My Twitter Feed

14 Ιουνίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Η μαρτυρία ενός Κιλκισιώτη -

Δευτέρα, 14 Ιουνίου, 2021

Ύμνοι Γεωργαντά για Αστυνομία -

Σάββατο, 12 Ιουνίου, 2021

Από πορτοκαλί γίναμε κίτρινοι! -

Σάββατο, 12 Ιουνίου, 2021

ΒΙΠΕ: Ναι στον επενδυτικό οδηγό -

Σάββατο, 12 Ιουνίου, 2021

Νέος πρόγραμμα για δωρεάν τεστ -

Σάββατο, 12 Ιουνίου, 2021

ΓΝΓ: Θα συνεχιστεί η προσφορά -

Σάββατο, 12 Ιουνίου, 2021

2 + 7 κρούσματα, το διήμερο -

Παρασκευή, 11 Ιουνίου, 2021

Kατά διακρίσεων και αποκλεισμού -

Παρασκευή, 11 Ιουνίου, 2021

Πολιτική κόντρα για το νέο ΔΠΕ

Σκληρή κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης ξέσπασε για το θέμα της συνένωσης των τριών ΤΕΙ με το Διεθνές Πανεπιστήμιο.

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης με ανάρτησή του στο Facebook, υποστηρίζοντας ότι οι αλλαγές που προωθούνται στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, όπως και σε άλλα ιδρύματα, γίνονται “χωρίς καμία επεξεργασία, αξιολόγηση και διαβούλευση”, αναγγέλλει ότι “απλά δεν θα υλοποιηθούν από την επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ”!

Αναλυτικά αναφέρει:

«Θα ήταν ευτύχημα αν η επίσκεψη της κυβέρνησης στη Θεσσαλονίκη άφηνε πίσω της μόνον τα εγκαίνια των μουσαμάδων του κ. Τσίπρα. Δυστυχώς αυτή η κυβέρνηση συνεχίζει να γκρεμίζει και ό,τι είναι ξένο με τις ιδεοληψίες της. Τώρα βάλθηκε να διαλύσει το μοναδικό Διεθνές Πανεπιστήμιο της χώρας μας που λειτουργεί υποδειγματικά από το 2008 στη Θεσσαλονίκη. Το μόνο πανεπιστήμιο που παρέχει μαθήματα στα αγγλικά σε εκατοντάδες Έλληνες και ξένους φοιτητές προσελκύοντας καθηγητές διεθνούς φήμης απ’ όλον τον κόσμο. Το κατήγγειλε παραιτούμενος ο ίδιος ο πρόεδρός του, ο διακεκριμένος καθηγητής Κώστας Γραμμένος ο οποίος αρνείται να μετατραπεί το πανεπιστήμιο σε ινστιτούτο, ενσωματώνοντας τμήματα ΤΕΙ χωρίς καμία αξιολόγηση, όπως επιθυμεί η κυβέρνηση.

Θέλω να στείλω ένα απολύτως ξεκάθαρο μήνυμα σε όλους: Η ΝΔ δεν θα ανεχθεί την υποβάθμιση των δημοσίων πανεπιστημίων της χώρας. Οι αλλαγές που προωθούνται στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, όπως και σε άλλα ιδρύματα χωρίς καμία επεξεργασία, αξιολόγηση και διαβούλευση, απλά δεν θα υλοποιηθούν από την επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ».

Ο Κ. Γαβρόγλου

Άμεση ήταν η απάντηση του υπουργείου Παιδείας, το οποίο έκανε λόγο για «άγνοια» από την πλευρά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα θέματα της εκπαίδευσης και τόνισε ότι «η πραγματικότητα είναι ότι η νέα αρχιτεκτονική του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος εξασφαλίζει ένα δυναμικό νέο πανεπιστήμιο με τις συνέργειες των τριών ΤΕΙ, με τα αγγλόφωνα προγράμματα σπουδών, τα νέα τμήματα και τα νέα ερευνητικά ινστιτούτα που θα ιδρυθούν. Και αντί να χαιρετίσει αυτή την εξέλιξη, ο κ. Μητσοτάκης υπόσχεται ότι θα την ακυρώσει. Το πιθανότερο είναι ότι θα αναγκαστεί και πάλι να αυτοακυρωθεί, όπως έκανε σε ομιλία του στην Άρτα, όπου παραδέχθηκε ότι η πορεία των συνεργειών πρέπει να συνεχιστεί».

Το υπουργείο χαρακτήρισε «άστοχες» τις αιτιάσεις περί μη αξιολόγησης των ΤΕΙ, τονίζοντας ότι τόσο τα ΤΕΙ όσο και τα πανεπιστήμια έχουν όλα αξιολογηθεί. «Τέλος, μόνο ως ειρωνεία μπορεί να εκλάβει κανείς τη διαβεβαίωσή του ότι στοχεύει στην προστασία και στην αναβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου όταν το πρόγραμμα που έχει εξαγγείλει το κόμμα του για την Παιδεία το μόνο που κάνει είναι να δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες όχι για τα δημόσια πανεπιστήμια, αλλά για την ίδρυση ιδιωτικών» καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

Οι πρυτανικές αρχές

Παράλληλα, στην αντεπίθεση πέρασαν οι πρυτανικές αρχές των τριών ΤΕΙ που συνενώνονται με το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας (ΔΙΠΕ) και θα αποτελέσουν τη βάση ενός νέου δυναμικού ΑΕΙ, μετά τις επιθέσεις που δέχτηκε το εγχείρημα από τη Ν.Δ. και συγκεκριμένους ακαδημαϊκούς κύκλους.

Απαντώντας σε όσους προσπαθούν να βάλουν προσκόμματα στην όλη διαδικασία και σε όσους, είτε από άγνοια είτε από πολιτικές σκοπιμότητες, απαξιώνουν το επίπεδο σπουδών των εκπαιδευτικών τους ιδρυμάτων, τονίζουν ότι «τα τρία ΤΕΙ (Αλεξάνδρειο Θεσσαλονίκης, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και Κεντρικής Μακεδονίας) έχουν αξιολογηθεί από επιτροπές εξωτερικών αξιολογητών ακριβώς με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις με τα πανεπιστήμια, με τις ίδιες διαδικασίες που έθεσε η ΑΔΙΠ και έχουν όλα λάβει πολύ καλές αξιολογήσεις (positive evaluation) όπως και τα πανεπιστήμια Πατρών, Θράκης, Ιωαννίνων, το ΕΜΠ κ.ά.».

Στη σχετική κοινή ανακοίνωσή τους τονίζουν ότι το «εγχείρημα της δημιουργίας του νέου Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας υποστηρίζεται από λεπτομερείς εκθέσεις βιωσιμότητας και σκοπιμότητας που τα ιδρύματά μας υπέβαλαν στο υπουργείο για αυτόν τον σκοπό». «Τίποτα δεν έγινε πρόχειρα ή βιαστικά. Η ακαδημαϊκή διαβούλευση διήρκησε περίπου ένα έτος. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ενίσχυση του ειδικού χαρακτήρα του ΔΙΠΑΕ, ώστε να λειτουργήσουν όχι μόνο μεταπτυχιακά, αλλά για πρώτη φορά και αγγλόφωνα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών» υπογραμμίζουν, ενώ υπενθυμίζουν ότι τα εκπαιδευτικά ιδρύματα στα οποία ηγούνται έχουν κερδίσει τη θέση τους στην Ανώτατη Εκπαίδευση της χώρας με τα επιτεύγματά των αποφοίτων τους, τα σύγχρονα προγράμματα σπουδών τους, τη διασύνδεση με τη βιομηχανία και την κοινωνία και τον διεθνή χαρακτήρα τους.

Καμία έκπληξη για την παραίτηση Γραμμένου

Για τις πρυτανικές αρχές των τριών ΤΕΙ η παραίτηση του προέδρου της διοικούσας επιτροπής του Διεθνούς Πανεπιστημίου Κώστα Γραμμένου δεν αποτέλεσε έκπληξη, αφού επέλεξε να μη συμμετέχει στην πολύμηνη διαδικασία για το νέο ΔΙΠΑ. Να υπενθυμίσουμε ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την τελευταία του επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη συναντήθηκε με τις διοικήσεις των τριών παραπάνω πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και ανακοίνωσε τη δημιουργία του νέου Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας, επισημαίνοντας ότι η θετική αυτή εξέλιξη «έρχεται από τα κάτω».

Το νέο ΑΕΙ θα έχει 31 τμήματα και επτά σχολές σε έξι πόλεις της βόρειας Ελλάδας και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη, στις Σέρρες, στην Καβάλα, στο Κιλκίς, στη Δράμα και την Κατερίνη, ενώ το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί από τη Βουλή στις αρχές Φεβρουαρίου, ώστε το νέο πανεπιστήμιο να βρίσκεται στα μηχανογραφικά δελτία του 2019.

 

 

Σχολιάστε