My Twitter Feed

29 Ιουνίου, 2022

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Ο κορονοϊός είναι πάντα εδώ! -

Τετάρτη, 29 Ιουνίου, 2022

Έφυγε νωρίς κι ο Γ. Λιαρετίδης -

Δευτέρα, 27 Ιουνίου, 2022

Πρόταση μέτρων για πλημμύρες -

Δευτέρα, 27 Ιουνίου, 2022

Κατεβαίνει στις εκλογές ο Σάββας -

Δευτέρα, 27 Ιουνίου, 2022

ΣΥΡΙΖΑ: Περιοδεία για τα αγροτικά -

Κυριακή, 26 Ιουνίου, 2022

Το θέρος διανυκτερεύει στο Κιλκίς! -

Σάββατο, 25 Ιουνίου, 2022

Υπόσχεση για άμεση αποζημίωση -

Σάββατο, 25 Ιουνίου, 2022

Κιλκίς: Ο ιός τραβάει την ανηφόρα! -

Παρασκευή, 24 Ιουνίου, 2022

Σαν σήμερα έφυγε ο Θ. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

Thodoros-AggelopoulosO Θόδωρος Αγγελόπουλος ήταν ο ελεγειακός ποιητής των κινηματογραφικών εικόνων και της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας και κοινωνικής πραγματικότητας. Ο δημιουργός του “Θίασου”, του “Μεγαλέξανδρου” και άλλων επικολυρικών ταινιών, που έκανε γνωστή την Ελλάδα σε όλη την υφήλιο για περισσότερο από τέσσερις δεκαετίες. Ο κορυφαίος και πολυβραβευμένος διεθνής Έλληνας σκηνοθέτης με διακρίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 27 Απριλίου 1935. Το 1961 εγκατέλειψε τις σπουδές του στη Νομική Σχολή της Αθήνας και  έφυγε στο Παρίσι, όπου αρχικά παρακολούθησε στη Σορβόννη μαθήματα γαλλικής φιλολογίας και φιλμογραφίας, καθώς και μαθήματα εθνολογίας και στη συνέχεια μαθήματα κινηματογράφου στη Σχολή Κινηματογράφου IDHEC και στο Musee de l’ homme.

Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα το 1964 και μέχρι το 1967 εργάστηκε ως κριτικός κινηματογράφου στην εφημερίδα Δημοκρατική Αλλαγή, μαζί με τον Βασίλη Ραφαηλίδη και την Τώνια Μαρκετάκη. Με τον κινηματογράφο άρχισε να ασχολείται το 1965 και το 1968 παρουσίασε την πρώτη του μικρού μήκους ταινία, Εκπομπή, στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Το 1970, η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του, Αναπαράσταση, κέρδισε το πρώτο βραβείο στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, καθώς και άλλες διακρίσεις στο εξωτερικό, και σηματοδότησε την αυγή του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου. Έκτοτε, οι ταινίες του έχουν συμμετάσχει σε πολλά διεθνή φεστιβάλ και έχει κερδίσει πολλά βραβεία, τα οποία τον καθιέρωσαν παγκοσμίως ως έναν από τους σπουδαιότερους σκηνοθέτες του σύγχρονου κινηματογράφου.

Αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας των Πανεπιστημίου των Βρυξελλών, του Πανεπιστημίου X Ναντέρ (Nanterre) στο Παρίσι και του Πανεπιστημίου του Έσσεξ (Essex). Μαζί με τον Βασίλη Ραφαηλίδη υπήρξε συνιδρυτής του περιοδικού Σύγχρονος Κινηματογράφος.

To 1998 στις Κάνες κατέκτησε τον Χρυσό Φοίνικα για την ταινία του “Αιωνιότητα και μια μέρα” κάνοντας ξανά την Ελλάδα περήφανη για τον πολιτισμό της.

Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 77 ετών, στις 24 Ιανουαρίου του 2012, ύστερα από σοβαρό τραυματισμό σε τροχαίο, κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της νέας του ταινίας H άλλη θάλασσα.

Φιλμογραφία

  • 1968 “Εκπομπή” (μικρού μήκους)
  • 1970 “Αναπαράσταση”
  • 1972 “Μέρες του ’36”
  • 1975 “Ο Θίασος”
  • 1977 “Οι κυνηγοί”
  • 1980 “Μεγαλέξανδρος”
  • 1981 “Ένα χωριό, ένας χωριάτης” (ντοκιμαντέρ)
  • 1983 “Αθήνα, επιστροφή στην Ακρόπολη” (τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ)
  • 1984 “Ταξίδι στα Κύθηρα”
  • 1986 “Ο μελισσοκόμος”
  • 1988 “Toπίο στην ομίχλη”
  • 1991 “Το μετέωρο βήμα του πελαργού”
  • 1995 ” Το βλέμμα του Οδυσσέα”
  • 1998 ” Μια αιωνιότητα και μια μέρα”
  • 2004 “Το λιβάδι που δακρύζει”
  • 2008 “Η σκόνη του χρόνου”

sansimera.gr

Δείτε την περίφημη σκηνή απ` τον “ΘΙΑΣΟ”, που διαδραματίζεται την παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 1946 σε ένα κέντρο.

Σχολιάστε