My Twitter Feed

25 Απριλίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Επισκέψεις ενόψει ευρωεκλογών -

Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

10 προσλήψεις για πυροπροστασία -

Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Είδε και τον βασιλιά της Ισπανίας -

Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Ο υφυπουργός ΜΑΘ στο Δημαρχείο Κιλκίς -

Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Σύνδεση τουρισμού και προϊόντων -

Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Τα άλυτα προβλήματα της Παιδείας -

Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

Το ΠΑΣΟΚ για τη παθολογική ΓΝΚ -

Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

ΑΟΚ: Ο πρώτος τα παίρνει όλα! -

Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

Δ. Τερζίδης: Πικρολίμνη στα …κρύα του λουτρού!

Το κέντρο πηλοθεραπείας της Πικρολίμνης, όπως και οι περισσότερες λουτροπόλεις της Ελλάδας, συνεχίζει να βρίσκεται σε κακή κατάσταση όσον αφορά τις  υποδομές, ενώ δεν έχει προσληφθεί και το απαραίτητο προσωπικό για τη λειτουργία του. Στο μεταξύ, μεγάλος αριθμός δημοτικών λουτροπόλεων, συνεχίζουν να λειτουργούν χωρίς άδεια και κανονισμό, με αποτέλεσμα να μη μπορούν να χρηματοδοτηθούν και τα όποια σχέδια επενδύσεων.

Τα ανωτέρω αναφέρει ο πρώην δήμαρχος Κιλκίς και γ.γ. του Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Ιαματικών Πηγών Ελλάδος, Δημήτρης Τερζίδης, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα “Μακεδονία”, η οποία υπογραμμίζει ότι την ώρα που ξεκινά η λουτρική περίοδος, δεν διανεμήθηκαν εισιτήρια κοινωνικού τουρισμού και ουδείς γνωρίζει αν τα ασφαλιστικά ταμεία συνεχίσουν να παρέχουν το λουτρικό επίδομα.

«Η συντήρηση των υποδομών ξεκινούσε από τον Μάιο, ώστε τα ιαματικά λουτρά να είναι έτοιμα να ανοίξουν το καλοκαίρι. Υπάρχει πρόβλημα όμως με τις προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ», τονίζει ο κ. Τερζίδης, καθότι στις δημόσιες λουτροπόλεις εργάζονται 260 μόνιμοι υπάλληλοι και έχουν κατατεθεί αιτήσεις για την πρόσληψη 1.517 εποχικών, οι οποίες δεν έχουν εγκριθεί, λόγω της (δεύτερης) προεκλογικής περιόδου που διανύουμε.

Σε νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού ψηφίστηκε η παραχώρηση της διαχείρισης των ιαματικών πηγών στην τοπική αυτοδιοίκηση για 40 χρόνια, καθώς και η νομιμοποίηση λειτουργίας των επιχειρήσεων αυτών μέχρι το 2012, με δυνατότητα παράτασης (με υπουργική απόφαση) μέχρι και το 2013. Ωστόσο, παραμένει η εκκρεμότητα αδειοδοτήσεων με τον νέο νόμο.

«Είχαμε πει από την πρώτη στιγμή ότι ο νόμος της κ. Πετραλιά δεν μπορούσε να εφαρμοστεί. Με την παραχώρηση έγινε ένα σημαντικό βήμα, ενώ για δύο χρόνια θα είναι νόμιμες οι λουτροπόλεις. Πιστεύουμε όμως ότι δεν πρέπει να μπούμε στη διαδικασία της αναγνώρισης πηγών που έχουν ιστορία χιλιάδων χρόνων, όπως για παράδειγμα οι Θερμοπύλες. Μπορεί να δημιουργηθεί ένα μητρώο. Εμείς ζητάμε νέο σχέδιο νόμου. Από τον Οκτώβριο του 2013 ανοίγει η αγορά – με οδηγία της ΕΕ, μπορεί κάθε πολίτης να πηγαίνει στο λουτρό και στη συνέχεια να ζητά επίδομα από το ταμείο του. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι», τονίζει ο κ. Τερζίδης.

Παράλληλα, υποστηρίζει ότι η πολιτεία πρέπει, πρώτον, να εκσυγχρονίσει το νομικό πλαίσιο λειτουργίας ιαματικών λουτρών, δεύτερον, να απελευθερώσει τα επενδυτικά προγράμματα για τους φορείς του θερμαλισμού και, τρίτον, να ξεκινήσει διαφημιστική καμπάνια για τις πηγές και τις ιδιότητές τους.

Σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Ιαματικών Πηγών, λειτουργούν 82 θερμαλιστικά κέντρα, εκ των οποίων 38 δημοτικά, 37 ιδιωτικά και 7 που ανήκουν στην «Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα» (ΕΤΑ). Ο αριθμός των επισκεπτών ανά περίοδο ξεπερνά στο σύνολο τα 2,5 εκατ., με τα δημοτικά λουτρά να προσελκύουν το 50% των επισκεπτών.

Τα λουτρά της Κεντρικής Μακεδονίας φιλοξενούν περισσότερους από 700.000 πολίτες ανά περίοδο. Το κόστος ανά άτομο είναι από 3 έως 5 ευρώ στην πισίνα και από 4,5 έως 6 ευρώ σε μπανιέρα.


Σχολιάστε