My Twitter Feed

28 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Πολεμιστής Πόντου στη Νέα Σάντα

Το άγαλμα του «Έλληνα Πολεμιστή του Πόντου», που βρίσκονταν στη πλατεία Χαριλάου της Θεσσαλονίκης, θα τοποθετηθεί στη Νέα Σάντα μετά από σύμφωνη γνώμη των δημοτικών συμβουλίων Θεσσαλονίκης και Κιλκίς.

polemistis-pontouΗ μεταφορά του αγάλματος, που ολοκληρώθηκε χθες Δευτέρα με τη συνδρομή της 71ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας, κρίθηκε απαραίτητη καθότι στη πλατεία Χαριλάου θα πραγματοποιηθούν έργα που απαιτούσαν τη μετακίνησή του.

Πρόκειται για χυτό χάλκινο άγαλμα σε εξαιρετική κατάσταση, που απεικονίζει τον “Έλληνα Πολεμιστή του Πόντου”, το οποίο φιλοτέχνησε ο Γεωργιανός γλύπτης, Νταβίντ Σιχαρουλίτζε, και δωρήθηκε το 1998 στο Δήμο Θεσσαλονίκης από το Πανεπιστήμιο “Αριστοτέλης” της Τυφλίδας, με τη διαμεσολάβηση της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης αναζήτησε σε συνεργασία με το Γ΄ Σώμα Στρατού την καταλληλότερη θέση για την άμεση επανατοποθέτησή του, έτσι ώστε να επιτελείται ο σκοπός της δωρεάς του, που είναι η απόδοση τιμής στον ελληνισμό του Ευξείνου Πόντου, καθώς το συγκεκριμένο γλυπτό έχει αφενός εθνική σημασία και δεν ήταν σκόπιμο να αποθηκευτεί και αφετέρου, λόγω του μεγέθους του, απαιτούνταν να εξευρεθεί κατάλληλος δημόσιος χώρος για την προβολή και ανάδειξή του.

Ακολούθως, ο Δήμος έκανε αποδεκτή την πρόταση του Γ’ ΣΣ, να γίνει η τοποθέτηση του αγάλματος, για λόγους συμβολικούς και εθνικούς, στο χώρο της πλατείας της Νέας Σάντας Κιλκίς, που από το 2012 έχει ανακυρηχθεί ως ιστορική έδρα του Ποντιακού Ελληνισμού, και συγκεκριμένα μπροστά στο Διοικητήριο της 71ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας “ΠΟΝΤΟΣ”.

Πληροφορίες: voria.gr

 

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε