My Twitter Feed

29 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Πολύς χρυσός, λίγη δημοσιογραφία

Χρυσές δουλειές ονειρεύτηκαν ταυτόχρονα χθες όλα τα ΜΜΕ. Σε διάστημα λίγων ωρών γέμισαν το ελληνικό διαδίκτυο με ένα πολλά υποσχόμενο θέμα: Η Ελλάδα θα είναι η πρώτη σε παραγωγή χρυσού στην Ευρώπη μέχρι το 2016. Η πηγή του άρθρου ήταν σε όλα τα μέσα κοινή: ένα άρθρο του Bloomberg που δημοσιεύτηκε χθες το μεσημέρι. Για κάποιο λόγο η είδηση χτύπησε σαν κεραυνός εν αιθρία όλα τα newsroom των δημοσιογραφικών οργανισμών(παρόλο που δεν δόθηκε από το αγαπημένο τους ΑΠΕ) ή απλά προωθήθηκε από κάποιον που είχε συμφέροντα να το κάνει.

Οι τίτλοι των θεμάτων (αναλυτικά παρακάτω) είναι παραπλανητικοί. Αν κάποιος διαβάσει μόνο αυτούς συμπεραίνει ότι μέχρι το 2016 θα σωθούμε από την ύπαρξη των μεταλλείων χρυσού (αν μέχρι τότε δεν έχουμε βρει όλα τα χρήματα που μας λείπουν από το πολύ πετρέλαιο). Διαβάζοντας τα κείμενα των ιστοσελίδων (μερικά από αυτά έχουν κοινές ολόκληρες φράσεις αφήνοντας και μια υπόνοια rewriting από ελληνικό πρωτότυπο) ίσως να καταλάβετε ότι το άρθρο του Bloomberg περιλαμβάνει μόνο ωραιοποιημένες δηλώσεις στελεχών των εταιριών που έχουν αναλάβει τις επενδύσεις.

Ας διαβάσουμε ξανά το άρθρο του Bloomberg. Η σθεναρή αντίδραση των κατοίκων που έχουν καταφέρει να προστατέψουν το δάσος της Χαλκιδικής εδώ και χρόνια- οπότε και ξεκίνησε η υπόθεση- προσπερνιέται από αρθογράφο με την αναφορά σε κάποιες γραφειοκρατικές δυστοκίες, οι οποίες μάλιστα μαθαίνουμε ότι θα ξεπεραστούν άμεσα εξαιτίας της θέλησης της πολιτείας.

Η θέληση αυτή έγινε ταυτόχρονα εμφανής με την κατεπείγουσα εντολή του ΥΠΕΚΑ στο δασαρχείο Αρναίας για την υπογραφή «πρωτόκολλου εγκατάστασης και υλοτόμησης» με την εταιρεία Ελληνικός χρυσός, για την υλοτόμηση όλων των εκτάσεων (μεταξύ των οποίων 3.273 στρεμμάτων αρχέγονου δάσους στις Σκουριές) που περιλαμβάνονται στην 7633/2012 απόφαση παραχώρησης δάσους του γ.γ Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης.

Υπάρχουν όμως και άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία στο ρεπορτάζ του Bloomberg που δεν προκάλεσαν κανένα ελληνικό δημοσιογραφικό ένστικτο. Για παράδειγμα στη δημοσίευση αναφέρεται ότι το ελληνικό κράτος θα κερδίσει 80 εκατομμύρια ευρώ από φόρους στο σύνολο της επένδυσης. Σύμφωνα με την παρουσίαση της ίδιας της εταιρίας που δημοσιεύουμε η επένδυση αυτή θα διαρκέσει 27 χρόνια. Η εταιρία μάλιστα υπολογίζει ότι θα έχει ετήσια κέρδη πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ και θα φορολογείται με τον χαμηλότερο συντελεστή.

Σε άλλο σημείο του άρθρου γίνεται αναφορά στις νέες θέσεις εργασίας που θα προσφέρει η επένδυση σε μια περιοχή με μεγάλη ανεργία. Ωστόσο προφανώς η εταιρία δεν είναι υποχρεωμένη να προσλάβει Έλληνες πολίτες άρα ακόμα και αυτά τα υποτιθέμενα οφέλη είναι μόνο θεωρητικά. Ρωτήστε τους εργάτες των λιμανιών και των ναυπηγείων Σκαραμαγκά -άλλοτε δημοσίων επιχειρήσεων- για τον εσωτερικό ανταγωνισμό, τις συνθήκες εργασίας και την κατάσταση των μισθολογίων τους.

Τέλος όπως προκύπτει και από το ρεπορτάζ του Bloomberg (κάτι που επίσης δεν ανησύχησε καθόλου τους συντάκτες) η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει θεσπίσει δικαιώματα χρήσης (Royalties) και ως εκ τούτου τα έσοδα του κράτους από την επένδυση θα είναι περίπου 22 εκατομμύρια ευρώ στο σύνολο της επένδυσης (λιγότερα από 1 εκατομμύριο ευρώ το χρόνο)

Τα ελληνικά ΜΜΕ αναπαρήγαγαν άκριτα (στην καλύτερη των περιπτώσεων) μια είδηση που περιλάμβανε μόνο την άποψη των εταιριών που έχουν συμφέρον να προχωρήσουν οι επενδύσεις τους. Όμως ακόμα και αν το Bloomberg δεν είχε τη δυνατότητα (την είχε) να ελέγξει την πραγματική κατάσταση των επενδύσεων και δεν μπορούσε να γνωρίζει (μπορούσε) το ιστορικό τους, τα ελληνικά ΜΜΕ είχαν σίγουρα στη διάθεσή τους όλα τα απαραίτητα στοιχεία. Αντί του πανομοιότυπου κειμένου που δημοσίευσαν θα μπορούσαν να προσθέσουν τα στοιχεία εκείνα που μετατρέπουν ένα δελτίο Τύπου σε ρεπορτάζ. Δυστυχώς δε το έκαναν. Επιπροσθέτως η σύμπτωση με την εντολή για άδεια υλοτόμησης του ΥΠΕΚΑ την ημέρα του δημοσιεύματος κάνει ακόμα πιο ύποπτη την υπόθεση.

Η υπόθεση με τα ορυχεία χρυσού στην Ελλάδα κρατάει χρόνια. Σύμφωνα με έγγραφο του ορκωτού λογιστή Ι.Αναστασόπουλο (το δημοσιεύουμε παρακάτω) που έλεγξε την Α.Ε. «Ελληνικός Χρυσός» το 2005 η μεταβίβαση των μεταλλείων Χαλκιδικής στην εταιρία κόστισε μόλις 11 εκατομμύρια ευρώ. Η εταιρία που σήμερα έχει αγοράσει τις μετοχές υπολογίζει ότι μπορεί να εξορύξει χρυσό αξίας22 δισεκατομμυρίων ευρώ μεταλλευτικού πλούτου. Μάλιστα με τα 11 εκατομμύρια που πήρε το δημόσιο παραχώρησε στην «Ελληνικός Χρυσός» επιπλέον 310 κατοικίες στο Στρατώνι, 40.000 τετραγωνικά μέτρα βιομηχανικών κτηρίων και 317.000 στρέμματα για μεταλλευτική χρήση (μεταξύ των οποίων 3.273 στρεμμάτων αρχέγονου δάσους στις Σκουριές).

Αξίζει τον κόπο να καταστραφούν αυτές οι εκτάσεις (για την εξόρυξη ενός γραμμαρίου χρυσού απαιτούνται 8 τόνοι γης); Ακόμα και αν αξίζει, τι κέρδος θα έχει η πολιτεία από αυτή τη θυσία; Γιατί η είδηση μεταδόθηκε από όλα σχεδόν τα ΜΜΕ χωρίς δημοσιογραφικό πλαίσιο; Αυτά είναι τα ερωτήματα που πρέπει να απαντήσουμε αφού δεν μπαίνουν στον κόπο να τα ρωτήσουν οι δημοσιογράφοι.

Από το The Press Project

Σχόλια
3 Σχόλια to “Πολύς χρυσός, λίγη δημοσιογραφία”
  1. Ο/Η πολιτης λέει:

    Μας παραμυθιάζουν κανονικότατα , μας παραπλανούν και μας εξαπατούν , δημιουργώντας ψεύτικες εντυπώσεις , ώστε να δεχτούμε σαν σωτηρία το ξεπούλημα και την καταστροφή του τόπου μας και του μέλλοντός μας. Εξυπηρετούν τα συμφέροντα των ξένων εταιρειών εις βάρος των πολιτών και του περιβάλλοντος χωρίς κανέναν ενδοιασμό . Τα ίδια αντιμετώπισαν και οι Φινλανδοί , οι οποίοι δέχτηκαν με πάρτυ και χαρές την “επένδυση” στην περιοχή τους και τώρα αφού διαπίστωσαν την τεράστια καταστροφή και εξαπάτηση στην οποία έπεσαν προβαίνουν σε μηνύσεις εναντίον των εταιρειών . Ας μας μιλήσουν ξεκάθαρα οι “κύριοι” δημοσιογράφοι που ανέδειξαν το θέμα για τα οφέλη του δημοσίου από αυτές τις δραστηριότητες , για τις θέσεις εργασίας , τις συνθήκες εργασίας , τις βλαπτικές συνέπειες στο περιβάλλον και στην καθημερινότητα των κατοίκων στις περιοχές που θα υπάρξει η σχετική δραστηριότητα , την οικονομική ζημία του δημοσίου από την κατάργηση άλλων επαγγελμάτων λόγω της ρύπανσης στις εν λόγω περιοχές , κι ας αφήσουν σε μας να κρίνουμε αν πραγματικά ΜΑΣ συμφέρει σαν χώρα να προχωρήσουμε στην εξόρυξη του χρυσού στη σημερινή δεδομένη στιγμή. Δόξα το θεό ακόμα έχουμε κάτι από φαιά ουσία στο μυαλό μας να σκεφτούμε και δε δεχόμαστε το κουτόχορτο που μας πασάρουν . Ευχαριστούμε πολύ δε θα πάρουμε!

  2. Ο/Η Σ. Δημητριάδης λέει:

    Ας μας πουν επίσης oι κύριοι αυτοί του Bloomberg, της Eldorado και τα σαϊνια οι δικοί μας δημοσιογράφοι, από πού έγινε η εξόρυξη των 16.000 ουγγιών χρυσού το 2011, και πόσα είναι και πού αναφέρονται τα όποια έσοδα του Δημοσίου από την πώληση αυτών των 16.000 ουγγιών χρυσού.

  3. Ο/Η katarina λέει:

    Τα σκυλάκια όταν γαβγίζουν θέλουν να δείξουν στο αφεντικό τους πόσο καλοί φύλακες είναι – μπας και τους πετάξει κάνα κοκαλάκι παραπάνω.

    Ας ξεστραβωθούν να διαβάσουν λοιπόν τα ωφέλη της Φινλανδίας με τις εξορύξεις.
    http://antigoldgreece.wordpress.com/2012/10/08/talvivaara1/

    Σύντομα και η συνέχεια

    ΓΑΒ!

Σχολιάστε