My Twitter Feed

27 Ιουνίου, 2022

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

ΣΥΡΙΖΑ: Περιοδεία για τα αγροτικά -

Κυριακή, 26 Ιουνίου, 2022

Το θέρος διανυκτερεύει στο Κιλκίς! -

Σάββατο, 25 Ιουνίου, 2022

Υπόσχεση για άμεση αποζημίωση -

Σάββατο, 25 Ιουνίου, 2022

Κιλκίς: Ο ιός τραβάει την ανηφόρα! -

Παρασκευή, 24 Ιουνίου, 2022

Μεγάλες καταστροφές σε Άγ. Πέτρο -

Παρασκευή, 24 Ιουνίου, 2022

Φεστιβάλ Ισότητας από ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ -

Παρασκευή, 24 Ιουνίου, 2022

Παιονία: Και ψηφιακές οι πληρωμές -

Πέμπτη, 23 Ιουνίου, 2022

Διψήφια νούμερα αλλά …ύφεση -

Τετάρτη, 22 Ιουνίου, 2022

Περί απόδοσης ευθυνών

Της Άννας Ριζάκη*


Ενώ βιώνουμε ως κοινωνία μία τραγική κατάσταση, βρήκαν ευκαιρία διάφοροι ευφυολογούντες να προβάλουν τη γλωσσική τους δεινότητα με εξυπνακισμούς και λογοπαίγνια. Αφορμή πήρα από το άρθρο του Άρη Χατζηστεφάνου «Μαζί τα κάψαμε….» με σαφή αναγωγή στη γνωστή φράση του Πάγκαλου «Μαζί τα φάγαμε» ισχυριζόμενος βέβαια ότι η κυβέρνηση απέδωσε τη μεγάλη καταστροφή στην Αν. Αττική στους πολίτες.

Πουθενά όμως δεν θα δει κανείς μια ανάλογη δήλωση. Κανείς δεν είπε ότι φταίνε οι άνθρωποι που κάηκαν. Εξάλλου τονίστηκε από κυβερνητικές πηγές ότι το κράτος οφείλει να προστατεύει όλους τους πολίτες ανεξάρτητα από τη δική τους στάση και συμπεριφορά.

Αντίθετα όλοι και οι ειδικοί επιστήμονες επεσήμαναν ότι η άναρχη δόμηση, η δυσκολία πρόσβασης στις παραλίες, η μορφολογία των ακτών αλλά και η ένταση του φαινομένου ευθύνονται για την καταστροφή και λιγότερο το επιχειρησιακό σχέδιο. Μεταξύ αυτών και ο καθηγητής του ΕΚΠΑ Ευθύμης Λέκκας που εξηγεί σε έρευνά του τις αιτίες της γρήγορης εξάπλωσης της φονικής πυρκαγιάς.

Τελικά, όμως, ποιος ευθύνεται σε τέτοια φαινόμενα, το κράτος ή οι πολίτες;

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το κράτος έχει την κύρια ευθύνη. Το κράτος, εξάλλου, είναι αυτό που επέτρεψε την αυθαίρετη δόμηση, αυτό που δεν άνοιξε την πρόσβαση στην ακτή, που δεν ρυμοτόμησε σωστά την περιοχή. Είναι αυτό το κράτος που στις δύσκολες στιγμές της κρίσης κραύγασε «Μαζί τα φάγαμε».

Και είναι σίγουρο, ότι όλα αυτά έγιναν με τις ευλογίες και με τη βοήθεια διαφόρων πολιτευτών. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του πολιτευτή της Ν.Δ. που είχε κατηγορηθεί ότι είχε τακτοποιήσει περίπου 3500 αυθαίρετα στην περιοχή.

Και οι πολίτες ποιον ρόλο έχουν σ’ όλα αυτά; Μετά από τόσες καταστροφές, οφείλουμε ν’ ανοίξουμε μια ειλικρινή συζήτηση πάνω σ’ αυτό το ζήτημα. Επαναλαμβάνω ότι το κράτος έχει την κύρια ευθύνη. Ο πολίτης όμως δεν είναι κάποιο ανώριμο παιδάκι, το οποίο βρίσκεται υπό την κηδεμονία κάποιων πολιτικών. Έχει δικαιώματα, ψηφίζει, αναδεικνύει τοπικούς άρχοντες και κυβερνήσεις. Έχει υποχρέωση να συμμετέχει και να διεκδικεί. Δυστυχώς, όμως, ο πελατειακός τρόπος συγκρότησης του ελληνικού κράτους τον κατέστησαν συμμέτοχο σε διάφορες άρρωστες καταστάσεις.

Ας μην καταφεύγουμε λοιπόν σε εξυπνακισμούς και ας κάνουμε όλοι την αυτοκριτική μας.

-Η κυβέρνηση πρέπει να συγκρουστεί με όλα τα συμφέροντα στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η αρχή έγινε με την υιοθέτηση της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές.
-Ήδη αναρτώνται οι δασικοί χάρτες, απαραίτητη προϋπόθεση για την χωροθέτηση του δάσους.
-Ετοιμάζεται προς ψήφιση αντίστοιχος νόμος για τον αιγιαλό.
-Ολοκληρώνεται το κτηματολόγιο μέχρι το 2020.
-Έχουν προσδιοριστεί οι περιοχές Natura.
-Έχει ψηφισθεί νόμος περί τακτοποίησης αυθαιρέτων, όχι όμως αυτών που βρίσκονται σε ρέματα και αιγιαλούς και έχουν κτισθεί μέχρι το 2011. Από κει και πέρα προβλέπονται τεράστια πρόστιμα για τους παραβάτες και άλλες ρυθμίσεις για την παρακολούθηση της δόμησης των διαφόρων περιοχών.
-Παράλληλα πρέπει να προχωρήσουν γρήγορα τα αντιπλημμυρικά έργα με τον περιορισμό της γραφειοκρατίας και ένας συνολικός ανασχεδιασμός, χωροταξικός και πολεοδομικός.

Και οι πολίτες οφείλουν να αναδεικνύουν ανθρώπους στην τοπική αυτοδιοίκηση άξιους, με όραμα, και όχι αυτούς που απλώς εξυπηρετούν τις υποθέσεις τους.

-Να μη σωπαίνουν μπροστά στις αυθαιρεσίες των αρχόντων αλλά και των συμπολιτών τους.
-Ταυτόχρονα πρέπει να διεκδικούν ένα καλύτερο τρόπο ζωής σεβόμενοι τους συνανθρώπους τους αλλά και το περιβάλλον.

*Μέλος της ΝΕ Κιλκίς του ΣΥΡΙΖΑ

Σχολιάστε