My Twitter Feed

5 Φεβρουαρίου, 2023

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Ευρωπός στο κέντρο της Ευρώπης -

Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου, 2023

Κ. Αρβανίτης: Εμείς θα νικήσουμε -

Σάββατο, 4 Φεβρουαρίου, 2023

“Όχι συγκάλυψη των υποκλοπών” -

Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου, 2023

Φτάνει πια ο εμπαιγμός στην Υγεία -

Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου, 2023

Διμέτωπη επίθεση Κουτσούμπα -

Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου, 2023

Περιοδεία Κ. Αρβανίτη στο νομό μας -

Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου, 2023

Καλά που έχουμε και τα κρασιά μας! -

Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου, 2023

“Η ΕΕ να στηρίξει τους αγρότες” -

Τρίτη, 31 Ιανουαρίου, 2023

Πρωτιά ΣΥΡΙΖΑ σε δυο ακόμα γκάλοπ

dimoskopisiΠως επηρέασε ο Μπαλτάκος τα ποσοστά ΝΔ και ΧΑ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται της Ν.Δ. και σε δημοσκόπηση της ΚΑΠΑ Research για το «Βήμα της Κυριακής». Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου είναι μπροστά με 21,5% έναντι 20,8% της Ν.Δ., η οποία επλήγη κι από το «Μπαλτάκος-gate».

Ακολουθούν το Ποτάμι με 8,5%, η Χρυσή Αυγή με 7,7%, το ΚΚΕ με 6,2%, η Ελιά με 4,6%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 4%, και η Δημοκρατική Αριστερά με 1,7%. Το ποσοστό των αναποφάσιστων διαμορφώνεται στο 16,7%.

Tο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Πόλωση του πολιτικού κλίματος μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, η οποία αποβαίνει εις βάρος της Χρυσής Αυγής, παρά τις ανατροπές που προκάλεσε το θέμα Μπαλτάκου, δείχνει νέα δημοσκόπηση του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε στις 3 και 4 Απριλίου 2014, αμέσως μετά τις αποκαλύψεις του πρώην γενικού γραμματέα της κυβέρνησης Τάκη Μπαλτάκου σε βίντεο που υπέκλεψε ο Ηλίας Κασιδιάρης κατά τη διάρκεια συνομιλίας τους. Είναι επομένως ενδεικτική του πολιτικού κλίματος και των αντιδράσεων των πολιτών οι οποίες ελήφθησαν «εν θερμώ».

Η δημοσκόπηση αυτή αποκτά βαρύνουσα σημασία για τρεις λόγους:

 1. Η ΝΔ διατηρεί τα ποσοστά της ενόψει ευρωεκλογών και δεν δείχνει να έχει υποστεί σοβαρή ζημία από τις πολιτικές προεκτάσεις που πήραν οι αποκαλύψεις Μπαλτάκου. Ενδεχομένως υπολογίστηκε υπέρ της κυβέρνησης και το θετικό πολιτικό περιβάλλον το οποίο δημιουργήθηκε αφενός από το γεγονός ότι την περασμένη εβδομάδα ψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο χωρίς να γίνει αποδεκτή η πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον του Γιάννη Στουρνάρα καθώς επίσης και από το γεγονός ότι το Ecofin ενέκρινε την νέα δόση και η Ελλάδα ετοιμάζεται να βγει στις αγορές, για πρώτη φορά μετά την κρίση. Οι θετικές αυτές εξελίξεις δεν φαίνεται να υποσκελίστηκαν από το θέμα Μπαλτάκου, όπως φαίνεται από τη συγκεκριμένη δημοσκόπηση.

2. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προβάδισμα 2 μονάδων  έναντι της ΝΔ, με την πόλωση που προκάλεσε για το μείζον θέμα Μπαλτάκου.

Δημοσκόπηση

3. Η Χρυσή Αυγή, παρότι προσδοκούσε να αποκομίσει πολλαπλά πολιτικά οφέλη από τις καταγγελίες της για «στημένες διώξεις» της ηγεσίας και των βουλευτών του κόμματος, όπως επιδίωξε να αποδείξει με το βίντεο Μπαλτάκου, δεν ανεβάζει τα ποσοστά της και δείχνει να παραμένει στάσιμη.

Πώς ψηφίζουν οι ηλικίες

Διαφωτιστικοί είναι οι πίνακες της έρευνας για το πώς ψηφίζουν οι πολίτες ανάλογα με την ηλικία και το φύλο τους.

Συγκεκριμένα, οι ηλικίες από 18-34 ετών προτιμούν τη ΝΔ (12%), τον ΣΥΡΙΖΑ (16,5%) και το Ποτάμι (11,5%) και τη Χρυσή Αυγή (11%) ενώ τα άλλα κόμματα κινούνται χαμηλά.

Στις ηλικίες 35-54 σαφές προβάδισμα παίρνουν τα δύο κόμματα της πόλωσης, ΝΔ (13,5% και ΣΥΡΙΖΑ (23%) ενώ τα ποσοτά των υπολοίπων κομμάτων χαμηλώνουν.

Στις ηλικίες 55+ παρατηρείται το ίδιο ακριβώς φαινόμενο με τη ΝΔ να προηγείται (24,5%) και τον ΣΥΡΙΖΑ στο 18,5%. Είναι ενδεικτικό ότι και η «Ελιά» κερδίζει κάποια ποσοστά στους 55 και άνω (7,5%) ενώ στις μικρότερες ηλικίες γνωρίζει σημαντικότατη πτώση.

Με κριτήριο το φύλο

Αλλά και το κριτήριο του φύλου παρουσιάζει ενδιαφέρον στην πρόθεση ψήφου.

Οι άνδρες προτιμούν τη ΝΔ (17,5%), τον ΣΥΡΙΖΑ (21,5%) και τη Χρυσή Αυγή (10%) ενώ όλα τα άλλα κόμματα βρίσκονται κάτω του 10%.

Οι γυναίκες προτιμούν τη ΝΔ (17%) και τον ΣΥΡΙΖΑ (18) ενώ όλα τα άλλα κόμματα είναι κάτω του 10%. Επίσης, οι γυναίκες δείχνουν σε μεγαλύτερο ποσοστό πιο αναποφάσιστες για την ψήφο τους (28%) από τους άνδρες (16%).

koutipandoras.gr

Σχολιάστε