιάρχη στο σχολείο, για να μην καπνίζουν οι μαθητές και να τρώνε το κολατσιό τους. Άλλωστε, επειδή στα σχολεία η επανάληψη είναι μήτηρ πάσης μαθήσεως, η ομιλία έκλεισε με την προτροπή: «Εμβολιαστείτε, εμβολιαστείτε, εμβολιαστείτε ».

Έτσι, από τα πέντε μέτρα που ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης, τα δύο αφορούσαν τα εμβόλια: τους πάνω από 60 ετών που πρέπει να κάνουν την τρίτη δόση και τους ανεμβολίαστους, που πλέον δεν θα εισέρχονται και σε άλλες κλειστές αίθουσες, ακόμη και με επίδειξη τεστ. (Ούτε την απαγόρευση της εισόδου των ανεμβολίαστων στις εκκλησίες, δεν τόλμησε να επιβάλλει).

Τα άλλα δύο (κυλιόμενο ωράριο, έλεγχοι) είναι μηδαμινής αποτελεσματικότητας. Το δε πέμπτο, «ενισχύεται κι άλλο το Εθνικό Σύστημα Υγείας», είναι ένα χονδροειδές ψέμα που κανείς πλέον δεν χάφτει.

Θα ήταν όμως λάθος να αποδώσουμε αυτή την ανυπαρξία ουσιαστικών μέτρων στην -αναμφισβήτητη- ανικανότητα και στην -υπαρκτή- παραλυσία της κυβέρνησης μπροστά στο επερχόμενο τσουνάμι. Ο κ. Μητσοτάκης περιέγραψε μια σαφέστατη πολιτική, την οποία δεν κατονόμασε: την ανοσία της αγέλης. Επειδή υποτίθεται ότι είναι και φιλελεύθερος, δεν το είπε τόσο χονδροειδώς όσο ο Α. Γεωργιάδης («να μη σώσουν») αλλά το μήνυμα είναι  σαφές:  με τον καλό τρόπο του εμβολιασμού ή τον κακό να κολλήσουμε όλοι, θα επέλθει ανοσία.

Η θεωρητικοποίηση της ανοσίας της αγέλης γίνεται με το ευφυολόγημα της «πανδημίας ανεμβολίαστων», το οποίο επανέλαβε, παρά τις αντιδράσεις- ακόμη και του κ. Βενιζέλου- όταν το πρωτοξεστόμισε. Γιατί βεβαίως η πανδημία επηρεάζει την κοινωνία και την ζωή των ανθρώπων, που κολλάνε είτε έχουν κάνει το εμβόλιο είτε όχι. Και στέλνει στις ΜΕΘ και τον άλλο κόσμο, όχι μόνο τους τελευταίους αλλά και τους πρώτους, έστω και σε χαμηλότερα ποσοστά.

Κατά τα άλλα, το διάγγελμα νούμερο Χ (έχουμε χάσει τον λογαριασμό) πέρα από τα συνεχή εγώ, ήταν πάλι γεμάτο μπαγαποντιές, από την οικονομία μας που σκίζει (ενώ οι Ελληνες το μόνο που θέλουν να σκίσουν είναι τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού) μέχρι αυτήν που έχει κι άλλοτε επαναλάβει: «σήμερα, έχουν επιλέξει το εμβόλιο πάνω από 7 εκατομμύρια Έλληνες». Αν ίσχυε,  θα είχαμε πλησιάσει το ποσοστό εμβολιασμού στο 70% και την ανοσία, αλλά με την πονηρή έκφραση «έχουν επιλέξει το εμβόλιο»  μετράει πάλι δυό φορές αυτούς πουν έχουν κάνει και τις 2 δόσεις. Τώρα ποιον θέλει να ξεγελάσει με αυτά τα κόλπα, άβυσσος η ψυχή του μπαγαπόντη.

 Αφήνω για το τέλος τους θλιβερούς πίνακες με τις ελληνικές ευρωπαϊκές «πρωτιές» στα κρούσματα και τους θανάτους. Οι επιστήμονες στο MIT
(Massachusetts Institute of Technology) προβλέπουν για την Ελλάδα από 79 έως 222 νεκρούς στις 5 του Δεκέμβρη, αλλά το νεοφιλελεύθερο δόγμα στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ακλόνητο: το ΕΣΥ παραμένει αθωράκιστο (ο θλιβερός πρωθυπουργός εξήγγειλε απλώς ότι «επιτάσσονται οι υπηρεσίες ιδιωτών γιατρών. Σήμερα, μάλιστα, υπέγραψα και τη σχετική διάταξη») και η ακλόνητη πεποιήθηση είναι ότι καλύτερα να πεθάνουν οι άμυαλοι -και οι άτυχοι μαζί- παρά να κλείσει η οικονομία.

«Με αυτό το σχέδιο προχωρούμε στο επόμενο δίμηνο», κατέληξε ο πρωθυπουργός. Και ο σώζων εαυτόν σωθήτω.

Άρθρο στο tvxs.gr

Σχολιάστε