My Twitter Feed

4 Ιουνίου, 2023

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Κινητοποίηση ενόψει εκλογών -

Παρασκευή, 2 Ιουνίου, 2023

Διαδρομές τουριστικής ανάπτυξης -

Πέμπτη, 1 Ιουνίου, 2023

“Δούλεψε πάλι η κοπτοραπτική” -

Τετάρτη, 31 Μαΐου, 2023

“Βάϊραλ” οι δηλώσεις για ΕΝΦΙΑ! -

Τετάρτη, 31 Μαΐου, 2023

ΑΝΚΙ: “Δαγκωτό” στο Leader! -

Τετάρτη, 31 Μαΐου, 2023

ΝΔ: Ξεκινά νέα καμπάνια -

Τετάρτη, 31 Μαΐου, 2023

Από τα «επείγοντα» στη Βουλή -

Τρίτη, 30 Μαΐου, 2023

Παιονία: Έργο 4,3 εκ. για ύρδευση -

Τρίτη, 30 Μαΐου, 2023

Προτάσεις Λιάρτση για Δήμο Παιονίας

Την αναπτυξιακή του πρόταση για το Δήμο Παιονίας, “που αποπνέει σχεδιαστική ετοιμότητα και οργανωμένη στόχευση μεσομακροπρόθεσμης πνοής”, παρουσίασε ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου ο Δημοτικός Συνδυασμός ‘’Παιονία – Όραμα Ευθύνης και Προοπτικής’’ στο πλαίσιο κατάρτισης του επιχειρησιακού σχεδίου του Δήμου για την περίοδο 2011 – 2014.
Στη συνεδρίαση της 8ης Δεκεμβρίου η επικεφαλής του Συνδυασμού κα Αθανασία Λιάρτση – Σταυροπούλου ανέλυσε με σαφήνεια τις θέσεις της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης με άξονες την ποιότητα ζωής και το περιβάλλον, την κοινωνική πολιτική – παιδεία – πολιτισμό – αθλητισμό, την τοπική οικονομία – απασχόληση και την εσωτερική ανάπτυξη του Δήμου. Όπως τόνισε η κα Λιάρτση – Σταυροπούλου η προγραμματική διάρθρωση της πρότασης είναι προϊόν μελέτης, επιστημονικής τεκμηρίωσης και διαλόγου με την τοπική κοινωνία και με τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου που έγινε πριν από ενάμισυ χρόνο, απαντά δε πειστικά στις απαιτήσεις της περιοχής και υπηρετεί τις αναπτυξιακές της δυνατότητες. Ο Συνδυασμός έλαβε σοβαρά υπόψη τις δύσκολες συνθήκες που διαμορφώνονται και στην τοπική αυτοδιοίκηση εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, το στενό ορίζοντα υλοποίησης του επιχειρησιακού σχεδίου και επέλεξε να καταθέσει στο Δήμο ένα ζωτικό και άμεσα εφαρμόσιμο πρόγραμμα του συνολικού του σχεδίου προκειμένου να συνεισφέρει στην αναπτυξιακή κατεύθυνση του Δήμου Παιονίας.
Η κα Λιάρτση – Σταυροπούλου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο Καλλικρατικό αυτοδιοικητικό τοπίο, στις ουσιαστικές αδυναμίες στήριξης δομικών λειτουργιών των Δήμων και στην οικονομική αφαίμαξη θεσμοθετημένων πόρων που ίσα – ίσα αρκούν για μικροπαρεμβάσεις που ανακουφίζουν κάπως την καθημερινότητα του πολίτη ενώ εξέφρασε σοβαρούς προβληματισμούς για την πορεία υλοποίησης του Ε.Σ.Π.Α. πάνω στο οποίο επενδύθηκαν πολλές προσδοκίες από τους Ο.Τ.Α., δοθέντων της αυστηροποίησης των κριτηρίων ένταξής έργων, της χαμηλής απορροφητικότητας του προγράμματος και του ολοένα και αυξανόμενου αριθμού διεκδικητών του. ‘’Συνεπώς, κρατάμε μικρό καλάθι για το Ε.Σ.Π.Α., πλην όμως’’ υπογράμμισε η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης ‘’εκτιμούμε ότι έστω και υπό αυτές τις αντίξοες συνθήκες, οφείλουμε να δώσουμε τη μάχη προτείνοντας και προκρίνοντας ώριμα έργα που έχουν μελέτες και βεβαίως αν υπάρχει η δυνατότητα να χρηματοδοτήσουμε μελέτες για έργα που εγγυώνται την αναπτυξιακή προοπτική στο Δήμο μας’’.
Κλείνοντας την εισαγωγική της τοποθέτηση η κα Λιάρτση – Σταυροπούλου ζήτησε από τη Δημοτική Αρχή να πάρει στα χέρια της τις τύχες του τόπου και να αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες που θα φέρουν την ανάπτυξη δίπλα στον πολίτη, στη ζωή και στην καθημερινότητά του.
‘’Είναι θετικό να υπάρχει ένα σχεδιαστικό εργαλείο, όπως το επιχειρησιακό πρόγραμμα, όμως όσο άρτιο κι αν είναι ,δε θα προχωρήσει ικανοποιητικά αν δεν βάλουμε κι εμείς πλάτη’’ είπε η κα Λιάρτση – Σταυροπούλου ενώ προσέθεσε ότι ακόμη και σ’ αυτή τη γκρίζα οικονομική συγκυρία, ο Δήμος μπορεί να θέσει οργανωμένους στόχους και να τους πετύχει.
Σημείωσε δε δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα. Την περίπτωση του δημάρχου Στυλίδας που προσκάλεσε εσχάτως τον πρέσβη της Κίνας και συζητά μαζί για την εξαγωγή ελαιολάδου δίδοντας διέξοδο στην παραγωγική οικονομία της περιοχής. ‘’Εμείς δε θα μπορούσαμε να πράξουμε κάτι ανάλογο για την οινοπαραγωγική περιοχή της Γουμένισσας; διερωτήθηκε. ‘’Πριν από λίγο καιρό’’ συμπλήρωσε ‘’επισκέφθηκε τον αντιπεριφερειάρχη Κιλκίς ο Ρώσος πρόξενος και έκαναν μια διερευνητική συζήτηση για πιθανή συνεργασία με κέντρο βάρους τον πολιτισμό και το θρησκευτικό τουρισμό. Δεν πρέπει κι ως Δήμος να κινηθεί σ’ αυτή την κατεύθυνση, οργανωμένα, μεθοδικά και με μετρήσιμο αποτέλεσμα; Ως δεύτερο παράδειγμα επικαλέστηκε τη συνεργασία εταιρίας ζυθοποιίας – αγροτών για την καλλιέργεια κριθής με συμβολαιακή γεωργία που απέδωσε επιπρόσθετα οικονομικά οφέλη για τον αγροτικό κόσμο.
Η επικεφαλής του Δημοτικού Συνδυασμού ‘’Παιονία – Όραμα Ευθύνης και Προοπτικής’’ κάλεσε, τέλος, τη Δημοτική Αρχή να τολμήσει και να αναλάβει πρωτοβουλίες, με την εξεύρεση νέων αγορών και συνεργασιών που θα δώσουν πραγματική ώθηση στο αναπτυξιακό προϊόν του Δήμου Παιονίας με αιχμή την προβολή και αξιοποίηση του αγροτουρισμού, του θρησκευτικού τουρισμού, του πρωτογενή τομέα κ.λ.π.

Σχολιάστε