My Twitter Feed

30 Νοέμβριος, 2020

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Έφυγε από covid ο Θωμάς Χανοζίδης -

Δευτέρα, 30 Νοέμβριος, 2020

Kαταγγελίες-σοκ για Νοσοκομείο Κιλκίς! -

Δευτέρα, 30 Νοέμβριος, 2020

Αγωνία για την εξέλιξη του covid -

Δευτέρα, 30 Νοέμβριος, 2020

Πρωτοποριακά drones από Κιλκίς -

Σάββατο, 28 Νοέμβριος, 2020

10η χειρότερη περιοχή ο ν. Κιλκίς -

Σάββατο, 28 Νοέμβριος, 2020

Δ. Κιλκίς: Νέος στόλος 25 οχημάτων -

Παρασκευή, 27 Νοέμβριος, 2020

Σταθεροποίηση σε υψηλά επίπεδα -

Παρασκευή, 27 Νοέμβριος, 2020

Αφημένοι στο έλεος του κορονοϊού -

Παρασκευή, 27 Νοέμβριος, 2020

Παραδίδει καμένη γη

kouloglou-007Στέλιος Κούλογλου.


Μια παράγραφος του Business Insider αρκεί να συνοψίσει την νέα κρίση στην οποία μπαίνει η χώρα: «Μετά το ξέσπασμα του Έμπολα, την φρίκη των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, την επιβράδυνση της Κίνας, την Ουκρανία, την επιδείνωση της γερμανικής οικονομίας, ο κόσμος είναι αντιμέτωπος για άλλη μια φορά με την Ελλάδα».

Για μια ακόμη φορά, το σάπιο πολιτικό σύστημα της χώρας δίνει μια πισώπλατη μαχαιριά στην εθνική οικονομία. Συνηθίζει άλλωστε να υπονομεύει την χώρα, ακριβώς κάθε 5 χρόνια. Το 2004 ήταν η διαβόητη απογραφή των Αλογοσκούφη – Καραμανλή που εξέθεσε την Ελλάδα διεθνώς, για μικροκομματικούς λόγους. Το πληρώνουμε ακόμη. Το 2009, για να περάσει τα μέτρα λιτότητας ενώ μας είχε διαβεβαιώσει μερικές μέρες πριν ότι λεφτά υπάρχουν, ο Γ. Παπανδρέου φούσκωσε το έλλειμμα και το διαλάλησε σε όλο τον κόσμο. Τα αποτελέσματα είναι γνωστά.

Πέντε χρόνια αργότερα, για να ξεφύγει από την οδυνηρή πολιτικά θέση στην οποία είχε βρεθεί εφαρμόζοντας μια καταστροφική πολιτική και να παραμείνει στην εξουσία, η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου άρχισε να κάνει λόγο για έξοδο από το μνημόνιο και προσφυγή στον δανεισμό από τις αγορές: οι τελευταίες απάντησαν στέλνοντας το επιτόκιο δανεισμού στα ύψη και το χρηματιστήριο στα Τάρταρα. Οι πολύχρονες προσπάθειες των επιχειρήσεων να αντλήσουν κεφάλαια από το Χρηματιστήριο θυμίζουν πλέον τον Σισύφειο μύθο.

Ζούμε ξανά μέρες 2010. Τότε που, στις αρχές της χρονιάς, η κυβέρνηση Παπανδρέου ζητούσε από τις Βρυξέλλες και την Μέρκελ εκείνο το περίφημο «πιστόλι» που θα έβαζε πάνω στο τραπέζι: μια δήλωση υποστήριξης στην Ελλάδα που θα καθησύχαζε τις αγορές. Να τι έγραφε αργά χθες το «Βήμα» για την κυβέρνηση Σαμαρά για το νέο κραχ: «Πληροφορίες αναφέρουν ότι ζητήθηκε παρασκηνιακώς ένα σήμα εμπιστοσύνης από τις ευρωπαϊκές αρχές και ελπίζεται ότι οι Βρυξέλλες θα ανταποκριθούν».

Όπως και το 2010, αν ανταποκριθούν θα το κάνουν με αντάλλαγμα. Τότε ήταν η υπογραφή των δανειακών συμβάσεων με τα υψηλότατα επιτόκια και των καταστροφικών μνημονίων, τώρα θα είναι η πιστή εφαρμογή τους. Το υπουργείο Οικονομικών δείχνει πλέον αποφασισμένο να εφαρμόσει όλα τα προαπαιτούμενα που ζητά η τρόικα, από το ασφαλιστικό και τις εργασιακές σχέσεις μέχρι τις χιλιάδες – και πρόσθετες για το 2015 – απολύσεις στο Δημόσιο.

Η παραπαίουσα κυβερνητική πλειοψηφία δεν θα αντέξει σε νέα μέτρα. Πιθανότατα θα καταρρεύσει πριν τις αρχές του 2015, όταν αναπόφευκτα θα ήταν υποχρεωμένη να προκηρύξει  πρόωρες εκλογές λόγω της αδυναμίας εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας. Όποτε και να επέλθει το μοιραίο δεν θα έχει να παραδώσει στην αριστερά παρά καμένη γη. Γιατί η κυβέρνηση της αριστεράς ίσως δεν θα είναι σε θέση ούτε να εκδώσει ένα ομόλογο εξάμηνης διάρκειας. Την ίδια στιγμή που  οι επιχειρήσεις, αν δεν μπορούν να αντλήσουν κεφάλαια από το Χρηματιστήριο, δεν θα μπορούν να κάνουν ούτε επενδύσεις, ούτε προσλήψεις.

Αν τα πράγματα συνεχίζουν να κινούνται στην ίδια κατεύθυνση, μπαίνουμε σε μια έκτακτη κατάσταση οικονομικής και πολιτικής ανωμαλίας. Πράγμα που, για τον ΣΥΡΙΖΑ, κάνει επιτακτική την ανάγκη ολοκλήρωσης του σχεδίου για την αντιμετώπιση – και των νέων – προβλημάτων, την επανεκκίνηση της οικονομίας αλλά και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Άρθρο στο tvxs.gr

Σχολιάστε