My Twitter Feed

16 Απριλίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Το Κιλκίς και η αρχιτεκτονική του -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Οι υποσχέσεις καλά κρατούν! -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Στις κάλπες για το ψηφοδέλτιο -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Επίσκεψη του Γ. Μανιάτη -

Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Διευρύνουν τη συνεργασία τους -

Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Στις κάλπες για τους υποψήφιους -

Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Οι δήμαρχοι για το 2ο τμήμα ΑΕΙ -

Πέμπτη, 11 Απριλίου, 2024

“Ζητούμενο το αυτοτελές τμήμα” -

Τρίτη, 9 Απριλίου, 2024

“Πρωτοφανής λαθροχειρία στο ΔΣ”

Για «πρωτοφανή διαδικαστική λαθροχειρία» από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκίς, κάνει λόγο η παράταξη ΣΥΜΜΕΤΈΧΩ, καταγγέλλοντας ότι «δεν επέτρεψαν να μπουν σε ψηφοφορία ψηφίσματα κατά του νομοσχεδίου για τα εργασιακά».

Η καταγγελία της παράταξης μ` επικεφαλής τον Δ. Αγαθόπουλο έχει ως εξής:

 «Στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ του Δήμου Κιλκίς, ο Πρόεδρος του Δ.Σ με μία πρωτοφανή διαδικαστική λαθροχειρία εμπόδισε να τεθούν σε ψηφοφορία ψηφίσματα τα οποίο κατατέθηκαν από τις Δημοτικές Παρατάξεις «ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ» και «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» και αφορούσαν τις νέες ρυθμίσεις, που συζητιόταν αυτές τις ημέρες στη Βουλή, για τα εργασιακά.

Ενώ τα ψηφίσματα ήταν ήδη κατατεθειμένα στο προεδρείο, η συζήτηση επ’ αυτών και η ψήφισή τους ήταν κανονικό θέμα στην ημερήσια διάταξη, ενώ δόθηκε  ο λόγος στον επικεφαλής του «ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ» να εισηγηθεί του θέματος, ενώ ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε η συζήτηση επ’ αυτών, όταν έφτασε η ώρα της ψηφοφορίας ο Πρόεδρος έθεσε διαδικαστικό θέμα εάν θα πρέπει να μπουν σε ψηφοφορία τα ψηφίσματα. Και φυσικά με την πλειοψηφία που διαθέτουν δεν επέτρεψαν στα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου να εκφραστούν θετικά ή αρνητικά επί της ουσίας των ψηφισμάτων που ήταν κατά των νέων ρυθμίσεων για τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων.

Δυστυχώς, πέρα από την υποβάθμιση των Δ.Σ και την ακύρωση επί της ουσίας του ρόλου των Δημοτικών Συμβούλων, τώρα έχουμε και την φίμωσή τους με διαδικασίες ανεπίτρεπτες για την Τοπική αυτοδιοίκηση και την Δημοκρατία.

Οι ευθύνες όσων επέτρεψαν αυτή την λαθροχειρία είναι τεράστιες για την Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Το ψήφισμα για το οποίο δεν δόθηκε η δυνατότητα να τοποθετηθεί το σώμα είναι το παρακάτω:

«Συζητείται αυτές τις ημέρες το πολυνομοσχέδιο που θα “Διευθετεί τον χρόνο εργασίας των εργαζομένων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα”. Ένα νομοσχέδιο το οποίο κατά γενική ομολογία των συνδικάτων, των Δ.Σ των Εργατικών Κέντρων της χώρας αλλά ακόμη και της ΓΣΕΕ, ορίζεται ως αντεργατικό διότι επιχειρεί να αφαιρέσει βασικά εργατικά δικαιώματα των εργαζομένων, που έχουν κατακτηθεί με αγώνες και αίμα, όπως το οκτάωρο, την 5ήμερη εργασία, την αύξηση των υπερωριών και άλλες διατάξεις.  

Όπως τονίζεται στην έκθεση της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής της ΓΣΕΕ , η κρίση έχει προκαλέσει έκρηξη αβεβαιότητας και ανασφάλειας και σοβαρή έλλειψη εμπιστοσύνης των εργαζομένων όσον αφορά την προστασία θεμελιωδών εργασιακών δικαιωμάτων τους και του βιοτικού τους επιπέδου, καθώς και όσον αφορά τις αναπτυξιακές προοπτικές της οικονομίας με τρόπο που να διασφαλίζεται ένα αξιοπρεπές επίπεδο ευημερίας.

Με το παρόν νομοσχέδιο αμφισβητούνται διατάξεις ακόμη και της  Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2019/1158 που επιδιώκει την επίτευξη της ισότητας των φύλων, προωθώντας τη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας, την ίση κατανομή των ευθυνών φροντίδας μεταξύ ανδρών και γυναικών, και τη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ των φύλων ως προς τους μισθούς και τις αποδοχές, με:

  • Την απλήρωτη εργασία με την νομιμοποίηση της 10ωρης εργασίας
  • Την εξοντωτική υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων, που θα προκαλέσουν οι φτηνές υπερωρίες.
  • Την αδήλωτη υπερωριακή απασχόληση.
  • Την αναγκαστική άδεια.
  • Την ουσιαστική αποδυνάμωση του ΣΕΠΕ, ως ανεξάρτητη αρχή επιθεώρησης εργασίας.
  • Την οριζόντια επιβολή της ατομικής ρύθμισης, στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας.
  • Την κατάργηση, της Κυριακάτικης αργίας.

Η προάσπιση της εργασίας και των εργατικών δικαιωμάτων αφορά τη ζωή της κοινωνικής πλειοψηφίας, τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα, κάθε μορφή εργασίας, και ιδιαίτερα αφορά τους νέους ανθρώπους και την προοπτική τους.

 Γι’ αυτό όλοι οι φορείς του τόπου μας, αλλά και ο κάθε πολίτης χωριστά, θα πρέπει να αντιταχθεί στην ψήφιση αυτού του πολυνομοσχέδιου.

Το Δ.Σ του Δήμου Κιλκίς, αναγνωρίζοντας τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων και των φορέων τους, αποδίδοντας ταυτόχρονα φόρο τιμής στους διαχρονικούς αγώνες του εργατικού κινήματος για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων του, απαιτεί από την Κυβέρνηση την απόσυρση του νομοσχεδίου και την μη εφαρμογή των αντεργατικών διατάξεών του.»

Σχολιάστε