My Twitter Feed

19 Απριλίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

“Στο αυλάκι” το αρδευτικό Μουριών -

Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

“Καταρρέει το Νοσοκομείο Κιλκίς” -

Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Δραματικό SOS της Παθολογικής! -

Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Το Κιλκίς και η αρχιτεκτονική του -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Οι υποσχέσεις καλά κρατούν! -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Στις κάλπες για το ψηφοδέλτιο -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Επίσκεψη του Γ. Μανιάτη -

Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Διευρύνουν τη συνεργασία τους -

Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Περιβαλλοντική εκστρατεία της HELMEPA σε Κιλκίς

Καθαρισμός της Δοϊράνης από μαθητέσςτου 2ου Γυμνασίου Κιλκίς

Το θαλάσσιο περιβάλλον επηρεάζεται άμεσα από τις ανθρώπινες δραστηριότητες στην ενδοχώρα, ακόμα και σε απόσταση πολλών χιλιομέτρων. Η ανάδειξη αυτού του σημαντικού μηνύματος ήταν ένας βασικός λόγος για τον οποίο επιλέχθηκε η ακριτική πόλη του Κιλκίς ως τέταρτος σταθμός της ενημερωτικής Εκστρατείας της HELMEPA για το Θαλάσσιο Περιβάλλον και τις Επιστήμες. Η εκστρατεία υλοποιείται μέχρι τον Ιούνιο 2014 σε 12 πόλεις της Ελλάδος με την υποστήριξη του Βρετανικού κοινωφελούς ιδρύματος The Lloyds Register Educational Trust (The LRET)”.

Οι δράσεις στο Κιλκίς υπό την αιγίδα του Δήμου ξεκίνησαν με την πραγματοποίηση Ημερίδας με θέμα «Απορρίμματα: ένα πρόβλημα που μας αφορά όλους» την Πέμπτη 11 Οκτωβρίου στο Συνεδριακό Κέντρο του Δημαρχείου. Την Ημερίδα παρακολούθησαν εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλων φορέων της περιοχής, εκπαιδευτικοί, μαθητές και ευαισθητοποιημένοι πολίτες.

Χαιρετίζοντας την Ημερίδα, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κιλκίς Χ. Γκουντενούδης, αναφέρθηκε στα περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ευρύτερη περιοχή και μαζί με τον Αντιδήμαρχο Κιλκίς, Κ. Παπαδόπουλο, ευχαρίστησαν τη HELMEPA και το LRET για την επίσκεψή της εκστρατείας στο ακριτικό Κιλκίς. Ακολούθησε σύντομος χαιρετισμός του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κιλκίς Γ. Κωνσταντινίδη, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία αυτών των πρωτοβουλιών για την καλλιέργεια οικολογικής συνείδησης στα νέα παιδιά.

Απ` την ημερίδα στο Συνεδριακό

Μήνυμα εκ μέρους του Γενικού Διευθυντή της HELMEPA Δ. Μητσάτσου, που δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στην ημερίδα, διάβασε το στέλεχος του Τομέα Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Κ. Τριανταφύλλου. Το μήνυμα τέλειωνε ως εξής:     «Πιστεύω πως η πρωτοβουλία μας αυτή θα συμβάλει όχι μόνο στον εμπλουτισμό περιβαλλοντικών γνώσεων αλλά και στην προβολή ενός μηνύματος. Ότι εμείς οι Έλληνες δεν ξεχνάμε τη σχέση μας με τη θάλασσα και το σεβασμό που της οφείλουμε, ανεξάρτητα από τη σημερινή κρίση στη χώρα μας, που θα την ξεπεράσουμε όπως τόσα και τόσα άλλα στη μακρά μας ιστορία».

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολούθησαν οι παρευρισκόμενοι την παρουσίαση από μαθήτριες του 2ου Γυμνασίου Κιλκίς των περιβαλλοντικών προγραμμάτων τους, για τα οποία το σχολείο έχει  βραβευθεί δύο φορές με την οικολογική σημαία των “Εcoschools .Στη συνέχεια ο Κ. Τριανταφύλλου παρουσίασε στους παρευρισκόμενους την 30ετή εμπειρία της HELMEPA στο θέμα της ρύπανσης με στερεά απορρίμματα. Ακολούθησαν παρουσιάσεις από τους κ.κ. Β. Γούναρη του Δήμου Κιλκίς για τη διαχείριση απορριμμάτων σε τοπικό επίπεδο, Μ. Σεφερλή του Ελληνικού Κέντρου Βιοτόπων – Υγροτόπων (E.K.B.Y.) για την οικολογική σημασία της Λίμνης Δοϊράνης και τις απειλές από ανθρωπογενείς δραστηριότητες, Α. Δεληπαπά της Κονσερβοποιίας Βορείου Αιγαίου (ΚΟΝ.Β.Α.), μέλος της HELMEPA, για την περιβαλλοντική πολιτική της εταιρείας και Ι. Λιναρδάκη της Διεύθυνσης Β’θμιας Εκπαίδευσης Κιλκίς για την περιβαλλοντική αγωγή στα σχολεία της περιοχής.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας εγκαινιάστηκε η Έκθεση με τίτλο «Θαλάσσιο Περιβάλλον, Ναυτιλία και Επιστήμες» στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς (Λ.Α.Φ.) Κιλκίς από το Αντιδήμαρχο Κιλκίς, Κ. Παπαδόπουλο και τον Αντ/χη της 71ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας «Πόντος», Ν. Παράσχο. Την έκθεση θα επισκεφθούν περισσότεροι από 800 μαθητές τοπικών σχολείων.

Ένα βασικό συμπέρασμα από την μέχρι τώρα υλοποίηση της εκστρατείας είναι  ότι συχνά τα νέα παιδιά δεν γνωρίζουν πολλά πράγματα για το υδάτινο περιβάλλον της περιοχής τους. Έτσι, την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου, η  HELMEPA σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κιλκίς οργάνωσε επίσκεψη 80 μαθητών του 2ου Γυμνασίου Κιλκίς στη Λίμνη Δοϊράνη. Αφού ξεναγήθηκαν στους χώρους του Μουσείου, οι μαθητές μαζί με τους εκπαιδευτικούς τους πραγματοποίησαν εθελοντικό παρόχθιο καθαρισμό τμήματος της λίμνης από τα σκουπίδια.

Είχε προηγηθεί το πρωί της ίδιας ημέρας επίσκεψη των μαθητών στις εγκαταστάσεις της ΚΟΝ.Β.Α. Α.Ε.Β.Ε.,. Εκεί τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά την παραγωγική διαδικασία, δηλαδή την επεξεργασία και μεταποίηση ιχθυρών, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα ασφάλειας και υγιεινής και να συνομιλήσουν με ειδικούς επιστήμονες  για τις ιδιαιτερότητες του κλάδου.

Η περιβαλλοντική έκθεση της HELMEPA θα παραμείνει στη Λ.Α.Φ. Κιλκίς μέχρι την Τρίτη 23 Οκτωβρίου και θα είναι ανοικτή για το κοινό τις απογευματινές ώρες, 18.00 – 20.00.

Σχολιάστε