My Twitter Feed

28 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Πληρώνει φόρους η Ελληνικός Χρυσός;

hellas-goldΤριάντα οκτώ βουλευτές της ΝΔ, μεταξύ των οποίων κι ο Γ. Γεωργαντάς, με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή ζητάνε να μάθουν από τους αρμόδιους υπουργούς αν η «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.» έχει καταβάλει ή όχι φόρους και ασφαλιστικές εισφορές στο Ελληνικό Δημόσιο, καθώς ο υπουργός Περιβάλλοντος, Π. Σκουρλέτης, δηλώνει ότι από το 2007 η εταιρεία δεν έχει καταβάλει ούτε ένα ευρώ, σε αντίθεση με τον πρόεδρό της, Eντουάρντο Μούρα, ο οποίος ισχυρίστηκε σε συνέντευξή του ότι η έχει καταβάλει από το 2012 πάνω από 120 εκατ. ευρώ.

Η ερώτηση:

Στην από 13.1.2016 συνέντευξη του ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σκουρλέτης σε τηλεοπτικό σταθμό ισχυρίστηκε, πως «από το 2007 η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός δεν έχει καταβάλει ούτε ένα ευρώ σε φόρους στο ελληνικό Δημόσιο».

Σε αντίθεση με τον παραπάνω ισχυρισμό του Υπουργού έρχεται η δήλωση του αντιπρόεδρου της Eldorado Gold και πρόεδρου της «Ελληνικός Χρυσός A.E.» κ. Eντουάρντο Μούρα στην από 17.1.2016 συνέντευξή του σε εφημερίδα, σύμφωνα με την οποία «η «Ελληνικός Χρυσός» από το 2012 έχει καταβάλει πάνω από 120 εκατ. ευρώ σε φόρους».

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτώνται οι κ. Υπουργοί, πρώτον αν έχει καταβάλει ή όχι η «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.» φόρους στο Ελληνικό Δημόσιο και δεύτερον αν έχει καταβάλει η «Ελληνικός Χρυσός» φόρο μισθωτών υπηρεσιών και ασφαλιστικές εισφορές.

Σχόλια
One Response to “Πληρώνει φόρους η Ελληνικός Χρυσός;”
  1. Ο/Η Σαράντης Δημητριάδης λέει:

    Είναι ασφαλώς αξιοσημείωτο το ενδιαφέρον των ερωτώντων βουλευτών για το θέμα και η ανησυχία τους μήπως τυχόν η Ελληνικός Χρυσός αποφεύγει τη φορολόγησή της, ένα ενδιαφέρον από μέρους τους που φαντάζομαι συνοδεύεται και από την προσδοκία οτι μπορεί να φέρουν σε πολύ δύσκολη θέση τους ερωτώμενους υπουργούς, αν οι ισχυρισμοί της εταιρείας επιβεβαιώνονται.

    Αναρωτιέμαι όμως, πού ήταν αυτή η ευαισθησία και η ανησυχία τους όταν αποκαλυπτόταν, με αδειάσειστα στοιχεία, το στημένο δίκτυο φοροαποφυγής της μητρικής Eldorado Gold, μέσω εικονικών παραρτημάτων της σε φορολογικούς παραδείσους, με πρώτο σταθμό την Ολλανδία και κατάληξη στα νησιά Μπαρμπέϊντος. Δίκτυο έτοιμο να δράσει αφαιρώντας φορολογικά έσοδα από το ελληνικό Δημόσιο.

    http://antigoldgr.org/blog/2015/03/30/somo-full-report/

    Και πού ήταν η ευαισθησία τους και ποια η αντίδρασή τους στην αφοπλιστικά κυνική επί του θέματος ομολογία του CEO της Eldorado Gold, του γνωστού μας και συχνού πια επισκέπτη στη χώρα μας Paul Wright οτι ….έτσι κάνουν όλες; -βλέπε σχετικό απόσπασμα σε δήλωσή του:

    http://www.kathimerini.gr/810291/article/proswpa/synentey3eis/pol-rait-an-synexis8ei-h-katastash-stamatame

    “Κατ’ αρχάς, προς το παρόν δεν έχουμε κέρδη στην Ελλάδα» σημειώνει στο παραπάνω ο κ. Ράιτ. «Εχουμε επενδύσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια και πληρώνουμε φόρους -ΦΠΑ και άλλους- που ξεπερνούν τα 50 εκατομμύρια. Οσον αφορά τον φορολογικό μας σχεδιασμό και τη χρήση ολλανδικών εταιρειών, κάνουμε ό,τι κάνουν οι περισσότερες πολυεθνικές επιχειρήσεις και είναι απολύτως νόμιμο. Προσπαθούμε, όπως κάθε επιχείρηση και κάθε φυσικό πρόσωπο, να ελαχιστοποιήσουμε με νόμιμα μέσα τους φόρους που θα κληθούμε να πληρώσουμε». Το 2017, όταν -εκτός απροόπτου- καταγράψει για πρώτη φορά κέρδη η «Ελληνικός Χρυσός», θα φανούν τα οφέλη που θα δρέψει από την ολλανδική φορολογική τεχνογνωσία.”

    Μια ερώτηση λοιπόν στους ερωτώντες 38:

    Ποιoς είναι αυτός που θα δρέψει οφέλη από την ολλανδική φορολογική τεχνογνωσία (sic);

Σχολιάστε