My Twitter Feed

20 Απριλίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

“Στο αυλάκι” το αρδευτικό Μουριών -

Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

“Καταρρέει το Νοσοκομείο Κιλκίς” -

Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Δραματικό SOS της Παθολογικής! -

Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Το Κιλκίς και η αρχιτεκτονική του -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Οι υποσχέσεις καλά κρατούν! -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Στις κάλπες για το ψηφοδέλτιο -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Επίσκεψη του Γ. Μανιάτη -

Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Διευρύνουν τη συνεργασία τους -

Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Πάρτι δουλεμπόρων σε Ειδομένη

Το παζάρι με τους λαθροδιακινητές έχει αναπτυχθεί όσο ποτέ άλλοτε το τελευταίο διάστημα στην περιοχή της Ειδομένης. Οι “οδηγοί”, όπως τους αποκαλούν πρόσφυγες και μετανάστες, έχουν οργανώσει τα στρατηγεία τους σε σημεία όπου δεν κινείται η αστυνομία: Στους πρόχειρους καταυλισμούς που έχουν στηθεί σε βενζινάδικα, σε παλιά και ερειπωμένα κτίρια στην ευρύτερη περιοχή των συνόρων.

prosfyges-hotspot-001Τελευταία οι πληροφορίες στον καταυλισμό των συνόρων διαδέχονται η μία την άλλη. Όλες αναφέρονται σε παράνομο πέρασμα από τις τρύπες του φράχτη. Διακινητές καθημερινά υπόσχονται “ασφαλή” ταξίδια, τουλάχιστον μέχρι τη Σερβία, και διέλευση της ΠΓΔΜ, χωρίς να συλληφθούν.

Όσες πληροφορίες διακινούνται, άλλοι τόσοι πρόσφυγες και μετανάστες επιστρέφουν καθημερινά από το γειτονικό κράτος με βίαιες επαναπροωθήσεις από τις αρχές των Σκοπίων. Οι τρύπες του φράχτη χρησιμοποιούνται με τον ίδιο τρόπο από τους αστυνομικούς της ΠΓΔΜ για όσους συλλαμβάνουν.

Αρκετοί όμως υποστηρίζουν πως η διέλευση της ΠΓΔΜ και το ταξίδι προς τη Σερβία είναι εφικτά, “αρκεί να έχεις χρήματα”. Αυτό αποτελεί τη μισή αλήθεια. Μόλις τη νύχτα της περασμένης Τετάρτης ομάδα Σύρων πλήρωσε διακινητές και έφτασε μέχρι την πόλη των Σκοπίων. Εκεί όμως συνελήφθησαν και επαναπροωθήθηκαν από το φράχτη της Ειδομένης. Οι διακινητές όμως υποσχέθηκαν ότι θα επιχειρήσουν πάλι το ταξίδι ένα από τα επόμενα βράδια.

Σύμφωνα με περιγραφές προσφύγων που επικοινωνούν με ομοεθνείς τους αρκετοί έχουν καταφέρει να φτάσουν στη Σερβία και ορισμένοι στη Γερμανία. Αυτό επιβεβαιώνεται και από το γεγονός πως το τελευταίο διάστημα οι καταυλισμοί προσφύγων στη Σερβία έχουν γεμίσει πάλι. Αυτό που δεν έχει διευκρινιστεί είναι εάν ακολούθησαν τη διαδρομή από τη Βουλγαρία ή από την Ελλάδα μέσω ΠΓΔΜ.

Πηγές αναφέρουν πως το μεγάλο παζάρι της διακίνησης γίνεται στις αλβανικές περιοχές της ΠΓΔΜ. Μία πληροφορία, που δεν είχε επιβεβαιωθεί από τις σκοπιανές αρχές, ήταν ότι στο Κουμάνοβο αστυνομικοί του γειτονικού κράτους ακινητοποίησαν την περασμένη εβδομάδα ένα φορτηγό, μέσα στο οποίο είχαν επιβιβαστεί δεκάδες πρόσφυγες και μετανάστες.

Τα…κόμιστρα

Οι τιμές για το… ευρωπαϊκό όνειρο διαρκώς αυξάνονται. Μετανάστες που πλήρωσαν διακινητές, για να φτάσουν μέχρι τη Σερβία, πλέον μιλούν για κόστος που φτάνει τα 1.000 ευρώ το άτομο μέχρι το Βελιγράδι. Η τιμή αυτή εκτοξεύτηκε το τελευταίο διάστημα λόγω της αύξησης των συλλήψεων από την πλευρά των σκοπιανών αρχών. Μόλις πριν από έναν μήνα αρκούσαν 650 ευρώ και με ακόμη τόσα οι δουλέμποροι υπόσχονταν ασφαλές ταξίδι μέχρι τη Γερμανία.

Το παζάρι για τη διακίνηση μεταναστών και προσφύγων γίνεται μπροστά στα μάτια όλων στην ευρύτερη περιοχή της Ειδομένης. Η έλευση δεκάδων δουλεμπόρων αποτελεί γεγονός γνωστό σε όλους όσοι βρίσκονται εκεί. Μάλιστα παρά τις δύο αστυνομικές επιχειρήσεις απομάκρυνσης μεταναστών τον περασμένο Δεκέμβριο και προσφύγων από το Αφγανιστάν τον περασμένο Ιανουάριο όσοι διακινητές είχαν μετακινηθεί στην Αθήνα την περίοδο εκείνη, καθώς η “πελατεία” χάθηκε, στην πλειονότητά τους έχουν επανέλθει στην περιοχή.

Οι διακινητές κρατούν “ζωντανό” τον καταυλισμό των συνόρων

Κοινή πεποίθηση πλέον είναι ότι οι πρόσφυγες στην Ειδομένη είναι απρόθυμοι να μετακινηθούν προς τα επίσημα κέντρα φιλοξενίας, καθώς έχουν ακόμη ελπίδες να διασχίσουν τα σύνορα. Τα κυκλώματα των διακινητών, διαπιστώνοντας ότι η φημολογία για το άνοιγμα των συνόρων δεν έχει πλέον απήχηση στους παραμένοντες στον καταυλισμό, διαφημίζουν ότι έχουν τη δυνατότητα -με το αζημίωτο μάλιστα- να τους οδηγήσουν ασφαλώς σε ευρωπαϊκές χώρες.

Το συγκεκριμένο ζήτημα αποτέλεσε ένα από τα σημεία συζήτησης στη σύσκεψη που πραγματοποίησε την περασμένη Τρίτη στη Θεσσαλονίκη ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας με εκπροσώπους μη κυβερνητικών οργανώσεων και με επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ.

Το θέμα μάλιστα συζητήθηκε εκτενώς και στη δεύτερη σύσκεψη, την Τετάρτη, χωρίς την παρουσία της αστυνομίας. Εκεί αρκετά μέλη οργανώσεων τοποθετήθηκαν σημειώνοντας πως οι λαθροδιακινητές κάνουν πάρτι στην Ειδομένη, διαμαρτυρόμενοι μάλιστα πως ειδικά για αυτό το θέμα πρέπει να επιληφθούν οι ελληνικές διωκτικές αρχές.

Από την πλευρά της η αστυνομία φαίνεται να γνωρίζει τη δραστηριότητα των διακινητών στις περιοχές πέριξ του καταυλισμού της Ειδομένης. Αξιωματικοί που μίλησαν στη “ΜτΚ” εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους για την επιτυχία μιας επιχείρησης σύλληψής τους. Ελπίζουν ότι με το νέο σχεδιασμό που μπαίνει σε εφαρμογή θα έχουν να αντιμετωπίσουν μικρότερο αριθμό προσφύγων, επομένως θα μπορούν να διαχειριστούν ευκολότερα και αυτό το ζήτημα. “Αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να γίνει καμία επιλεκτική επιχείρηση των δυνάμεων. Πρέπει οι πρόσφυγες και οι μετανάστες να μετακινηθούν στα κέντρα. Αν γίνει αυτό, είναι εύκολο να εξαφανιστούν και οι διακινητές”, έλεγαν.

Απόσπασμα από ρεπορτάζ του Κώστα Καντούρη, που δημοσιεύτηκε στη “Μακεδονία” την Κυριακή 8 Μαΐου 2016.

Σχολιάστε