My Twitter Feed

2 Δεκεμβρίου, 2023

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Με μαθητές του Κιλκίς στη Βουλή -

Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου, 2023

Χωρίς μεταφορές και θέρμανση -

Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου, 2023

Ν. Αγιονέρι: Έργο αγροτικής οδοποιίας -

Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου, 2023

Βασίλης Βασιλικός: “Ζ” στους αγώνες μας -

Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου, 2023

ΠεΚ: Σχεδιασμός ενόψει χειμώνα -

Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου, 2023

Κινητοποιήσεις νοσοκομειακών -

Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου, 2023

Τη πρώτη νίκη του σημείωσε ο ΓΑΣΚ -

Δευτέρα, 27 Νοεμβρίου, 2023

7ήμερη αποχή των δικηγόρων -

Δευτέρα, 27 Νοεμβρίου, 2023

Πολιτική ανατροπή – Αλλαγή μοντέλου

Του Λεωνίδα Δημητριάδη.


Το καλοκαίρι του 2019, η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλαβαν τη διακυβέρνηση του κράτους με το τοπίο δημοσιονομικά καθαρό και αναπτυξιακά ώριμο, από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ καθώς κληροδότησε το ελληνικό δημόσιο, δημοσιονομικό απόθεμα το οποίο ανέρχεται σε 37 δισ. ευρώ το γνωστό «μαξιλάρι» ασφαλείας.

Παράλληλα με την εμφάνιση της πανδημίας, η Ευρωπαϊκή Ένωση επέτρεψε στον πρωθυπουργό να δράσει χωρίς τους σφιχτούς περιορισμούς του συμφώνου σταθερότητας, απολαμβάνοντας ένα πολύ ευνοϊκότερο δημοσιονομικό πλαίσιο από το αυστηρότατο που είχε επιβληθεί στην προηγούμενη κυβέρνηση.

Τα αποτελέσματα της ισχνής διακυβέρνησης Μητσοτάκη, τρεισήμισι και πλέον χρόνων, είναι το μοίρασμα χρημάτων αφειδώς σε μορφή επιδομάτων, η πρόκληση οργανωμένης ακρίβειας, η μείωση του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος, η ενεργειακή λεηλασία και αισχροκέρδεια προς εξυπηρέτηση των υμέτερων επιχειρηματικών συμφερόντων, η οικονομική και η θεσμική διαφθορά στο απόγειο τους, οι κάθε λογής Πάτσηδες να υφαρπάζουν τα λαϊκά σπίτια, καθώς και οι δήθεν νομότυπες υποκλοπές να καταλύουν τους δημοκρατικούς θεσμούς και να αποστεώνουν την ίδια τη Δημοκρατία.

Οι δημοσκοπήσεις παρόλα αυτά δίνουν σαφές προβάδισμα στον κο Μητσοτάκη, ακόμα και αν προσπαθούν έτσι προσβάλλουν κατάφορα το νοητικό επίπεδο του ελληνικού λαού.

Έναντι σε αυτήν την αδηφάγα πολιτική ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ προτάσσει τη μόνη λύση που είναι η νίκη της αριστεράς, του σοσιαλισμού, της οικολογίας, της μεγάλης προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης για την απαλλαγή της χώρας από μια καταδυναστευτική νεοφιλελεύθερη αντίληψη και τις ακραίες κοινωνικές ανισότητες που έχει εισάγει.

Είναι η εποχή που συμβαίνουν κοσμογονικές αλλαγές στους συσχετισμούς των παγκόσμιων δυνάμεων και ακολουθούν ραγδαίες εξελίξεις εξαιτίας της επιστημονικής και της τεχνολογικής έκρηξης, αλλά και των γεωστρατηγικών ανακατατάξεων. Την ίδια στιγμή, αναδεικνύονται οι νέες κυρίαρχες αντιθέσεις και οι διαιρετικές τομές τους. Γίνεται πλέον πιο επίκαιρη από κάθε άλλοτε, η ανάγκη να καταστούν κοινωνικά διακριτές οι θέσεις για τα δημόσια αγαθά και την ορθολογική διαχείριση τους προς όφελος του λαού.

Τώρα πρέπει η οικονομία μας να υπερβεί την εξάρτηση στον τουρισμό και να στηριχθεί σε περισσότερους πυλώνες ανάπτυξης, με έμφαση στον πρωτογενή τομέα, τη μεταποίηση, την έρευνα και τις κατασκευές, στην εν γένη βελτιστοποίηση και αύξηση της παραγωγής. Η επίκληση επενδύσεων δεν αρκεί αν δε συνοδεύεται από τη συνολική ανάπτυξη των χαμηλότερων στρωμάτων παράλληλα με την προσφορά νέων σταθερών θέσεων εργασίας, ικανών να δημιουργούν δυναμικά νέους πόρους και να ισχυροποιούν την ελληνική οικονομία.

Είναι η ώρα η αριστερά σε συμπόρευση με την προοδευτική κοινωνική πλειοψηφία να αναδείξουν αυτό το κατάλληλο μοντέλο που επιτρέπει τη διέξοδο για την ανασυγκρότηση και τη συνοχή με την ενεργοποίηση των δυνάμεων της πραγματικής οικονομίας και τους συντελεστές της.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ με τις δημοκρατικές δυνάμεις του τόπου καλείται και μπορεί να εμπνεύσει, να συνεγείρει για να δημιουργήσει δυναμικές που θα ανατρέψουν τη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα του αυταρχισμού, της κοινωνικής αναλγησίας και της ανασφάλειας της κοινωνίας μας.

Σχολιάστε