My Twitter Feed

28 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Πρωτοβουλία για σινεμά και το χειμώνα

Μπορεί το καλοκαίρι να έφυγε και μαζί του οι νύχτες με φεγγάρι μεσ` το θερινό το σινεμά του Κιλκίς, ωστόσο η Ομάδα  Πρωτοβουλίας για τη λειτουργία του, καλεί τους πολιτιστικούς συλλόγους των χωριών να επικοινωνήσουν, εάν επιθυμούν, μαζί της προκειμένου να προβληθεί κάποια από τις υπάρχουσες ταινίες στο χώρο τους. Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 6984938098 (Απόστολος) και 6944152183 (Μπάμπης).

therino-sinema-kilkis1Για το χρονικό της εξαιρετικά πετυχημένης φέτος εθελοντικής λειτουργίας του θερινού κινηματογράφου “Δημήτρης Ζωηρός”, η Ομάδα Πρωτοβουλίας γράφει:

Στις 15 Ιουνίου βρεθήκαμε περίπου 30 άτομα  (μέλη της Κοινωνίας Πολιτών, της Κινηματογραφικής Λέσχης και της δημοτικής παράταξης «Αλλάζω» αλλά και πολίτες που αγαπούν τον κινηματογράφο) στο θεατράκι απέναντι από το δημαρχείο με θέμα συζήτησης το θερινό σινεμά, διότι πληροφορηθήκαμε ότι φέτος δεν θα λειτουργούσε.  Διατυπώθηκαν προτάσεις να αναλάβουμε τη λειτουργία του μετά από επαφή με τον δήμο Κιλκίς για την άδεια παραχώρησης του χώρου εκ μέρους του.

    Όντως μετά από τρεις μέρες, ο Μπάμπης, η  Ελένη, ο Μελάς μαζί με τη Σοφία πήγαμε στον δήμο και εκεί αναπτύξαμε τη θέση μας και την πρόθεσή μας .

   Ο Δήμος  (κ. Μπαλάσκας) μας έδωσε πολύ ευχαρίστως την άδεια, τη χρήση του ρεύματος και του νερού, είδη τουαλέτας και σακούλες για τη συλλογή απορριμμάτων και μας είπε ότι θα εισηγηθεί στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο την εκταμίευση ενός ποσού, για να επιχορηγηθεί όλο αυτό το εγχείρημα.

   Χαρούμενοι και προβληματισμένοι για τα περαιτέρω, φύγαμε και κανονίσαμε συνάντηση εκ νέου μετά από τις επαφές μας με επίσημους διανομείς ταινιών. Από τις μεγάλες εταιρείες διανομών δεν είχαμε απάντηση, ενώ το ίδρυμα Κακογιάννη είχε μόνο μια ταινία και οι υπόλοιπες ανήκαν κι αυτές στους επίσημους διανομείς.

   Τελικά, έγινε επαφή με τη Νew star art cinema και τον επίσημο εκπρόσωπό της, τον Βελισάριο Κοσυβάκη, ο οποίος άμεσα μας έστειλε αρχεία τίτλων 1000 ταινιών και υποσχέθηκε να μας βοηθήσει ενημερώνοντάς μας ότι η κάθε ταινία θα είχε κόστος 100 ευρώ, ενώ αυτές των εταιρειών audio visual, village  κ.λ.π. κόστιζαν 600-800 ευρώ.

   Έγινε η επιλογή ταινιών με γνώμονα την ποιότητά τους, τη μη προβολή τους από την τηλεόραση, το περιεχόμενό τους με στόχο τον προβληματισμό αλλά και τη ψυχαγωγία του θεατή. Οι ταινίες όλες είχαν εξαιρετικές κριτικές, και αναφέρονταν στα χρόνια του β’ παγκοσμίου πολέμου και  μετά, με τελευταία ταινία «Το αλάτι της θάλασσας» που αφορούσε την Παλαιστίνη.

therino-sinema-kilkis2Πρώτος μπήκε στο χώρο ο Θανάσης Καρυοφίλης αναλαμβάνοντας τον πρώτο και δύσκολο καθαρισμό του και την αποψίλωση του από αγριόχορτα και ξερά κλαδιά.

   Την πρώτη μέρα που συγκεντρωθήκαμε, καθαρίσαμε όλο τον χώρο, κλαδέψαμε και προσπαθήσαμε να κάνουμε δοκιμαστικές προβολές.

  Τις επόμενες μέρες και λίγο πριν αρχίσει η πρώτη προβολή, η Μαριγώ έβαψε τον εξωτερικό τοίχο με λευκή μπογιά, καθάρισε, πότισε και φύτεψε λουλούδια.

   Παραμονή της πρώτης προβολής τα παιδιά έφτιαξαν χωνάκια με χρωματιστά χαρτιά και  βάλαμε μέσα λεβάντες, τοποθετήσαμε λευκές πετρούλες και σταχτοθήκες πάνω στα τραπέζια.

Ένα μέλος της πρωτοβουλίας , ο Τάκης, έφερε δυο σακούλες με ξηρούς καρπούς και ο Απόστολος με δικά του χρήματα αγόρασε νερά, πορτοκαλάδες, λεμονάδες και μπύρες που τοποθετήθηκαν σε ψυγείο που μας παραχώρησε ο Θανάσης Κουκάκης. Στο τέλος κάθε προβολής, όλοι βοηθούσαν στο μάζεμα και το ξεστόλισμα και αυτό ήταν πολύ σημαντικό !

  Τελικά, την πρωτοβουλία στήριξαν με την καθημερινή τους παρουσία πρώτη και καλύτερη η Μαριγώ, η Ελένη, η Βιολέτα, η Άννα , ο Μπάμπης, ο Απόστολος, ο Τάκης, ο Μελάς ,ο Μιχάλης.

Η Σοφία ανέλαβε την αποστολή πληροφοριών για τις ταινίες, των φωτογραφιών και του προγράμματος με μέιλ. Ο Τάκης και η Ειρήνη ανέλαβαν την εκτύπωση των προγραμμάτων.

Η Διαμαντούλα, η Χαρούλα, η Δόμνα , η Κάτια, η Καίτη και ο Στέφανος  στήριξαν επίσης το εγχείρημα με την ουσιαστική παρουσία τους. Είχαμε και τους μικρούς , τον Σταύρο και τον Νίκο, τον Δημήτρη και τον Στέλιο, οι οποίοι κερνούσαν τους ξηρούς καρπούς και τα ποπ κορν.

  Τις ταινίες έστελνε με κούριερ ο Κοσυβάκης και τις πληρώναμε  σχεδόν την επόμενη μέρα. Στην αρχή, βέβαια είμαστε  προετοιμασμένοι να βάλουμε απ’ την τσέπη μας, αν δεν είχαμε κόσμο και αν τελικά δεν αγκαλιαζόταν η πρωτοβουλία από τους συμπολίτες μας.

1Τελικά, το εγχείρημα είχε αποτέλεσμα, διότι με το εθελοντικό εισιτήριο και το κουτί από τα αναψυκτικά και τα νερά βγήκε όλο το κόστος των ταινιών, των ξηρών καρπών και του ποπ κορν που κερνούσαμε σε κάθε προβολή τους θεατές αλλά περίσσεψε και ένα ποσό για την αγορά ενός βιντεοπροβολέα, που θα χρησιμοποιηθεί για την προβολή κάποιων ταινιών σε πολιτιστικούς συλλόγους χωριών.

    Η τελευταία μέρα της συγκέντρωσης ήταν η 1η του Σεπτέμβρη που ολοκληρώθηκε η προσπάθεια με ένα μικρό πάρτυ  ρεφενέ, με ρεμπέτικη μουσική και τραγούδι.

   Την επόμενη μέρα πήγαμε τρία άτομα και καθαρίσαμε εντελώς τον χώρο, συμμαζέψαμε, κλειδώσαμε και παραδώσαμε τα κλειδιά.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όντως στο δημοτικό συμβούλιο εγκρίθηκε το ποσό των 10000 ευρώ, όμως δεν εκταμιεύθηκε, γιατί οι γραφειοκρατικές διαδικασίες για την εκταμίευσή του ήταν αποτρεπτικές, λόγω του περιορισμένου χρόνου που είχαμε στη διάθεσή μας.

    Στο τέλος αυτής της διαδρομής μπορούν να γίνουν οι εξής επισημάνσεις:

1)Για να γίνει μια ποιοτική δουλειά, δεν απαιτούνται πολλά χρήματα. Χρειάζεται καλός προγραμματισμός και ανιδιοτελής προσφορά.

2)Μέσα από αυτήν την πρωτοβουλία αλληλεγγύης, δόθηκε η δυνατότητα σε κάποιους συμπολίτες μας να παρακολουθήσουν κινηματογράφο δωρεάν.

3)Υπήρξαν σχόλια από κάποιους για την όχι μεγάλη προσέλευση του κόσμου η οποία αποδόθηκε στην επιλογή των ταινιών. Επιλέξαμε ταινίες με βάση τις δυνατότητες που είχαμε αλλά και τα κριτήριά μας. Όμως και τις προηγούμενες χρονιές που οι ταινίες ήταν περισσότερο εμπορικές, η προσέλευση του κόσμου δεν ήταν μεγαλύτερη.

4)Τέλος, στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας αναπτύχθηκε ένας προβληματισμός για την αναγκαιότητα και τον ρόλο ανάλογων κινήσεων που χαρακτηρίζονται από το στοιχείο του εθελοντισμού και της αλληλεγγύης. Θεωρούμε ότι οι άνθρωποι μ’ αυτές τις πρωτοβουλίες αναπτύσσουν στενούς δεσμούς μεταξύ τους, ενεργοποιούνται, καλύπτουν ανάγκες δικές τους αλλά και των συμπολιτών τους και ταυτόχρονα μέσα από την αυτοοργάνωση νιώθουν πιο αυτόνομοι και ανεξάρτητοι από όλες τις δομές εξουσίας. Κατ’ επέκταση, η εξάρτηση και ο φόβος για τη ζωή τους περιορίζεται και μπορούν ν’ αποφασίζουν με περισσότερη ελευθερία.

Ελπίζουμε ότι στο άμεσο μέλλον θα υπάρξουν ανάλογες πρωτοβουλίες κοινωνικής αλληλεγγύης και αυτοοργάνωσης.

 

Σχολιάστε