My Twitter Feed

13 Μαΐου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

“Μοντέλο για τη χώρα το Σταραμάκι” -

Παρασκευή, 10 Μαΐου, 2024

Επίσκεψη Δένδια για ευρωεκλογές -

Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024

ΠΑΣΟΚ: Το πρόγραμμα ομιλιών -

Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

3,8 εκ. για συντήρηση δρόμων -

Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Στη Βουλή οι διακοπές σε φ/β -

Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

ΑΔΕΔΥ: Όλοι σε απεργία 1ης Μάη -

Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Κάλεσμα φορέων για τη 1η Μάη -

Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

ΑΟΚ: Απίστευτη ανατροπή από το ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ -

Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

ΠΑΜΕ: Νοικοκυριά χωρίς θέρμανση

Εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά θα μείνουν χωρίς θέρμανση αυτό το χειμώνα, θα βρίσκονται στο κρύο και στην απόγνωση. Η νέα υπέρογκη αύξηση στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, οδηγεί  στην πλήρη αδυναμία προμήθειας του πετρελαίου θέρμανσης για την αντιμετώπιση των συνεπειών του ψύχους κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Δεν είναι τυχαίο πως η  φετινή  χειμερινή περίοδος διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης άρχισε από τις εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών με μειώσεις  των όγκων τους της τάξης άνω του  60%.”

Τ` ανωτέρω τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ, προσθέτοντας τα εξής:

Η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ είναι υπεύθυνη για αυτό το έγκλημα. Το δεδομένο είναι ότι  τα ²/3 των νοικοκυριών χρησιμοποιούν πετρέλαιο θέρμανσης ενώ η  ετήσια δαπάνη θέρμανσης του κάθε νοικοκυριού θα  είναι από  1500 έως και 7000 ευρώ ( στις ορεινές  βόρειες περιοχές).

Η επιδοματική ελεημοσύνη της κυβέρνησης στο πετρέλαιο θέρμανσης όπως  και οι προσφορές «κοινωνικής αλληλεγγύης» του κάθε Λάτση  για «δωρεάν πετρέλαιο θέρμανσης» σε 360 ανέργους,  θυμίζουν την λαϊκή παροιμία “να σε κάψω Γιάννη, να σ’ αλείψω μέλι”…

Η συγκυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, χρησιμοποιεί προσχηματικά την ανάγκη πάταξης του λαθρεμπορίου  με στόχο να κλιμακώσει τη φορολογική αφαίμαξη της λαϊκής οικογένειας. Και αυτό το μέτρο της  εξίσωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης µε αυτόν του πετρελαίου κίνησης είναι ακόμα µια θηλιά στον λαιµό των εργαζομένων  και δεν θα επέφερε κανένα «ράπισµα» στη νοθεία, την παράνοµη διακίνηση και φοροδιαφυγή.

 

Ποιοι βρίσκονται πίσω από αυτό το έγκλημα; Οι όμιλοι και το κράτος τους σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Η φορολογία στην Ελλάδα  ξεπερνά το 60% επί της τιμής του λίτρου βενζίνης και το 40% του πετρελαίου θέρμανσης, ενώ  ταυτόχρονα, τα κέρδη των δύο ομίλων  που ελέγχουν την αγορά (ΕΛΠΕ που ελέγχει περίπου70% της αγοράς & MOTOR OIL 30%) είναι πολύ υψηλά. Το καρτέλ των καυσίμων επιβάλει σήμερα υψηλές τιμές.

Η ίδια κυβέρνηση γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα ότι η πολιτική της στον τομέα της ενέργειας και οι αυξήσεις στις τιμές του πετρελαίου θέρμανσης έχουν στόχο να διασφαλιστεί η κερδοφορία και η ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων,  αποτελούν προσπάθειες διαχείρισης του ανταγωνισμού τους.

 Αν ο πραγματικός στόχος της συγκυβέρνησης ήταν η πάταξη του λαθρεμπορίου, υπάρχουν σήμερα τα τεχνικά μέσα (όπως π.χ. σύστημα εισροών εκροών) όπως και τα οργανωτικά μέτρα που επιτρέπουν τον ουσιαστικό έλεγχο στα εφοπλιστικά καύσιμα, στις αποθήκες των ομίλων, στην εξαγωγή καυσίμων στην ΕΕ.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες  οι ευχές και οι  “εκκλήσεις  στα στοιχεία της φύσης” για έναν ηπιότερο χειμώνα με λιγότερο κρύο,  η… μάχη των κοινοχρήστων στις πολυκατοικίες όλης της Ελλάδας, η άρνηση των συνιδιοκτητών να πληρώσουν τα κοινόχρηστα ή επιθυμία τους να αποδεσμευτούν από το σύστημα κεντρικής θέρμανση, η αναζήτηση «εναλλακτικών» τρόπων θέρμανσης: υγραέριο, σόμπες, αιρ κοντίσιον, ξύλα, θερμοπομπούς, κουβέρτες…δεν λύνουν το πρόβλημα. Το πετρέλαιο θέρμανσης έχει υποκατάστατα αγαθά, αλλά η πλήρης υποκατάσταση απαιτεί αλλαγή δαπανηρού εξοπλισμού, και ταυτόχρονα οι τιμές των ενεργειακών αγαθών σχετίζονται μεταξύ τους. Όταν ανεβαίνει η τιμή του πετρελαίου αυξάνουν επίσης και οι τιμές των υπόλοιπων (πχ φυσικό αέριο)

Κανένας εργαζόμενος δεν πρέπει να αποδεχτεί αυτή την κατάσταση.

Δεν υπάρχουν λύσεις από «σωτήρες» και φιλάνθρωπους.  Τα  σωματεία εργαζομένων στον κλάδο της ενέργειας, οι φορείς των βενζινοπωλών, των αυτοαπασχολούμενων στη θέρμανση των κτιρίων, σε συντονισμό με τις λαϊκές επιτροπές πρέπει να αναλάβουν μια πλατιά αγωνιστική πρωτοβουλία που θα διεκδικήσει άμεσα:

  • Την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ στα καύσιμα της λαϊκής οικογένειας, των φτωχών αγροτών.
  • Την κατάργηση του σημερινού αφορολόγητου καθεστώτος για τα εφοπλιστικά καύσιμα.
  • Την άμεση πάταξη του λαθρεμπορίου με τεχνικά και οργανωτικά μέτρα, επικεντρώνοντας στα διυλιστήρια, στη χονδρική εμπορία, στα εφοπλιστικά καύσιμα και στις εξαγωγές.
  • Αύξηση της φορολογίας στα κέρδη των μονοπωλίων και των μεγάλων επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των πετρελαιοειδών

Κανένα σχολείο, νοσοκομείο, γηροκομείο, παιδικός σταθμός, καμία λαϊκή οικογένεια δεν πρέπει να μείνει χωρίς θέρμανση, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, χωρίς τα απαραίτητα και αυτό είναι ζήτημα αλληλεγγύης και οργανωμένης πάλης τού εργατικού – λαϊκού κινήματος.

Μπορούμε άμεσα με τους αγώνες να παρεμποδίσουμε την επίθεση και ταυτόχρονα να επιτεθούμε με σύνθημα ΚΑΜΙΑ ΘΥΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ”

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΑΜΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Σχολιάστε