My Twitter Feed

28 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Πρόβα της νέας εποχής

Της Κατερίνας Ακριβοπούλου.


Το τρέιλερ της μεταμνημονιακής εποχής προβλήθηκε ήδη την περασμένη Πέμπτη στη Βουλή, καθώς η σφοδρότατη αντιπαράθεση ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη οριοθέτησε στην ουσία τους δύο διαφορετικούς κόσμους που θα αναμετρηθούν, όχι μόνο στην κάλπη, αλλά συνολικά στο πολιτικό πεδίο, όπου οι όροι του παιχνιδιού αλλάζουν άρδην μετά την έξοδο από τα μνημόνια. Με τη συζήτηση να επεκτείνεται σε όλα τα κρίσιμα και στρατηγικής σημασίας ζητήματα, καταγράφηκαν ανάγλυφα τα χαρακτηριστικά του νέου διπολισμού, που ήδη έχει διαμορφωθεί, ανάμεσα στην πρόοδο και τη συντήρηση ή «ανάμεσα στο σήμερα και το χθες», όπως περιεκτικά ορίζει την αντιπαράθεση το Μαξίμου.

Είναι χαρακτηριστικό το σχόλιο που έκαναν κυβερνητικές πηγές αμέσως μετά το τέλος της συζήτησης στη Βουλή: «Για μια ακόμη φορά ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαίωσε στη Βουλή την ένδεια των επιχειρημάτων του. Προκάλεσε συζήτηση για την οικονομία, αλλά δεν είπε τίποτα για το βιώσιμο πλέον χρέος και την καθαρή έξοδο από τα μνημόνια. Έβγαλε ψεύτες το σύνολο των Ευρωπαίων αξιωματούχων και αναλυτών και επιβεβαίωσε το ανατριχιαστικό αντικοινωνικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, που προϋποθέτει περικοπές στις συντάξεις, συντριβή της εργασίας και διάλυση του κοινωνικού κράτους. Και, τελικά, κατέληξε να απολογείται για τις offshore που χρηματοδότησαν την εταιρεία της συζύγου του και τις ιδιαίτερες σχέσεις του με τον κ. Χριστοφοράκο της Siemens και τον κ. Φρουζή της Novartis. Μνημονιακότερος των μνημονιακών, μίζερος απέναντι στην επιτυχία της χώρας, τζάμπα μάγκας και βαθιά διαπλεκόμενος. Εκπροσωπεί επάξια, δηλαδή, ακριβώς αυτό που καταφέρνει να αφήσει πίσω της η Ελλάδα», κατέληγε.

Η κυβερνητική πλευρά έχει κάθε λόγο να πιστώνεται την παραγωγή πολιτικής με κοινωνικά χαρακτηριστικά και προοδευτική αντίληψη για την πορεία της Ευρώπης έναντι του λεγόμενου «μαύρου μετώπου», στο οποίο κατηγορείται ότι έχει προσχωρήσει κατά κύριο λόγο η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τη Φώφη Γεννηματά να γίνεται δορυφόρος του, προσβλέποντας σε μετεκλογική συνεργασία, με παροχή ψήφου ανοχής – αν μη τι άλλο – στο κόμμα της ΝΔ.

Με γνώμονα αυτά τα δεδομένα, η κυβερνητική ατζέντα αναμένεται να διαμορφωθεί από αύριο με κεντρικό πυρήνα τις θετικές εξελίξεις στην οικονομία, συνδυασμένες με σειρά ευνοϊκών για την κοινωνία πρωτοβουλιών και ρυθμίσεων. Παραλλήλως, στην τελική ευθεία βρίσκονται και οι διαδικασίες για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, σε μια προσπάθεια να παράγονται στο εξής μόνο θετικές ειδήσεις.

Οι ΑΝΕΛ

Σε ό,τι αφορά στις αναταράξεις που προκλήθηκαν την τελευταία εβδομάδα με τους Ανεξάρτητους Έλληνες και τον Πάνο Καμμένο, θα πρέπει – πλην απροόπτου πάντα να θεωρείται δεδομένη η απόλυτη ομαλοποίηση της κατάστασης. Παρά τη φιλολογία για «θερμό επεισόδιο» ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ που πυροδότησε η απουσία του υπουργού Άμυνας από το πρόσφατο Υπουργικό Συμβούλιο, η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική. Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ενημερωμένος από τον ίδιο τον υπουργό ότι είχε κρίσιμα τηλεφωνικά ραντεβού, τα οποία δεν σήκωναν αναβολή.

Επίσης, το Μαξίμου κατανόησε πλήρως τις σκοπιμότητες που υπαγόρευσαν τις τελευταίες δηλώσεις του κ. Καμμένου να προαναγγείλει ότι θα «ρίξει», εάν χρειαστεί, την κυβέρνηση για το Μακεδονικό. Στη σφοδρή περιδίνηση στην οποία βρέθηκε το κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων από τις διαρροές βουλευτών του, με τις καταγγελίες για σχέδιο αποστασίας να πρωτοστατούν στην πολιτική επικαιρότητα το τελευταίο διάστημα, «μια κουβέντα παραπάνω» είναι πολιτικά χρήσιμη – εάν δεν επιβάλλεται κιόλας…

Άρθρο στη ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ

Σχολιάστε