My Twitter Feed

19 Απριλίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Δραματικό SOS της Παθολογικής! -

Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Το Κιλκίς και η αρχιτεκτονική του -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Οι υποσχέσεις καλά κρατούν! -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Στις κάλπες για το ψηφοδέλτιο -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Επίσκεψη του Γ. Μανιάτη -

Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Διευρύνουν τη συνεργασία τους -

Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Στις κάλπες για τους υποψήφιους -

Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Οι δήμαρχοι για το 2ο τμήμα ΑΕΙ -

Πέμπτη, 11 Απριλίου, 2024

Πρόσφυγες και σύγχρονη Αριστερά

Πραγματοποιήθηκε χθες Σάββατο στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Κιλκίς η ημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα τους πρόσφυγες, το ποντιακό ζήτημα και τη στάση της αριστεράς, με τους ομιλητές ν` αναδεικνύουν σημαντικές πλευρές ιστορικών γεγονότων που σημάδεψαν το νεοελληνικό κράτος τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα.

agtzidis-vlasisΑπ` τους ομιλητές – τους οποίους παρουσίασε στους 100 περίπου Κιλκισιώτες που παραβρέθηκαν στην εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εκδήλωση το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Δημ. Αγαθόπουλος – ξεχώρισε η εισήγηση του Κιλκισιώτη ιστορικού και συγγραφέα Βλάση Αγτζίδη, ο οποίος κατέθεσε τις πολύτιμες γνώσεις του για τη θυελλώδη ιστορική περίοδο του αντικειμένου της ημερίδας.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Αγτζίδης ανέλυσε τις κοινωνικοπολιτικές και οικονομικές συνθήκες που συντέλεσαν στο μετασχηματισμό της οθωμανικής αυτοκρατορίας στο σύγχρονο εθνικό τουρκικό κράτος, σε συνάρτηση με τη τύχη της ελληνικής και άλλων μειονοτήτων της αυτοκρατορίας.

Για το συγκεκριμένο θέμα ο ομιλητής ανέτρεξε σε δυο κείμενα της Ρ. Λούξεμπουργκ, ένα του Γ. Σκληρού κι ένα του Γληνού, που όπως είπε αναλύουν έγκαιρα τον μετασχηματισμό και τις επιπτώσεις του στους λαούς της περιοχής.

Σημαντική ήταν η επισήμανση του κ. Αγτζίδη πάνω στις ταξικές συγκρούσεις που προέκυψαν στη Τουρκία και την ιστορική τους συνέχεια στο ελλαδικό έδαφος. Η διαμορφωθείσα αστική τάξη στη Τουρκία αποτελούνταν κυρίως από Έλληνες και Αρμένιους. Οι πρώτοι, μετά την ήττα τους στην άνιση αναμέτρηση με τη στρατιωτική μηχανή του νεοτουρκισμού, που έκφραζε κυρίως ο Κεμάλ Ατατούρκ, αναγκάστηκαν να προσφυγοποιηθούν και να κατακλύσουν κατά κύματα την Ελλάδα, όπου αντιμετώπισαν την εχθρότητα του κράτους, καθότι δεν είχε διαμορφωθεί στον ελλαδικό χώρο εθνική αστική τάξη, υπογράμμισε ο ομιλητής.

Απ` τη πλευρά του, ο Στέλιος Θεοδωρίδης, που ανέπτυξε το θέμα «η συνείδηση της ιστορίας θα μας απελευθερώσει», στάθηκε περισσότερο σε θεωρητικά ζητήματα που σχετίζονται με τις ιστορικές θέσεις της Αριστεράς, τονίζοντας ιδιαίτερα ότι αυτή θα πρέπει ν` απαλλαγεί από ενοχικά σύνδρομα του παρελθόντος.

Τέλος, ο Αντώνης Κάλφας, μιλώντας για την ανασυγκρότηση της σύγχρονης ιστορικής μνήμης, επικεντρώθηκε στη  Μικρασιατική Καταστροφή και την εγκατάσταση των προσφύγων στη Μακεδονία μέσα από απομνημονεύματα, μαρτυρίες και προφορικές ιστορίες των ίδιων.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων, η βουλευτής Ειρ. Αγαθοπούλου, ο συντονιστής της ΝΕ Κιλκίς του ΣΥΡΙΖΑ, Λ. Λαζαρίδης, οι πρώην δήμαρχοι Κιλκίς, Δ. Τερζίδης και Αν. Αμανατίδης κι ο πρώην πρόεδρος του ΝΣ, Θ. Παυλίδης.

Σχολιάστε