My Twitter Feed

23 Ιανουαρίου, 2022

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

ΚΚΕ: Ντοκιμαντέρ για τη Μακρόνησο -

Σάββατο, 22 Ιανουαρίου, 2022

Σε επιφυλακή ενόψει κακοκαιρίας -

Παρασκευή, 21 Ιανουαρίου, 2022

Δωρεάν τεστ σε Κιλκίς – Παιονία -

Παρασκευή, 21 Ιανουαρίου, 2022

Απινιδωτές στα γήπεδα της Παιονίας -

Παρασκευή, 21 Ιανουαρίου, 2022

Πανδημία: Η τραγωδία του Κιλκίς! -

Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου, 2022

Αιτήματα γονέων του Π. Αγιονερίου -

Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου, 2022

ΕΒΕ: Να αποφύγουμε νέα λουκέτα -

Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου, 2022

Πρόσληψη έξι 8μηνιτών στη ΠΕ -

Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου, 2022

Προς νέα δυσάρεστη έκπληξη;

Του Τάσου Παππά.


Θορυβήθηκε η ελληνική κυβέρνηση με την επίσκεψη του Ισπανού πρωθυπουργού Π. Σάντσεθ στην Τουρκία. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να ενισχύσουν την αμυντική συνεργασία μεταξύ των χωρών τους. Δεν έκρυψε την ενόχλησή της επειδή μια χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης συναλλάσσεται με μια χώρα που απειλεί δύο κράτη-μέλη της Ε.Ε. Δεν έπρεπε όμως να αιφνιδιαστεί. Και η ισπανική κυβέρνηση και άλλες κυβερνήσεις -δεν παίζει κανένα ρόλο ο ιδεολογικός προσανατολισμός τους- που έχουν εκτεταμένες οικονομικές σχέσεις με την Τουρκία, ενδιαφέρονται πρωτίστως για τη διατήρηση της δεσπόζουσας θέσης τους στην τουρκική οικονομία.

Δεν θέλουν την κατάρρευσή της γιατί θα θιγούν τα συμφέροντά τους. Θα κάνουν ό,τι μπορούν για να αποτρέψουν μια δυσάρεστη γι’ αυτές εξέλιξη. Γι’ αυτό και είναι πολύ διστακτικές -έως εχθρικές- απέναντι στα κράτη που προτείνουν μέτρα και κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος.

Θα μπορούσαν βεβαίως να μην πουλάνε όπλα στην Τουρκία, ωστόσο επειδή «είναι πολλά τα λεφτά» δεν γίνεται να αντισταθούν και βάζουν σε δεύτερη μοίρα την αναθεωρητική στρατηγική της Τουρκίας, περιορίζονται σε φραστικές καταγγελίες για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του Διεθνούς Δικαίου, τονίζουν με κάθε ευκαιρία τη συμβολή της Τουρκίας στη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού (κι ας το έχει εργαλειοποιήσει ο Ερντογάν), αποκαλούν την Τουρκία ασφαλή χώρα (προφανώς για να μην κληθούν να σηκώσουν το βάρος που αναλογεί σ’ αυτές).

Οπότε φίλη μεν η Ελλάδα, φιλτέρα όμως η ανάγκη τους. Ενδεχομένως η ελληνική κυβέρνηση να βρεθεί σύντομα απέναντι σε μια νέα δυσάρεστη έκπληξη. Ο λόγος για την επίσκεψη του ηγέτη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων σεΐχη Χαλίφα μπιν Ζάγιεντ αλ Ναχιάν στην Αγκυρα.

Οι σχέσεις των Εμιράτων με την Τουρκία ήταν κακές. Ωστόσο η υποδοχή που επιφύλαξε ο Ερντογάν στον σεΐχη ήταν εντυπωσιακή. Εφερνε καλούδια ο μέχρι χθες αντίπαλός του. Περίπου δέκα δισεκατομμύρια δολάρια που θα είναι γερή ανάσα για την παραπαίουσα τουρκική οικονομία. Αν το πράγμα έμενε εκεί, μικρό το κακό. Ωστόσο, η Ελλάδα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν υπογράψει συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης, η οποία περιλαμβάνει ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής, που σημαίνει ότι τα Εμιράτα θα είναι στο πλευρό μας σε περίπτωση ρήξης με την Τουρκία.

Υπονομεύεται αυτή η συμφωνία με την επιλογή του σεΐχη να προσφέρει σημαντική οικονομική βοήθεια στην Τουρκία; Από πρώτη ματιά όχι. Ομως υπάρχουν πληροφορίες ότι η σχέση των ΗΑΕ με την Τουρκία μπορεί να επεκταθεί και στο στρατιωτικό πεδίο. Σύμφωνα με τον καθηγητή και πρώην πρεσβευτή-σύμβουλο στο υπουργείο Εξωτερικών Π. Κ. Ιωακειμίδη «πιθανότατα ο πρόεδρος της Γαλλίας Μακρόν και ο Χαλίφα μπιν Ζάγιεντ αλ Ναχιάν θα ανακοινώσουν τη συμφωνία για την αγορά από τα ΗΑΕ 24 πολεμικών Rafale: Η πώληση στα ΗΑΕ προσλαμβάνει τον οιονεί ύποπτο χαρακτήρα, καθώς, σύμφωνα με ένα σενάριο, αριθμός των Rafale ενδέχεται να μεταπωληθούν ή να μεταφερθούν με κάποιο τρόπο στην Τουρκία (με συγκατάθεση του Μακρόν)».

Το συμπέρασμα του Π.Κ. Ιωακειμίδη είναι: «Οι πολύ καλές σχέσεις που θα πρέπει οπωσδήποτε να έχει η Ελλάδα με τις χώρες του Κόλπου δεν θα πρέπει να εκτρέπονται σε τέτοιου είδους εμφανώς αναξιόπιστες στον χρόνο συμφωνίες με αυταρχικά καθεστώτα» («Τα Νέα» 26/11/2021). Ενα άλλο συμπέρασμα που θα βγει, αν το παραπάνω σενάριο γίνει πράξη, είναι ότι στην εξωτερική πολιτική το δόγμα «ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου» έχει περιορισμένη αξία.

Ανάγωγα

Είμαστε η δεύτερη πιο γερασμένη χώρα της Ευρώπης. Προηγείται η Ιταλία. Εχουμε τους περισσότερους συνταξιούχους αναλογικά με τον πληθυσμό μας. Οι νέοι και οι νέες φεύγουν στο εξωτερικό για να βρουν δουλειά. Είμαστε πρώτοι στην Ευρώπη στην ανεργία των νέων ανθρώπων. Ο κατώτατος μισθός είναι ο πιο κατώτατος -συγγνώμη για τον βαρβαρισμό- στην ευρωζώνη. Τα ενοίκια στα ύψη. Κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες ζητάμε από τους νέους ανθρώπους να ανοίξουν σπιτικό για να λυθεί το δημογραφικό; Γιατί όχι; Μπορούν. Αν είναι γιοι βιομηχάνων και θυγατέρες τραπεζιτών.

Άρθρο στην ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Σχολιάστε