My Twitter Feed

7 Ιουνίου, 2023

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Επίσκεψη Βελόπουλου σε Ν. Κιλκίς -

Τετάρτη, 7 Ιουνίου, 2023

ΠΑΣΟΚ: Αλλαγή στον συνδυασμό -

Τετάρτη, 7 Ιουνίου, 2023

Επίσκεψη Ρ. Δούρου στο Κιλκίς -

Τρίτη, 6 Ιουνίου, 2023

Με το βλέμμα στην ακροδεξιά! -

Τρίτη, 6 Ιουνίου, 2023

Κινητοποίηση ενόψει εκλογών -

Παρασκευή, 2 Ιουνίου, 2023

Διαδρομές τουριστικής ανάπτυξης -

Πέμπτη, 1 Ιουνίου, 2023

“Δούλεψε πάλι η κοπτοραπτική” -

Τετάρτη, 31 Μαΐου, 2023

“Βάϊραλ” οι δηλώσεις για ΕΝΦΙΑ! -

Τετάρτη, 31 Μαΐου, 2023

Πάμε τώρα και για “τοπικούς φόρους”

Σύμφωνα με το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Εσωτερικών, όποιος δήμος δεν προσεγγίζει τους στόχους του θα αναγκάζεται να καταφεύγει σε τοπική φορολογία.

Η δυνατότητα επιβολής τοπικών φόρων από τους δήμους, με στόχο να αναζητήσουν επιπλέον έσοδα για να ισοσκελίσουν τους ισολογισμούς τους, τέθηκε στο επίκεντρο της χτεσινής σύσκεψης που είχε ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς με τον αρμόδιο υπουργό Εσωτερικών Ευρ. Στυλιανίδη, καθώς και η προετοιμασία για την επίσκεψη της κ. Μέρκελ.

Ο κ. Στυλιανίδης έχει οριστεί από τον πρωθυπουργό ως εντεταλμένος της ελληνικής κυβέρνησης για ζητήματα διμερούς συνεργασίας των ΟΤΑ και βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με με τον Γερμανό υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και εντεταλμένο της γερμανικής κυβέρνησης για την ελληνογερμανική συνεργασία Χανς Φούχτελ.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών επεξεργάζεται νομοθετική πρωτοβουλία σύμφωνα με την οποία οι δήμοι θα μπορούν να επιβάλλουν τοπικούς φόρους για να «κλείσουν» τα ελλείμματα των προϋπολογισμών τους, καθώς η κρατική χρηματοδότηση θα μειωθεί περαιτέρω τα δύο επόμενα έτη.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι πρέπει να δοθεί το μήνυμα στις διοικήσεις των ΟΤΑ ότι καλούνται να αναλάβουν την ευθύνη διαχείρισης των οικονομικών τους, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχουν επιπλέον κονδύλια για χρηματοδότηση από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους.

Ο υπουργός Εσωτερικών έχει εισηγηθεί εξαρχής την υιοθέτηση μέτρων εξοικονόμησης πόρων για την τοπική αυτοδιοίκηση (π.χ. συστήματα φωτοβολταϊκών συστημάτων στα σχολεία, αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας κ.τ.λ.). Τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους ως προς την αποτελεσματικότητα των μέτρων.

Για τον λόγο αυτόν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών υποστηρίζει την υιοθέτηση των συγκεκριμένων μέτρων με την προϋπόθεση ότι όποιος δήμος δεν καταφέρει να πετύχει τους στόχους του θα αναγκάζεται να λύσει εκ των έσω τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Στο παρελθόν οι πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Εσωτερικών είχαν προτείνει την επιβολή τοπικών φόρων στους κατοίκους που μένουν κοντά σε περιοχές όπου γίνονται μεγάλα αναπτυξιακά έργα, ενεργοποιώντας με αυτόν τον τρόπο νομοθετικές ρυθμίσεις που βρίσκονται σε ισχύ.

Η υιοθέτηση της τοπικής φορολογίας αναμένεται να ξεσηκώσει πλήθος αντιδράσεων από τους αιρετούς της αυτοδιοίκησης οι οποίοι επικαλούνται την ήδη υψηλή επιβάρυνση των πολιτών με «σκληρά» φορολογικά μέτρα και τις αιματηρές περικοπές που έχουν υποστεί οι ΟΤΑ από την κρατική επιχορήγηση, οι οποίες φτάνουν στο 60% από το 2009 μέχρι σήμερα.

Πηγή: Ethnos.gr

Σχολιάστε