My Twitter Feed

30 Σεπτέμβριος, 2020

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Στις σημαντικές πόλεις το Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Σεπτέμβριος, 2020

ΑΣΕ: Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις -

Τετάρτη, 30 Σεπτέμβριος, 2020

Φεύγει από Πολύκαστρο η 33η ΤΑΞ; -

Τετάρτη, 30 Σεπτέμβριος, 2020

Οι εκλογές στον Εμπορικό Κιλκίς -

Τρίτη, 29 Σεπτέμβριος, 2020

Και 5 κρούσματα ιού Δ. Νείλου -

Τρίτη, 29 Σεπτέμβριος, 2020

Να μην απολυθούν οι καθαρίστριες -

Τρίτη, 29 Σεπτέμβριος, 2020

Να εγκριθούν και τα ολιγομελή των ΓΕΛ -

Δευτέρα, 28 Σεπτέμβριος, 2020

Μέτρα για τα προσφυγόπουλα -

Δευτέρα, 28 Σεπτέμβριος, 2020

ΠΑΟΚ, μπίζνες και πολιτική

Του Νίκου Φωτόπουλου.


Ο 57χρονος Ιβάν Σαββίδης -ομογενής από την πρώην Σοβιετική Ενωση- συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των 30 πλουσιότερων της Ρωσίας.

Τα τελευταία χρόνια αναπτύσσει έντονη επενδυτική δραστηριότητα στη βόρεια Ελλάδα όπου -όπως λέγεται- είναι ιδιαίτερα δημοφιλής, προφανώς λόγω του ΠΑΟΚ.

Τα όσα ακούγονται σήμερα γύρω από το πρόσωπό του, για ορισμένους αγγίζουν τα όρια του μύθου.

Βέβαιο είναι ότι ο Πόντιος επιχειρηματίας, που δεν έχει αρθρώσει ποτέ λέξη ελληνική, έχει επιδείξει τεράστιο ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα, ρίχνοντας πακτωλό χρημάτων τα οποία φέρεται να απέκτησε τις τελευταίες δύο δεκαετίες στο εξωτερικό.

Από την αγορά της ομάδας του ΠΑΟΚ ώς την καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ της Ξάνθης, το ιστορικό ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλάς» της Θεσσαλονίκης, τη «Σουρωτή» και εσχάτως την απόκτηση μεριδίου στον ΟΛΘ, ο Ιβάν Σαββίδης μετρά ήδη μια γεμάτη πενταετία επιχειρηματικής παρουσίας στη χώρα.

Φήμες βέβαια τον ακολουθούν από την πρώτη στιγμή.

Οτι «τα λεφτά δεν είναι δικά του, αλλά αγοράζει για λογαριασμό του Πούτιν» ή ότι «ξεπλένει χρήματα της ρωσικής μαφίας», ακόμη και πως «είναι ο εκτελεστικός βραχίονας επιρροής του ρωσικού κεφαλαίου στην Ελλάδα».

Τίποτε από αυτά δεν έχει αποδειχθεί προς το παρόν.

Με όλα αυτά, σε μια εποχή κρίσης που σημαντικοί Ελληνες και ξένοι επιχειρηματίες διστάζουν να επενδύσουν στη χώρα μας πολύ μικρότερα χρηματικά ποσά, ο Ιβάν Σαββίδης δεν είναι παράλογο να θεωρείται από πολλούς «μυστηριώδης».

Ο Ελληνας ομογενής επιχειρηματίας γεννήθηκε στις 27 Μαρτίου 1959 στο χωριό Σάντα, της περιφέρειας Τσάλκας της πρώην Σοβιετικής Δημοκρατίας της Γεωργίας, γιος οικογένειας εργατών ελληνικής καταγωγής από τον Πόντο.

Σήμερα, σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό Forbes κατατάσσεται στην 30ή θέση των πλουσιότερων της Ρωσίας.

Είναι ένα από τα πρόσωπα που βλέπει ο Βλαντίμιρ Πούτιν σχεδόν σε κάθε ταξίδι του στην Ελλάδα.

Θεωρείται από τους ισχυρούς συνδετικούς κρίκους στην ανάπτυξη σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, αλλά και opinion leader για τη ρωσική ηγεσία.

Η πολιτική πείρα του εγγυάται τη βαρύτητα της γνώμης του.

Εκλέχτηκε μέλος της Νομοθετικής Βουλής της Περιφέρειας του Ροστόφ το 1998 και το 2003. Την ίδια χρόνια εκλέχτηκε βουλευτής στη ρωσική Δούμα.

Το 2007 επανεκλέχτηκε βουλευτής στη Δούμα, με το κόμμα του Πούτιν, ενώ στην ίδια βουλευτική περίοδο υπηρέτησε ως μέλος την Επιτροπή Διεθνών Υποθέσεων, στην οποία ήταν υπεύθυνος των διαβουλευτικών σχέσεων με το ελληνικό Κοινοβούλιο.

Το 1999 τιμήθηκε από τη Ρωσική Ομοσπονδία με το παράσημο «Για την προσφορά προς την Πατρίδα» και το 2003 με το Παράσημο Τιμής.

Είναι πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων της Ρωσίας και έπαιξε σημαντικό ρόλο στην αποδοχή από το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού των ελληνικών μειονοτήτων των γειτονικών χωρών της Μαύρης θάλασσας.

Με απόφαση που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, στις 26 Φεβρουαρίου 2013, ο Ιβάν Σαββίδης απέκτησε την ελληνική ιθαγένεια, ενώ δηλώνει δημότης Θέρμης Θεσσαλονίκης.

Άρθρο στην ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Σχολιάστε