My Twitter Feed

19 Μαΐου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Ο γραμματέας ΠΑΣΟΚ στο νομό -

Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Εκλογική επιτροπή και μήνυμα -

Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Κόντρα δήμου με διευθύντρια ΔΕ -

Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Παππάς: Επικίνδυνη μετεστέγαση -

Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024

Επίσκεψη Κασσελάκη στο Κιλκίς -

Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024

Έντονο προεκλογικό τριήμερο -

Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024

Κιλκίς: Αλληλεγγύη στη Παλαιστίνη -

Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024

24ωρη απεργία στα νοσοκομεία -

Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024

Παγκόσμιο το ενδιαφέρον

Εβδομαδιαία οικονομική ανασκόπηση (22-28/06/2015) από την ZOTOS ΑΕΠΕΥ.

eurogroupΠαγκόσμιο ενδιαφέρον από τον τύπο για την παύση των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες από μέρους της ελληνικής πλευράς. Πλήρης αβεβαιότητα επικρατεί αν και η ΕΚΤ ανακοίνωσε πώς θα διατηρήσει τον ELA σχετικά με την ρευστότητα και την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, καθώς μετά την αναγγελία του δημοψηφίσματος επικράτησε πανικός στις αναλήψεις από τα ΑΤΜς και στις αγορές στα super-markets, με τους Έλληνες να βιώνουν ακόμη ένα σενάριο χρεοκοπίας και πλήρους ανασφάλειας για το μέλλον τους.

Αναφορικά με τις τράπεζες, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Γαλλίας η ΕΚΤ δεν μπορεί να διακόψει την έκτακτη βοήθεια ρευστότητας-ELA-, προειδοποίησε όμως έμμεσα τους Έλληνες ψηφοφόρους ότι μια αρνητική απόφαση στο δημοψήφισμα σε σχέση με την πρόταση των θεσμών θα ισοδυναμούσε με σοβαρό κίνδυνο για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Tο Χρηματιστήριο θα παραμείνει κλειστό καθώς δεν είναι δυνατή η εκκαθάριση των πράξεων ενώ θα επιβληθούν capital controls, με την δυνατότητα ανάληψης μέχρι 60 ευρώ ημερησίως από την Τρίτη.

zotos-eeΤην αξιολόγηση «ΑΑ» της Γαλλίας επιβεβαίωσε ο οίκος Standard & Poor’s, διατηρώντας το outlook (προοπτικές) σε «αρνητικό». Εκτιμά ότι η κυβέρνηση θα εφαρμόσει μία σειρά σημαντικών οικονομικών μεταρρυθμίσεων, με στόχο την τήρηση των ευρωπαϊκών δημοσιονομικών κανόνων. Αμετάβλητη παρέμεινε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στη Γαλλία τον Ιούνιο, σε σχέση με τον Μάιο στις 94 μονάδες. Παραμένει πάντως κάτω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο των 100 μονάδων. Σε νέο ιστορικό ρεκόρ ανήλθε ο αριθμός των ανέργων στη Γαλλία, ο οποίος αγγίζει πλέον τα 3,552 εκατομμύρια. Σημειώνεται ότι τους πρώτους τρεις μήνες του 2015, η οικονομία της Γαλλίας αναπτύχθηκε κατά 0,6%.

Έντονη είναι η ανησυχία στην ιταλική κυβέρνηση, καθώς η κυβέρνηση εκτιμά ότι η κατάσταση της ελληνικής κρίσης βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού. Η ιταλική κυβέρνηση είχε ταχθεί επανειλημμένα, τις περασμένες ημέρες, υπέρ μιας πολιτικής λύσης, η οποία θα έπρεπε να βρεθεί στο πλαίσιο των δυο συνόδων αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων που έλαβαν χώρα στις Βρυξέλλες

Μικρή πτώση, στις 10,1 μονάδες, από 10,2 μονάδες προηγουμένως, σημείωσε ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης για τον Ιούλιο στη Γερμανία. Είναι η πρώτη φορά μετά τον Οκτώβριο του 2014, που ο δείκτης καταγράφει πτώση, με τους αναλυτές να θεωρούν ότι η κύρια αιτία είναι η ελληνική κρίση έχει αυξήσει την οικονομική αβεβαιότητα.Συνεχίστηκε η πορεία ανάκαμψης της γερμανικής οικονομίας στο δεύτερο τρίμηνο, παρά τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν επιδείνωση του κλίματος μεταξύ επιχειρήσεων και επενδυτών. Ο ρυθμός ανάπτυξης της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας επιβραδύνθηκε στο 0,3% στο πρώτο τρίμηνο, εξαιτίας της μειωμένης δραστηριότητας εξωτερικού εμπορίου. Από τα πρόσφατα όμως στοιχεία διαφαίνεται ότι οι παραγγελίες, εξαγωγές και πωλήσεις λιανικής ανακάμπτουν, αν και έχει επιβραδυνθεί η ανάπτυξη στον ιδιωτικό τομέα.

zotos-usaΣτο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε μηνών ανήλθε το καταναλωτικό κλίμα στις ΗΠΑ τον Ιούνιο. Άνοδο 0,9% σημείωσαν οι καταναλωτικές δαπάνες στις ΗΠΑτον Μάιο, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων έξι ετών, καθώς οι Αμερικανοί ξόδεψαν περισσότερα χρήματα για την αγορά αυτοκινήτων και βενζίνης
Αυτήν την εβδομάδα η χώρα άντλησε 29 δις δολάρια με έκδοση 7ετών ομολόγων και 35δις με 5ετή ομόλογα.

Συρρίκνωση 0,2% – μικρότερη απ’ ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί – εμφάνισε η οικονομία κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, αποτέλεσμα των καλών ποσοστών στην ανεργία και των αποθεμάτων πετρελαίου και αερίου. Αναπάντεχη επιβράδυνση εμφάνισε ο μεταποιητικός κλάδος ο οποίος υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2013. Ωστόσο, αναπάντεχη επιβράδυνση εμφάνισε ο μεταποιητικός κλάδος ο οποίος υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2013.

zotos-kosmosΤην εκτίμηση ότι το 2015 τα έσοδα της Ελλάκτωρ από τον κλάδο των κατασκευών θα είναι αυξημένα κατά 10% έκανε ο αντιπρόεδρος του κατασκευαστικού ομίλου, Δημήτρης Κούτρας, μιλώντας στους μετόχους κατά την ετήσια γενική συνέλευση.
Ο ίδιος σημείωσε πως τα έργα παραχώρησης – οι μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι – εκτελούνται κανονικά χωρίς να υπάρχουν απολύσεις εργαζομένων. Ωστόσο, αν συνεχιστούν οι καθυστερήσεις που σημειώνονται στις πληρωμές από πλευράς Δημοσίου για μεγάλο χρονικό διάστημα η εικόνα θα αλλάξει.Το ανεκτέλεστο του κατασκευαστικού ομίλου είναι στα 3,8 δισ. ευρώ, ενώ υπάρχουν συμβάσεις προς υπογραφή αξίας 500 εκατ. ευρώ. Η Ελλάκτωρ δεν θα διανέμει μέρισμα για τη χρήση του 2014 κατά την οποία το τελικό αποτέλεσμα ήταν ζημιογόνο (ζημιές προ φόρων 11 εκατ.

Μία ακόμη ναυτιλιακή εταιρεία ελληνικών συμφερόντων, η Poseidon Containers Holdings, με διευθύνοντα σύμβουλο τον Γιώργο Γιουρούκο, έβαλε πλώρη για το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (NYSE). Η Poseidon Containers Holdings στοχεύει στην άντληση 100 εκατ. δολ. από την αρχική δημόσια προσφορά μετοχών (IPO).

«Καμπανάκι» για επιδείνωση της κατάστασης τους επόμενους μήνες λόγω του ισχυρού δολαρίου έκρουσε χθες ο δεύτερος μεγαλύτερος όμιλος λιανικής στον χώρο της ένδυσης παγκοσμίως, η Hennes & Mauritz (H&M), καθώς τα κέρδη του δεύτερου τρίμηνου υποχώρησε σε χαμηλά 9 ετών. Το δολάριο ενισχύθηκε 26% έναντι του ευρώ κατά μέσο όρο στο δεύτερο τρίμηνο συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ενώ αυξήθηκε κατά 31% έναντι της σουηδικής κορώνας.

zotos003Η αβεβαιότητα γύρω από το ελληνικό ζήτημα «θόλωσε» την εικόνα και στη Wall Street, όπου οι δείκτες έκλεισαν με μικτά πρόσημα. Αντίρροπα ήταν και τα μηνύματα από την εταιρική ειδησεογραφία σήμερα.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,32% στις 17.947,02 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωσε απώλειες 0,62% στις 5.080,51 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε πτωτικά κατά 0,03% στις 2.101,61 μονάδες.
Με μικρά κέρδη έκλεισαν οι ευρωαγορές. Ο FTSE 100 στο Λονδίνο έκλεισε με απώλειες, εξαιτίας των χειρότερων του αναμενομένου εταιρικών αποτελεσμάτων.

Ειδικότερα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,79% στις 6.754 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 0,16% στις 11.492 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε ανοδικά κατά 0,34% στις 5.059 μονάδες.
Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε κέρδη 0,12% στις 396,85 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά σημείωνε απώλειες έως και 0,8%.

Οριακές διακυμάνσεις κατέγραψαν ο χρυσός και το πετρέλαιο, με την αγορά να αναζητά τους επόμενους καταλύτες για την πορεία των εμπορευμάτων το επόμενο διάστημα. Ειδικότερα, τα συμβόλαια παράδοσης Αυγούστου του χρυσού έκλεισαν με κέρδη 0,1%, στα 1.173,20 δολάρια η ουγγιά, ενώ εβδομαδιαία υποχώρησε κατά 2,4%.Παράλληλα, το αργό πετρέλαιο παράδοσης Αυγούστου έχασε μόλις 7 σεντς, κλείνοντας στα 59,63 δολάρια το βαρέλι. Σε επίπεδο εβδομάδας κατέγραψε απώλειες 0,6%.

JUNE_5-page0003

zotos-1

Σχολιάστε