My Twitter Feed

28 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Προβολή από το Σύλλογο Γυναικών

Ο Σύλλογος Γυναικών Κιλκίς θα πραγματοποιήσει την Κυριακή 22 Οκτώβρη στις 6:45 μ.μ. στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Κιλκίς προβολή της ταινίας «Υπηρέτησα τον βασιλιά της Αγγλίας» του Γίρι Μένζελ.

Το περιεχόμενο της ταινίας κινείται σε δυο καθαρούς άξονες. Ο ένας είναι το προσωπικό και ο άλλος το γενικό. Στο προσωπικό παρακολουθούμε βήμα προς βήμα την πορεία ενός φιλόδοξου και αδίστακτου μικρού ανθρώπου (μικροκαμωμένος, αλλά και μικρός με την αξιολογική έννοια), από τις μικρές υποχωρήσεις του στη μικρή επαρχιακή πόλη που γεννήθηκε μέχρι τις μεγάλες ηθικές και πολιτικές παρεκτροπές του στην πρωτεύουσα της Τσεχίας, την Πράγα.

Το όνειρο της ανόδου του μικρού ανθρώπου πέρασε μέσα από ασύμβατα με την ηθική και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια πράγματα. Στο γενικό παρακολουθούμε σε μεγέθυνση το προσωπικό. Η προπολεμική (β’ Παγκ. Πόλεμος) κοινωνία της Τσεχίας, με τις καθημερινές ηθικές και πολιτικές εκτροπές της, με τη χαλαρότητα, αν όχι περιφρόνηση στις ηθικές αξίες, με τον πολιτικό και κοινωνικό αριβισμό, ήταν το ιδανικό έδαφος για την εκτροφή, την άνοδο και τη συντήρηση μικρών φιλόδοξων ανθρώπων.

Παρ’ όλη την «αθωότητα» της ταινίας, ο θεατής, αν απαλλαγεί από την «ομορφιά» της (η οποία πρέπει να δεχτούμε είναι μαγνητική και μπορεί να αποπροσανατολίσει), μπορεί να διαβάσει την Ιστορία της Τσεχίας στη χρονική περίοδο που εξετάζει η ταινία (πριν τον β’ Παγκ. Πόλεμο, στη γερμανική κατοχή, στη σοσιαλιστική περίοδο) και να βγάλει τα χρήσιμα συμπεράσματά του!

Παίζουν: Ιβάν Μπάρνεφ, Oλντριχ Κάισερ, Τζούλια Τζεντχ, Μάρτιν Χούμπα. Ματιάν Λαντούντα κ.ά.

Δείτε το τρέϊλερ της ταινίας

Σχολιάστε