My Twitter Feed

19 Απριλίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Δραματικό SOS της Παθολογικής! -

Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Το Κιλκίς και η αρχιτεκτονική του -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Οι υποσχέσεις καλά κρατούν! -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Στις κάλπες για το ψηφοδέλτιο -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Επίσκεψη του Γ. Μανιάτη -

Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Διευρύνουν τη συνεργασία τους -

Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Στις κάλπες για τους υποψήφιους -

Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Οι δήμαρχοι για το 2ο τμήμα ΑΕΙ -

Πέμπτη, 11 Απριλίου, 2024

Προτάσεις Λιάρτση για ΔΕΥΑΠ

Δέσμη προτάσεων για την ορθολογική λειτουργία της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης – Αποχέτευσης του Δήμου Παιονίας (Δ.Ε.Υ.ΑΠ.) κατέθεσε ο Δημοτικός Συνδυασμός ‘’Παιονία – Όραμα Ευθύνης και Προοπτικής’’ στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Παιονίας.

Η επικεφαλής του Δημοτικού Συνδυασμού της μείζονος αντιπολίτευσης κα Αθανασία Λιάρτση – Σταυροπούλου περιέγραψε αναλυτικά τις δράσεις και πρακτικές που πρέπει να ακολουθηθούν σε διοικητικό και τεχνικό επίπεδο για την εύρυθμη λειτουργία της εν λόγω επιχείρησης στο πλαίσιο της προσπάθειας αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών προς το δημότη και εξυγίανσης των οικονομικών της. Το σύνολο των κατατεθεισών προτάσεων τις οποίες και παρέδωσε γραπτώς στο Προεδρείο η κα ΛιάρτσηΣταυροπούλου  είναι απόρροια συστηματικού διαλόγου του Δημοτικού Συνδυασμού με έμπειρα και  στελέχη που έχουν ασχοληθεί επιτυχώς με θέματα διαχείρισης Δ.Ε.Υ.Α.

Ειδικότερα ο Δημοτικός Συνδυασμός ‘’Παιονία – Όραμα Ευθύνης και Προοπτικής’’ εξειδικεύει τις προτάσεις του ως εξής:

  • Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης – Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.Π.) Παιονίας οφείλει να διοικείται με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.
  • Αξιολόγηση  διοικητικού και τεχνικού προσωπικού  και αξιοποίησή του σύμφωνα με τα προσόντα, το γνωστικό αντικείμενο και τις ικανότητες εκάστου. Η Δημοτική Αρχή θα εκπλαγεί ευχάριστα με τις γνώσεις και τις δεξιότητες του προσωπικού, αρκεί βεβαίως να το εμπιστευθεί.
  • Τιμολόγια αξίας μέχρι 5.000 ευρώ να εγκρίνονται και να ψηφίζονται από το Διοικητικό Συμβούλιο της Δ.Ε.Υ.Α .Π. και να μη πληρώνονται με απλή υπογραφή του Προέδρου της.
  • Δημιουργία ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων με εξειδικευμένους κωδικούς ανά υλικό. Έλεγχος και επίβλεψη της ηλεκτρονικής αποθήκης  από συγκεκριμένο αποθηκάριο, ο οποίος θα είναι υπεύθυνος για την ενημέρωση και παρακολούθηση της βάσης δεδομένων για κάθε ζήτηση υλικού.
  • ‘’Χρέωση’’ ανά έργο και ανά τεχνικό των υλικών που εξέρχονται της αποθήκης για αποκατάσταση βλαβών ή για συντηρήσεις των δικτύων.
  • Δημιουργία  γραφείου κίνησης – Κατάρτιση εβδομαδιαίου προγράμματος κίνησης – απασχόλησης για τις εργασίες συντήρησης του δικτύου. Η συστηματική συντήρηση του δικτύου ισοδυναμεί με μείωση των πιθανοτήτων αντιμετώπισης τεχνικών βλαβών και επιπλέον εξοικονομείται χρόνος για τη σωστή διαχείριση έκτακτων περιστατικών αποκατάστασης ζημιών στο υδρευτικό σύστημα του Δήμου Παιονίας.
  • ‘’Χρέωση’’ ανά τεχνίτη σειρά εργαλείων με ταυτόχρονη υποχρέωσή του  κάθε φορά που ένα αυτά χαλάει να επιστρέφεται και να αντικαθίσταται από καινούργιο. Ο κάθε τεχνικός να είναι υπεύθυνος και υπόλογος για τα εργαλεία που χρεώνεται και τυχόν χάνονται.
  • Τα αυτοκίνητα  να ‘’χρεώνονται’’ σε συγκεκριμένους υπαλλήλους  ώστε αυτοί να είναι υπεύθυνοι  για την επισκευή των βλαβών ή για τα σέρβις που θα χρειάζονται.
  • Έλεγχος κατανάλωσης καυσίμων ανά όχημα και ανά χιλιομετρική απόσταση που κάθε αυτοκίνητο διανύει  κάθε μέρα ή κάθε βδομάδα.  Η Διοίκηση της Δ.Ε.Υ.Α.Π. οφείλει να ελέγχει πόσο συχνά ‘’γεμίζουν’’ τα αυτοκίνητα με καύσιμα και πόσα χιλιόμετρα διανύουν την ημέρα κατά μέσο όρο.
  • Δημιουργία ειδικής επιτροπής η οποία θα λειτουργεί ως ελεγκτικός μηχανισμός και θα αποτελείται από έναν ηλεκτρολόγο ένα μηχανουργό ένα υδραυλικό και ένα διοικητικό υπάλληλο. Η εν λόγω επιτροπή προτείνεται να είναι υπεύθυνη και υπόλογη παράλληλα  για τις αποφάσεις που θα λαμβάνει και επιπροσθέτως να έχει τη δυνατότητα των γνωματεύσεων.

Επιπρόσθετα καθήκοντα ειδικής επιτροπής: α) να δίνει προέγκριση, μετά από σχετικό έλεγχο, σχετικά με τις προμήθειες υλικών που πρέπει να υπάρχουν σε ορισμένες ποσότητες στην αποθήκη ως αποθέματα για διάστημα π.χ. τριών μηνών,  και για υλικά που θα χρειάζονται για αποκατάσταση βλαβών. β)να πιστοποιεί την παραλαβή των έργων και την καλή εκτέλεση των εργασιών τους είτε αφορούν βλάβες είτε συντηρήσεις που γίνονται και από τους τεχνικούς  της ΔΕΥΑ και από εξωτερικούς συνεργάτες.

  •  Διενέργεια ελέγχου  δαπανών από τη συμμετοχή εξωτερικών συνεργατών – εργολάβων. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι η Δημοτική Αρχή θα διαπιστώσει  ότι οι δαπάνες αυτές είναι κατά πολύ μεγαλύτερες.
  • Προμήθεια φορτηγού βαρέως τύπου, τριαξονικού και ανατρεπόμενου για τις ανάγκες λειτουργίας της επιχείρησης. Το κόστος αγοράς του κυμαίνεται από 10.000 έως 18.000ευρώ. Σήμερα η Δ.Ε.ΥΑ.Π. διαθέτει στο στόλο οχημάτων της ένα μικρό κυβισμού φορτηγό που δεν αντέχει βάρος άνω των 3 τόνων.
  •  Περιορισμός δαπανών αναφορικά με τα ιδιωτικά βυτία εκκένωσης. Επισκευή βυτίου εκκένωσης λυμάτων που διαθέτει ο Δήμος από τον π. Δήμο Αξιούπολης. Έχει γίνει σέρβις στο συγκεκριμένο βυτίο, (λάστιχα, μπαταρία) κάνει  το μόνο που απομένει είναι να επισκευαστεί η αντλία κενού, το καζάνι και τα σωληνάκια αέρος από σκουριά.  Τα μηχανήματα αυτά (βυτίο εκκένωσης με το βυτίο καθαρισμού και απόφραξης του δικτύου σωληνώσεων)  με την αξιοποίηση του τεχνικού προσωπικού της ΔΕΥΑ θα συμβάλλουν καθοριστικά στη μείωση των δαπανών. Ως οδηγός μπορεί να αξιοποιηθεί ο συνοδηγός του αποφρακτικού.
  • Αξιοποίηση εναλλακτικά περισσότερων των δύο εξωτερικών συνεργατών με ειδικό και προς το συμφέρον της ΔΕΥΑ τιμοκατάλογο ανά ώρα λειτουργίας των μηχανημάτων. Στην περίπτωση αποκατάστασης βλαβών από εξωτερικό συνεργάτη είναι απαραίτητη η χρήση γερανού βαρέως τύπου για να ‘’σηκώνει’’ τις πομόνες.
  • Για την αντιμετώπιση των βλαβών είναι σαφές ότι χρειάζονται η συνδρομή του αρμόδιου εργατικού προσωπικού και των μηχανημάτων της Δ.Ε.Υ.Α ή και εξωτερικού συνεργάτη και το περίγραμμα των απαιτούμενων εργασιών αποκατάστασης.

Τέλος, η κα ΛιάρτσηΣταυροπούλου  ζήτησε από τη Δημοτική Αρχή να εμπιστευθεί το δυναμικό της Δ.Ε.Υ.Α.Π., διοικητικό και τεχνικό, υπογραμμίζοντας την αξιοσύνη του και κάλεσε την πλειοψηφήσασα παράταξη  να σταματήσει να λειτουργεί με ψηφοθηρικά κριτήρια και παλαιοκομματικές τακτικές που μόνο κακές υπηρεσίες προσφέρουν, εάν πράγματι επιθυμεί στην πράξη μια υγιή και σύγχρονη επιχείρηση που να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του Δήμου Παιονίας και των δημοτών της.

 

Σχολιάστε