My Twitter Feed

16 Απριλίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Το Κιλκίς και η αρχιτεκτονική του -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Οι υποσχέσεις καλά κρατούν! -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Στις κάλπες για το ψηφοδέλτιο -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Επίσκεψη του Γ. Μανιάτη -

Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Διευρύνουν τη συνεργασία τους -

Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Στις κάλπες για τους υποψήφιους -

Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Οι δήμαρχοι για το 2ο τμήμα ΑΕΙ -

Πέμπτη, 11 Απριλίου, 2024

“Ζητούμενο το αυτοτελές τμήμα” -

Τρίτη, 9 Απριλίου, 2024

Παρουσίαση στο Φεστιβάλ Κόμικς

Οι εκδόσεις Ένατη Διάσταση, προσκεκλημένοι του Καλλιτεχνικού και Πολιτιστικού συνόλου «η πόλις», θα δώσουν το παρόν στο θεματικό φεστιβάλ κόμικς “comicsville” της πόλης του Κιλκίς και, εκτός από την εμπορική συμμετοχή με περίπτερο εντός του χώρου της Καπναποθήκης της Αυστροελληνικής (Νικ. Παναγιώτου 50), θα παρουσιάσουν δυο επιλεγμένους νέους τίτλους, στα πλαίσια του προγράμματος ομιλιών της διοργάνωσης, στο συνεδριακό κέντρο του Δήμου Κιλκίς (οδ. Καπέτα 17).

Πιο συγκεκριμένα, το Σάββατο 13 Νοεμβρίου και ώρα 17.00 ο Πάνος Γιάκας (εικαστικός, δημιουργός κόμικς και εκπαιδευτικός), θα παρουσιάσει το έργο του «Λέμε Stop στην Οδική Ανασφάλεια», ένα τεύχος κόμικς 32 σελίδων, που δημιουργήθηκε σε σενάριο του ακτιβιστή και συγγραφέα Δ. Αντωνίου και σκοπό έχει την ευαισθητοποίηση εκπαιδευτικών, γονέων και μαθητών σε θέματα που αφορούν στην πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων.

Το τεύχος αυτό, που διανέμεται δωρεάν μονάχα σε σχολικά τμήματα κατόπιν συνεννόησης, θα μοιραστεί σε όλους τους παρευρισκόμενους εκπαιδευτικούς και μαθητές ειδικά για την διοργάνωση του φετινού “comicsville”. Ο σχεδιαστής Π. Γιάκας θα αναφερθεί στις ιδιαιτερότητες/δυσκολίες που έχει η προσέγγιση ενός σεναρίου κόμικς, όταν αυτό προορίζεται για εργαλείο της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Παράλληλα, η Έλσα Δαλαμπύρα (νομικός/συγγραφέας, μέλος του Γραφείου Νομικής Υποστήριξης της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας), θα παρουσιάσει το βιβλίο της με τίτλο «Νομικός Οδηγός για Εκπαιδευτικούς».

Πρόκειται για ένα σύγχρονο και κατανoητό εγχειρίδιο για θέματα που αφορούν στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση (νηπιαγωγείο, δημοτικό, γυμνάσιο & λύκειο). Η έκδοση αυτή απευθύνεται πρωτίστως στους μη νομικούς, εκπαιδευτικούς και στελέχη της εκπαίδευσης, αλλά και σε όλους εκείνους που συνδέονται με κάποιο τρόπο με την εκπαιδευτική διαδικασία, δηλαδή τους γονείς αλλά και τους ίδιους τους μαθητές.

Χωρισμένο σε έξη μέρη και με απλή γλώσσα, περιλαμβάνει στις 432 σελίδες του θέματα που αφορούν στα δικαιώματα των μαθητών και των εκπαιδευτικών, τις μεταξύ τους σχέσεις, πληροφορίες για τις δομές της εκπαίδευσης, τις υποχρεώσεις του κράτους απέναντι στην σχολική κοινότητα, τα σχολικά προγράμματα, την ειδική αγωγή και άλλα ζητήματα.

Το βιβλίο κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 2020, αλλά λόγω των ιδιαίτερων υγειονομικών συνθηκών που μεσολάβησαν παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κοινό στα πλαίσια της διοργάνωσης του “comicsville”, όπου και θα διατίθεται στην ειδική τιμή των 25 ευρώ!

Ο δημιουργός και η συγγραφέας θα βρίσκονται στην αίθουσα του συνεδριακού κέντρου του Δήμου Κιλκίς για γνωριμία με το κοινό και για να απαντήσουν σε ερωτήματα σχετικά με το έργο τους.

Την παρουσίαση θα συντονίσει ο Νίκος Δαλαμπύρας (φιλόλογος/δημιουργός κόμικς, ραδιοφωνικός παραγωγός και εκδότης της Ένατης Διάστασης).

Νομικός οδηγός για εκπαιδευτικούς

«Το βιβλίο αυτό αποτελεί ένα σύγχρονο και κατανoητό εγχειρίδιο για θέματα που αφορούν στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Απευθύνεται πρωτίστως στους μη νομικούς, εκπαιδευτικούς και στελέχη, στους «εργάτες» δηλαδή της εκπαίδευσης, αλλά και σε όλους εκείνους που συνδέονται με κάποιο τρόπο με την εκπαιδευτική διαδικασία, δηλαδή τους γονείς αλλά και τους ίδιους τους μαθητές.

Χωρισμένο σε έξη μέρη, περιλαμβάνει θέματα που αφορούν στα δικαιώματα των μαθητών και των εκπαιδευτικών, τις μεταξύ τους σχέσεις, πληροφορίες για τις δομές της εκπαίδευσης, τις υποχρεώσεις του κράτους απέναντι στην σχολική κοινότητα, τα σχολικά προγράμματα, την ειδική αγωγή και άλλα ζητήματα.

Tο A’ μέρος αποτελεί μία εισαγωγή για τον αναγνώστη-μη νομικό στις βασικές νομικές έννοιες, που πολύ συχνά συναντά στην εργασία του. Στο Β’ μέρος παρουσιάζονται λειτουργικά προβλήματα της σχολικής μονάδας που συνήθως έχουν νομικές προεκτάσεις. Στο Γ’ μέρος απαριθμούνται οι φορείς της εκπαίδευσης, τα είδη των σχολείων και οι διοικητικές υπηρεσίες.

Στο Δ’ μέρος οι νομικοί προβληματισμοί που αφορούν τόσο τις σχολικές μονάδες, όσο και τις διοικητικές υπηρεσίες. Στο Ε’ μέρος τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των εκπαιδευτικών. Τέλος, στο ΣΤ’ μέρος γίνεται αναφορά στις βασικές έννοιες του πειθαρχικού δικαίου και δίδονται χρηστικές πληροφορίες για τους συμμετέχοντες στη διαδικασία αυτή.

Πρόκειται δηλαδή για ένα χρήσιμο εργαλείο, που αν και δεν μπορεί να καλύψει όλο το φάσμα ζητημάτων που αφορούν στην λειτουργεία των σχολείων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καλύπτει ένα σημαντικό βιβλιογραφικό κενό, αποτελώντας έτσι έναν πρώτο οδηγό για όποιον προσπαθεί να εναρμονίσει τη νομική θεωρία με τα προβλήματα της σχολικής καθημερινότητας».

Από το οπισθόφυλλο της έκδοσης.

Η Ε. Δαλαμπύρα είναι δικηγόρος και μέλος του Γραφείου Νομικής Υποστήριξης της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας.

ΝΟΜΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ
Συγγραφέας: Έλσα Δαλαμπύρα
Εξώφυλλο: Σταύρος Κιουτσιούκης
Περιεχόμενα: 432 σελίδες/ασπρόμαυρο
Διαστάσεις: 17 εκ. επί 24 εκ.
Τιμή: 30,00 ευρώ
1η έκδοση: Δεκέμβριος 2020
ISBN 9 786185 15388

Ένα κόμικ για την οδική…ανασφάλεια

Φανταστείτε ένα κόμικ που προσπαθεί να αλλάξει τον κόσμο. Πως θα έμοιαζε ένα τέτοιο κόμικ;

Απ’ τη μια, ενώ θα μιλάει για κάτι πολύ σοβαρό και σημαντικό, την ίδια ώρα θα πρέπει να είναι ευχάριστο και ελκυστικό. Κι ενώ θα προσπαθεί να λύσει ένα από τα πιο δύσκολα προβλήματα, θα πρέπει να το κάνει με τέτοιο τρόπο ώστε να το καταλαβαίνουν εύκολα και μικροί και μεγάλοι. Φανταστείτε λοιπόν ένα κόμικ που θα βοηθήσει όλους εμάς να πιστέψουμε ότι μπορούμε να μειώσουμε τα τροχαία ατυχήματα και να σώσουμε ανθρώπινες ζωές.

Ακριβώς ένα τέτοιο κόμικ φαντάστηκε και έγραψε ο Δημήτρης Αντωνίου, που βρέθηκε σε αναπηρικό αμαξίδιο μετά από τροχαίο ατύχημα, όταν ήταν ακόμη παιδί και μαθητής στο σχολείο. Αφιέρωσε από τότε τη ζωή του ώστε κανένα άλλο παιδί, αλλά και ενήλικας, να μην χρειαστεί να περάσει αυτά που πέρασε ο ίδιος. Και πιστεύει ότι κάτι τέτοιο μπορούμε να το καταφέρουμε όλοι μαζί.

Αυτό είναι το όνειρο του. Αυτό το ίδιο όνειρο μοιράζεται με τα παιδιά κατά τις επισκέψεις του στα σχολεία της Θεσσαλονίκης, όπου παρέα με το κόμικ του Λέμε STOP στην Οδική Ανασφάλεια και μέσα από λόγια του, που είναι βγαλμένα από τη ζωή, παραδίδει μαθήματα κυκλοφοριακής αγωγής.

Σε αυτό το όμορφο όνειρο συνέβαλαν και ο εικονογράφος Παναγιώτης Γιάκας, που έδωσε εικόνα και χρώμα στην ιδέα του Δημήτρη, όπως και οι Νίκος Δαλαμπύρας και Πάνος Κρητικός, ως υπεύθυνοι του εκδοτικού οίκου της Ένατης Διάστασης, που αγκάλιασαν το όλο εγχείρημα και του έδωσαν φτερά για να πετάξει.

Η πρώτη έκδοση του άλμπουμ αυτού μοιράστηκε σε 20.000 μαθητές, με την υποστήριξη της Διεύθυνσης Τροχαίας Θεσσαλονίκης και τώρα είναι διαθέσιμη η ‘β έκδοση.

Όσοι λοιπόν εκπαιδευτικοί και γονείς συμμερίζεστε το ίδιο όνειρο, για νέους με σωστή κυκλοφοριακή παιδεία και δρόμους ασφαλέστερους, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Δημήτρη Αντωνίου και να προγραμματίσετε μία επίσκεψη του ιδίου και στο δικό σας σχολείο. Θα τον βρείτε είτε απευθείας τηλεφωνικά στο 6939 647 238, είτε στη σελίδα του στο facebook πληκτρολογώντας το ονομ/νυμο του «Δημήτρης Αντωνίου» ή @dimitrisantoniou.gr, αλλά και στο email του που είναι dimitrisantoniou.gr@gmail.com

Σχολιάστε