My Twitter Feed

27 Ιανουαρίου, 2022

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Απάτη με παιδικό ποδόσφαιρο -

Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου, 2022

ΕΠΑΛ υπό κατάληψη ένεκα ψύχους -

Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου, 2022

Εγκρίθηκε ρυμοτομικό στο Χέρσο -

Τετάρτη, 26 Ιανουαρίου, 2022

Και άλλες συντηρήσεις σχολείων -

Τετάρτη, 26 Ιανουαρίου, 2022

Ανοιχτά σχολεία και στο Δ. Κιλκίς -

Τρίτη, 25 Ιανουαρίου, 2022

Συντηρήσεις σχολείων της Παιονίας -

Τρίτη, 25 Ιανουαρίου, 2022

Ιός: Μια εξαιρετικά μικρή κάμψη -

Δευτέρα, 24 Ιανουαρίου, 2022

Σημαντικές οι ελλείψεις φαρμάκων -

Δευτέρα, 24 Ιανουαρίου, 2022

Πράσινη μετάβαση για όλους

ρή

Του Χρήστου Σπίγκου.


 

Τίτλος σύνθημα ή προτροπή αξιοποίησης της ευκαιρίας;

Μιας ευκαιρίας που προσφέρει το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο που αναγνωρίζει την ανάγκη για ισότιμη μετάβαση στην ηλεκτρική ενέργεια από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και εξασφαλίζει τη συμμετοχή του συνόλου των κοινωνικών ομάδων σε αυτή. Παρέχεται η δυνατότητα στις τοπικές κοινωνίες, την αυτοδιοίκηση και την τοπική επιχειρηματικότητα να συμμετέχουν ενεργά στην παραγωγή ενέργειας και τον ενεργειακό μετασχηματισμό μέσα από αποκεντρωμένα και συμμετοχικά σχήματα, όπως οι Ενεργειακές Κοινότητες (Ε.Κ.).

Η Ε.Κ. είναι αστικός συνεταιρισμός αποκλειστικού σκοπού με στόχο την προώθηση της κοινωνικής αλληλέγγυας οικονομίας και της καινοτομίας στον ενεργειακό τομέα, την αντιμετώπιση της ενεργειακής ένδειας και την προαγωγή της ενεργειακής αειφορίας, την παραγωγή, την αποθήκευση, ιδιοκατανάλωση, διανομή και προμήθεια ενέργειας, την ενίσχυση της ενεργειακής αυτάρκειας και ασφάλειας σε δήμους, μέσω της δραστηριοποίησης, κυρίως, στον τομέα των ΑΠΕ.

Μέλη μιας Ε.Κ. μπορεί να είναι φυσικά πρόσωπα, νομικά πρόσωπα δημόσιου και ιδιωτικού δικαίου και Ο.Τ.Α. ά και β´ βαθμού.

Μια ενδεχόμενη πρωτοβουλία του Δήμου Κιλκίς για τη σύσταση Ε.Κ. θα μας προσφέρει τη δυνατότητα να εκμεταλλευτούμε την αξία της παραγομένης ενέργειας από ΑΠΕ (ήλιο, αέρα κ.ά) και να κατευθύνουμε τα οφέλη στην τοπική μας κοινωνία με στόχο τη στήριξη των κατοίκων και γενικότερα να χρηματοδοτήσουμε την ανάπτυξή του. Θα μπορούν για παράδειγμα να εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά σε οικιακές ή επαγγελματικές στέγες, ώστε ο κάτοικος να βλέπει να μειώνεται ο λογαριασμός του ηλεκτρικού ρεύματος στο σπίτι, στην κτηνοτροφική μονάδα, στο αρδευτικό ή αλλού, έστω και αν ο ίδιος δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να ανταποκριθεί στο κόστος μιας τέτοιας εγκατάστασης. Η ραγδαία εξάπλωση των αμιγώς ηλεκτρικών ή plug-in υβριδικών αυτοκινήτων θα δημιουργήσει επίσης την ανάγκη εγκατάστασης σταθμών φόρτισης, που με τη δημοτική ενεργειακή κοινότητα θα μετατραπούν σε εξαιρετικά χρήσιμες δημοτικές εγκαταστάσεις.

Με τα παραπάνω δεν ανακαλύπτουμε την Αμερική, αν σκεφτούμε, ότι, σύμφωνα με κυριακάτικο φύλλο μεγάλης κυκλοφορίας αθηναϊκής εφημερίδας, στην Κεντρική Μακεδονία έχουν ιδρυθεί 261 Ε.Κ., στη Δυτική Ελλάδα 120, στη Θεσσαλία 112, στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη 102, στην Αττική 87 και ακολουθούν οι άλλες περιοχές με πολύ λιγότερες. Από το σύνολο των ενεργειακών κοινοτήτων ελάχιστες είναι οι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα (δηλαδή εκείνες που στοχεύουν στην κάλυψη ιδίων ενεργειακών αναγκών).

Είμαι σίγουρος ότι οι δυο Δήμοι του νομού μου θα προχωρήσουν στις αναγκαίες ενέργειες, αξιοποιώντας νόμους και χρηματοδοτικά εργαλεία, προκειμένου ο άπλετος ήλιος των πεδιάδων μας και ο αέρας του Μπέλες και του Πάικου να μας ανακουφίσουν από την ανασφάλεια και τη δυσανεξία της ενεργειακής κρίσης, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην πράσινη μετάβαση με κοινωνική ευαισθησία και ανθρώπινη αλληλεγγύη.

Ανάρτηση στο facebook

Σχολιάστε