My Twitter Feed

19 Μαΐου, 2022

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Προτάσεις ενόψει έλευσης Τσίπρα

Τις προτάσεις του Επιμελητηρίου Κιλκίς για τη στήριξη και ενίσχυση των τοπικών παραγωγικών και κοινωνικών δομών, κατέθεσε ο πρόεδρος του φορέα και αντιπρόεδρος της Κ.Ε. των Επιμελητηρίων Ελλάδος, Παύλος Τονικίδης, ενόψει της επίσκεψης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην 81η Δ.Ε.Θ. και της συνάντησης που θα έχει με τους παραγωγικούς φορείς και τα Επιμελητήρια.

eve-kilkisΟι προτάσεις, που κατατέθηκαν με επιστολή του κ. Τονικίδη στην υφυπουργό Εσωτερικών (πρώην υπουργό Μακεδονίας Θράκης) Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά, περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, την άμεση εφαρμογή των μέτρων της μελέτης για τα καύσιμα, τη δημιουργία Ζώνης Φορολογικών Κινήτρων, την επίλυση των προβλημάτων αδειοδότησης των επιχειρήσεων στην περιοχή της Ν. Σάντας, την ολοκλήρωση του οδικού άξονα σύνδεσης με την Εγνατία κα.

Η επιστολή του κ. Τονικίδη:

«Στη σημερινή οικονομική συγκυρία είναι απόλυτα αναγκαίο να στηριχθούν οι τοπικές κοινωνίες και η επιχειρηματικότητα με δράσεις που στοχεύουν άμεσα στην υποστήριξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας αλλά και έμμεσα με τη διασφάλιση των αναγκαίων υποδομών.

Όπως καλά γνωρίζετε ο Νομός Κιλκίς τα τελευταία χρόνια βιώνει έντονα την οικονομική κρίση, με τη μείωση της παραγωγικής δραστηριότητας, το κλείσιμο πολλών μικρών επιχειρήσεων, τη φυγή επιχειρήσεων στις όμορες Βαλκανικές χώρες και την κατακόρυφη αύξηση της ανεργείας.

Επιπλέον τους τελευταίους μήνες σημειώθηκε σημαντική ροή προσφύγων στον Νομό επιβαρύνοντας ποικιλοτρόπως το δυσμενές κλίμα.

Στο πλαίσιο στήριξης και ενίσχυσης των τοπικών παραγωγικών και κοινωνικών δομών, το Επιμελητήριο Κιλκίς προτείνει:

 1. ‘Αμεση εφαρμογή των μέτρων που προέκυψαν από τη μελέτη για τα καύσιμα όπως αυτή υλοποιήθηκε από το Επιμελητήριο Κιλκίς. Η μελέτη διερευνά τις επιπτώσεις και τον όγκο της εξαγωγής συναλλάγματος από του πολίτες που γεμίζουν τα ρεζερβουάρ των αυτοκινήτων τους στη γειτονική πΓΔΜ. Από τα συμπεράσματα της μελέτης προκύπτουν μέτρα που με την εφαρμογή τους αποτρέπουν την απορροή κεφαλαίων, ενισχύουν τις τοπικές επιχειρήσεις και δημιουργούν σημαντική ωφέλεια για τα έσοδα του Δημοσίου.
 2. Δημιουργία Ζώνης Φορολογικών Κινήτρων στην συνοριακή ζώνη της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς, με κίνητρα ανάλογα την ήδη υπαρχόντων στις όμορες χώρες, με στόχο την ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων και την εξάλειψη του άνισου ανταγωνισμού από τις επιχειρήσεις των όμορων χωρών.
 3. Υποστήριξη και διεύρυνση του εν λειτουργία ηλεκτρονικού δημοπρατηρίου e-auctionmarket.gr, με σκοπό την ενίσχυση των επιχειρήσεων και την ανάπτυξη της εξωστρέφειάς τους. Το έργο υλοποιήθηκε από το Επιμελητήριο Κιλκίς στο πλαίσιο του προγράμματος INTERREG Ελλάδα – πΓΔΜ. Είναι σε πλήρη λειτουργία και έτοιμο να αξιοποιηθεί από τους αγρότες και επιχειρηματίες όλης της χώρας.
 4. Επίλυση των προβλημάτων που προέκυψαν στις επιχειρήσεις που είχαν ενταχθεί στα δάνεια με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.
 5. Δημιουργία σταθερού θεσμικού πλαισίου με την χωροθέτηση των επιχειρήσεων.
 6. Επίλυση των προβλημάτων Αδειοδότησης των επιχειρήσεων στην περιοχή της Ν. Σάντας όπου συγκεντρώνοντας δυναμικές παραγωγικές μονάδες με έντονο εξαγωγικό προφίλ. Η μη επίλυση των προβλημάτων στη διαδικασία αδειοδότησης της όποιας επέκτασης και ανάπτυξης των επιχειρήσεων, λειτουργεί ως ισχυρός ανατρεπτικός παράγοντας για την ανάπτυξη της οικονομικής δραστηριότητας και της απασχόλησης. Οδηγεί δε στην μετεγκατάσταση αυτών των επιχειρήσεων ίσως και εκτός συνόρων.
 7. Ολοκλήρωση του έργου του οδικού άξονα σύνδεσης με την Εγνατία οδό, ένα έργο που ταλανίζει εδώ και χρόνια την τοπική κοινωνία, δυσχεραίνοντας τις μεταφορές. Παρουσιάζει συνεχώς προβλήματα στην υλοποίηση του και δυστυχώς ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί.
 8. Αύξηση της χρηματοδότησης και άμεση στελέχωση του ιατρικού και μη ιατρικού προσωπικού όλων των δομών Υγείας του Νομού Κιλκίς. (ΔΓΝ Κιλκίς, Νοσοκομείο Γουμένισσας, ΚΥ Πολυκάστρου και Δροσάτου, περιφερειακών ιατρείων). Οι δομές Υγείας του Ν. Κιλκίς προφέρουν σημαντικές υπηρεσίες στους κατοίκους του τόπου αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Το τελευταίο δε χρονικό διάστημα εξυπηρετούν και όλα τα περιστατικά της έντονης προσφυγικής ροής που διέρχεται ή παραμένει στην περιοχή.
 9. Αξιοποίηση του αεροδρομίου Πολυκάστρου και τη μετατροπή του σε CARGO για την εξυπηρέτηση των μεταφορών Βόρειας Ελλάδας και την αποσυμφόρηση του αεροδρομίου Θεσσαλονίκης.
 10. Για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος, το Επιμελητήριο Κιλκίς προτείνει τη δημιουργία συνεργιών μεταξύ των περιοχών που έχουν υποστεί τις συνέπειες της έντονης ροής προφύγων (όπως η Σάμος, η Μυτιλήνη, η Χίος) με στόχο την υλοποίηση δράσεων κοινωνικού αλλά και οικονομικού χαρακτήρα για την υποστήριξη ή δημιουργία κοινωνικών δομών και την υποστήριξη της τοπικής οικονομίας.
 11. Αναβάθμιση του ρόλου του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης – Υφυπουργείου Μακεδονίας – Θράκης, με στόχο την αποτελεσματικότερη παρέμβαση του στα τοπικά ζητήματα, την επίλυση των τοπικών προβλημάτων που ιδιαίτερα στο περιβάλλον της οικονομικής κρίσης είναι ιδιαίτερα αυξημένα.

Ευελπιστώντας ότι τα αιτήματα μας θα γίνουν αποδεκτά παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες.»

Σχολιάστε