My Twitter Feed

28 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Πέταγμα αετού: οι Ταλιμπάν και…

…η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Του Στέλιου Κούλογλου.


Ανάμεσα στις άλλες απαγορεύσεις που επέβαλαν οι Ταλιμπάν, όταν κατέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν το 1996, ήταν και το πέταγμα αετού. Στην παράδοση της χώρας, το πέταγμα αετού ήταν ανέκαθεν ένα από τα πιο δημοφιλή παιχνίδια για τα παιδιά και περιελάμβανε αγώνες, με νικητή το παιδί που θα καταφέρει να ρίξει τους αετούς των άλλων και να διατηρήσει το δικό του στον αέρα.

Ένα μυθιστόρημα με αφορμή το παιχνίδι και θέμα την πρόσφατη ιστορία του Αφγανιστάν (The Kite Runner) πούλησε εκατομμύρια αντίτυπα στις ΗΠΑ, ενώ με τον ίδιο τίτλο γυρίστηκε μια κινηματογραφική ταινία το 2007.

Oι Ταλιμπάν πίστευαν ότι το παιχνίδι στρεφόταν ενάντια στο Ισλάμ. Στην πραγματικότητα οι φανατικοί ήταν εναντίον κάθε απόλαυσης και κάθε δραστηριότητας που δίνει την αίσθηση της ελευθερίας και της χαράς, όπως ο χάρτινος -ή ο συχνά περίτεχνα φτιαγμένος στο Αφγανιστάν- αετός όταν υψώνεται στον αέρα.

Ξαφνικά χθες στην Ελλάδα, ανακοινώθηκε ότι απαγορεύεται το πέταγμα του αετού την Καθαρή Δευτέρα. Η απαγόρευση μοιάζει παράλογη. Για να πετάξεις αετό χρειάζεσαι απόσταση, δεν παίρνεις τον διπλανό αγκαλιά.

Μπορεί στα πάρκα να συγκεντρωθεί κόσμος για να τους πετάξει, αλλά πρόκειται για δραστηριότητα στην ύπαιθρο, όχι σε κλειστούς χώρους. Ύστερα οι πολίτες πρέπει να πάνε κάπου την Καθαρά Δευτέρα. Στις πλατείες τους γράφει η αστυνομία και τους βάζει πρόστιμα.

Αλλά δεν είναι πρώτη φορά που η κυβέρνηση δείχνει την προχειρότητά της ή και κάποια απέχθεια για πράγματα που δεν είναι οικεία σε όσους αποφασίζουν : πέρυσι είχε απαγορεύσει το ψαροντούφεκο.

Μετά την 11η του Σεπτέμβρη του 2001 και την ανατροπή του καθεστώτος των Ταλιμπάν, το πέταγμα του αετού επιτράπηκε ξανά στο Αφγανιστάν.

Στην Ελλάδα, η απόφαση να μην επιτραπεί το πέταγμα αετού προκάλεσε αντιδράσεις και σχόλια. Αφού πρώτα μπέρδεψε ακόμη και τους δικούς της, όπως το in του ομίλου Μαρινάκη, που έκανε δύο διαμετρικά αντίθετες αναρτήσεις με τέσσερις ώρες διαφορά (φωτογραφία επάνω), η κυβέρνηση διευκρίνισε ότι το πέταγμα αετού τελικώς δεν απαγορεύεται.

Καταλαβαίνει κανείς το χάος που επικρατεί στα παρασκήνια με τα πιο σύνθετα θέματα που καλείται να χειριστεί η πιο αλλοπρόσαλλη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης και γιατί τίποτα δεν πάει καλά. Εδώ δεν μπορεί να αποφασίσει αν θα πετάξουμε αετό την Καθαρή Δευτέρα.

Άρθρο στο tvxs.gr

Σχολιάστε