My Twitter Feed

15 Αυγούστου, 2022

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

4ος στο κόσμο ο Δημήτρης Παυλίδης! -

Κυριακή, 14 Αυγούστου, 2022

“Ξεπέρασαν κάθε όριο ευτελισμού” -

Κυριακή, 14 Αυγούστου, 2022

Γ. Κορακίδης: Πρώτος σε όλο το κόσμο! -

Κυριακή, 14 Αυγούστου, 2022

Σπήλαιο: Επισκέψιμο και ψηφιακά -

Κυριακή, 14 Αυγούστου, 2022

Μένουμε στα ίδια υψηλά επίπεδα -

Τετάρτη, 3 Αυγούστου, 2022

Πιστώσεις για νέους γεωργούς -

Τρίτη, 2 Αυγούστου, 2022

Πλημμυρίδα κόσμου για την Ελ. Βιτάλη -

Τρίτη, 2 Αυγούστου, 2022

Νεκρός 23χρονος από συμπλοκή -

Δευτέρα, 1 Αυγούστου, 2022

Περιοδείες και ομιλία από ΚΚΕ

Με τίτλο “βαρβαρότητα που απορρέει από την υλοποίηση των αποφάσεων της ΕΕ”, λάβαμε το ακόλουθο δελτίο τύπου απ` το ΚΚΕ, για τη περιοδεία στελεχών του με τον ευρωβουλευτή και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Κώστα Παπαδάκη, σε Ειδομένη, Χέρσο και Νέα Καβάλα, καθώς και για την ομιλία του στο Πολύκαστρο:

kke-prosfygesΗ βαρβαρότητα στον καταυλισμό της Ειδομένης και οι δύσκολες συνθήκες διαβίωσης στα κέντρα «φιλοξενίας» που λειτουργούν στο Χέρσο και τη Νέα Καβάλα του Κιλκίς, αποκαλύφθηκε και κατά τη διάρκεια της περιοδείας που πραγματοποίησε την Παρασκευή 18 Μάρτη ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής, συνοδευόμενος από κλιμάκιο στελεχών της ΤΟ Κιλκίς του ΚΚΕ και το δημοτικό σύμβουλο της «Λαϊκής Συσπείρωσης Κιλκίς», Γιάννη Φαχουρίδη.

Στην Ειδομένη, περίπου 14.000 πρόσφυγες και μετανάστες μαζί με τα παιδιά τους, παραμένουν στον προσωρινό καταυλισμό, παρά τις άθλιες συνθήκες, ελπίζοντας ότι θα ανοίξουν τα σύνορα και θα μπορέσουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους για τις χώρες που έχουν επιλέξει. Σε 4.000 υπολογίζονται τα μικρά παιδιά που βιώνουν καθημερινά αυτήν την αθλιότητα. Οι πρόσφυγες ζουν εκτεθειμένοι στη βροχή και το κρύο, στην πείνα, με υποτυπώδεις συνθήκες υγιεινής.

Στην Ειδομένη ξεκίνησαν να διανέμονται 12.000 μερίδες φαγητού και άρχισαν να στήνονται και νέες μεγάλες σκηνές για τη «φιλοξενία» των προσφύγων. Εξακολουθεί να απουσιάζει το κράτος με τους φορείς του. Μοναδική τέτοια παρουσία η αστυνομία που φροντίζει για τη φύλαξη των σιδηροδρομικών γραμμών, ώστε να συνεχίζεται χωρίς εμπόδια η λειτουργία του σιδηροδρόμου. Ενώ περισσότερες από 20 ΜΚΟ «αλωνίζουν» και παρεμβαίνουν πολύμορφα.

Στη διάρκεια της παραμονής του στην Ειδομένη, ο Κ. Παπαδάκης συναντήθηκε με εκπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ και ενημερώθηκε για τις παρεμβάσεις της. Επίσης συναντήθηκε με την πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Ειδομένης Ξ. Σουπλή, η οποία τον ενημέρωσε για τις συνθήκες που επικρατούν στο χωριό και στον καταυλισμό.

Από την Ειδομένη, ο Κώστας Παπαδάκης δήλωσε σε ελληνικά και ξένα ΜΜΕ: «Πρόκειται για μια βαρβαρότητα. Μια βαρβαρότητα που δεν αποτελεί κάποιου είδους εξαίρεση ή παραφωνία των αποφάσεων της ΕΕ. Είναι η υλοποίηση και οι άμεσες συνέπειες των αποφάσεων της ΕΕ, όπου έχει βάλει φαρδιά – πλατιά την υπογραφή της και η ελληνική κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα που έχουν συμπλεύσει στη λεγόμενη εθνική γραμμή που αποφασίσθηκε στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Η κυβέρνηση έχει μεγάλη ευθύνη ακριβώς γιατί θεωρεί, είναι πολιτική της επιλογή λέει, να αφήσει γυμνή από οποιαδήποτε κρατική στήριξη και βοήθεια την Ειδομένη και την ίδια στιγμή να αλωνίζουν οι ΜΚΟ με όλες τις αρνητικές συνέπειες.

Καλούμε το λαό να ενισχύσει ακόμα πιο αποφασιστικά την αλληλεγγύη του, να διεκδικήσει ανθρώπινους χώρους προσωρινής φιλοξενίας και μετάβαση αυτών των ανθρώπων στις χώρες τελικού προορισμού τους, κόντρα στις αποφάσεις της ΕΕ που καταδικάζουν αυτόν τον κόσμο να είναι εγκλωβισμένος στην Ελλάδα με τα κλειστά σύνορα. Καλούμε να παλέψει για το κύριο, για να σταματήσει ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος, οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, που έχουν συνυπογράψει όλες αυτές οι δυνάμεις και η ΕΕ και που υποκριτικά εκφράζουν τον αποτροπιασμό τους για το χάλι της Ειδομένης. Αυτοί έχουν πάρει τις αποφάσεις τους ήρθε η ώρα να πάρουν και οι λαοί τις δικές τους».

Από την επίσκεψη στα κέντρα «φιλοξενίας» σε Χέρσο και Νέα Καβάλα, αναδείχθηκαν οι πολλές και σημαντικές ελλείψεις, που κάνουν ακόμη πιο δύσκολη τη διαβίωση των προσφύγων και εκεί. Εξασφαλισμένο είναι τουλάχιστον το φαγητό, καθώς διανέμονται 3 γεύματα τη μέρα σε όλους.

Στο Χέρσο, είναι καταγεγραμμένοι 3.850 πρόσφυγες από τους οποίους περίπου 2.500 παραμένουν στο κέντρο και οι υπόλοιποι έχουν πάει στην Ειδομένη. Τις προηγούμενες μέρες, η διαβίωση ήταν αφόρητη καθώς η πολυήμερη βροχή είχε μετατρέψει το κέντρο σε έναν τεράστιο λασπότοπο. Τώρα, γίνονται προσπάθειες βελτίωσης των συνθηκών.

Εκεί η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ συνάντησε και τον δήμαρχο Κιλκίς, Δ. Σισμανίδη και με τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Φ.Κοτανίδη. Από τη σύντομη συζήτηση αναδείχτηκε η ανάγκη με κεντρικό σχεδιασμό να βρεθούν οι κατάλληλοι χώροι, και να δημιουργηθούν χώροι προσωρινής φιλοξενίας με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης.

Στη Νέα Καβάλα, υπάρχουν 3.513 καταγεγραμμένοι πρόσφυγες, ενώ στο κέντρο παραμένουν περίπου 3.100. Και εδώ οι πρόσφυγες ζουν μέσα σε σκηνές, εκτεθειμένοι στο κρύο και τη βροχή. Σημαντικότερη έλλειψη που εντοπίζεται είναι σε γάλατα για παιδιά και βρέφη, σε πάνες και φάρμακα.

kke-polykastroΟμιλία στο Πολύκαστρο

Το βράδυ της ίδιας μέρας, ο Κ. Παπαδάκης μίλησε σε συγκέντρωση, με θέμα: «Οι Διεθνείς και Εσωτερικές Εξελίξεις. Το Προσφυγικό. Οι θέσεις του ΚΚΕ» στο Πολιτιστικό Κέντρο Πολυκάστρου. Μεταξύ άλλων, σημείωσε:

«Το προσφυγικό πρόβλημα δεν προκύπτει από το πουθενά. Εκατομμύρια άνθρωποι μέσα στα τελευταία χρόνια εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή τους, για να μπορέσουν να επιβιώσουν, ψάχνοντας σε άλλες χώρες μια καλύτερη τύχη, χτυπημένοι από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Το Προσφυγικό δεν αυτονομείται από όσα ζει ο λαός μας. Δεν είναι άλλη η πολιτική που βομβαρδίζει τους πρόσφυγες, που τους διώκει και τους ορθώνει τοίχους στο ματωμένο διάβα τους από αυτήν που τσακίζει τους εργαζόμενους και το λαό στη χώρα μας.

(…) Οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής αποτελούν συνέχεια της κοινής δήλωσης της περασμένης βδομάδας και σηματοδοτούν την παγίωση των κλειστών συνόρων, του μαζικού εγκλωβισμού των προσφύγων στην Ελλάδα και της ενίσχυσης των εκβιασμών τους μέσα από τον περιορισμό της δυνατότητας παροχής ασύλου. Της ενίσχυσης των μηχανισμών για κράτηση προσφύγων και μεταναστών, καθώς και απέλασή τους πίσω στην κόλαση του πολέμου.

(…) Όλα αυτά επικυρώθηκαν και επιβραβεύτηκαν από τις ίδιες τις αποφάσεις των Συνόδων Κορυφής της ΕΕ, μαρτυρώντας ότι είναι απάτη ο διαχωρισμός περί δήθεν “καλής Γερμανίας των ανοικτών συνόρων” και “κακών χωρών του Βίζεγκραντ” που κλείνουν τα σύνορα. Η κυβέρνηση επιχειρεί να εξαπατήσει το λαό, εμφανιζόμενη να διαμαρτύρεται, χαρακτηρίζοντας μονομερή ενέργεια το κλείσιμο συνόρων σε βάρος των κοινών αποφάσεων της ΕΕ.

(…) Πρόκειται για επιχείρηση εξαπάτησης από την κυβέρνηση που στόχο έχει και πάλι το λαό. Καμιά ανοχή, άμεση απάντηση για όλα και για τα βάρβαρα μέτρα και για την προσφυγιά που έχουν κοινή ρίζα αυτό το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα είναι η 48ωρη απεργία όποτε κι αν τολμήσει η κυβέρνηση να φέρει το ασφαλιστικό ν/σ έκτρωμα στη Βουλή. Αυτή θα δώσει ώθηση και συνιστά έκφραση αλληλεγγύης και στους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στη χώρα μας».

Σχολιάστε