My Twitter Feed

18 Απριλίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Δραματικό SOS της Παθολογικής! -

Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Το Κιλκίς και η αρχιτεκτονική του -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Οι υποσχέσεις καλά κρατούν! -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Στις κάλπες για το ψηφοδέλτιο -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Επίσκεψη του Γ. Μανιάτη -

Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Διευρύνουν τη συνεργασία τους -

Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Στις κάλπες για τους υποψήφιους -

Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Οι δήμαρχοι για το 2ο τμήμα ΑΕΙ -

Πέμπτη, 11 Απριλίου, 2024

Ο φίλος μας, ο Λευτεράκης

Του Μάριου Διονέλλη.


Στην υπέροχη ταινία του Σακελλάριου, ο Λευτεράκης είναι ο φανταστικός παιδικός φίλος που σκαρφίζεται ο Ντίνος Ηλιόπουλος για να καλύπτει τις ερωτοδουλειές του. Ο Λευτεράκης ήταν η αιτία για τις συχνές απουσίες του από το σπίτι, ο Λευτεράκης ήταν, υποτίθεται, στην άλλη άκρη της γραμμής όταν τον τσάκωσαν να τηλεφωνεί κρυφά, για τη γυναίκα του Λευτεράκη ήταν και η γούνα που κατέφτασε κάποια στιγμή στο σπίτι, προκαλώντας πανικό.

Κάτι αντίστοιχο είναι και για τη δεξιά παράταξη ο Λευτέρης Αυγενάκης. Ο άνθρωπος για τις δύσκολες δουλειές, που πρέπει να γίνουν με όσο το δυνατόν μικρότερες συνέπειες αν κάτι πάει στραβά.

Γεννημένος το 1972, με καταγωγή από τις Καμάρες Ηρακλείου, πιστός στρατιώτης στο πλευρό της οικογένειας Μητσοτάκη, δεξί χέρι της Ντόρας Μπακογιάννη, είναι από τους πρώτους που την ακολούθησαν στη Δημοκρατική Συμμαχία το 2010. Ο Λευτέρης Αυγενάκης χαρακτήριζε τότε τον Αντώνη Σαμαρά «προσωρινό πρόεδρο της Ν.Δ.», «αυταρχικό» και «μονόχνοτο». Ο Σαμαράς βέβαια έμεινε πρόεδρος σχεδόν έξι χρόνια και πρωθυπουργός άλλα δυόμισι. Και ο Αυγενάκης δεν είχε πρόβλημα να ξαναγίνει βουλευτής του «μονόχνοτου» τον Ιούνιο του 2012, όταν μαζί με την Ντόρα γύρισαν στο δεξιό «μαντρί».

Ο Αυγενάκης παίζει συχνά τον ρόλο του «Λευτεράκη» για τους προέδρους της Ν.Δ. Τον Ιούνιο του 2013 καταθέτει ερώτηση προς τον κυβερνητικό εκπρόσωπο για το υπέρογκο κόστος της ΕΡΤ. Με το ίδιο επιχείρημα ο Κεδίκογλου ρίχνει μαύρο ακριβώς μία εβδομάδα μετά.

Το 2015 «αποκαλύπτει» την υποτιθέμενη ανάληψη ποσού από τη μητέρα της Νάντιας Βαλαβάνη λίγο πριν από τα capital controls. Αργότερα, το «Πρώτο Θέμα» ζητά συγγνώμη για τις «ανακριβείς πληροφορίες» που του διοχέτευσαν στελέχη της αντιπολίτευσης.

Η Βαλαβάνη δηλώνει στη Βουλή «νόμιζα πως ο κ. Αυγενάκης φορά παντελόνια», αλλά η συγγνώμη από τα χείλη του δεν βγήκε ποτέ.

Ιδια περίπτωση και το 2017, όταν η καταγγελία του στη Βουλή περί «γραφείου ρουσφετιών» του Χρήστου Σπίρτζη και του Νίκου Παππά έπεφτε στο κενό. Τα «Νέα», το «Βήμα» και ο Γιώργος Παπαχρήστος, που υιοθέτησαν την καταγγελία, ζήτησαν δημόσια συγγνώμη. Ο Αυγενάκης ποτέ. Ακριβώς όπως ο φανταστικός φίλος του Ηλιόπουλου. Πάντα χρήσιμος για να γίνει η δουλειά, αλλά ποτέ υπόλογος, αφού απολαμβάνει την ασυλία της φαντασίας του πρωταγωνιστή.

Τα πάει περίφημα και φτάνει ψηλά. Μέχρι τη θέση του γραμματέα του κόμματος όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης έρχεται στην προεδρία.

Σύντομα φέρνει τον πρόεδρο σε δύσκολη θέση με τα δημοσιεύματα της εφημερίδας «Documento» για τις εξυπηρετήσεις σε υπόδικο επιχειρηματία και σε άλλον ποινικό, καταδικασμένο για την απαγωγή Παναγόπουλου. Ωστόσο, παραμένει αμετακίνητος, κάποιοι λένε λόγω των ισχυρών του φίλων.

Η σχέση με την Ντόρα Μπακογιάννη συνεπάγεται και καλή σχέση με τον κουμπάρο της, Βαγγέλη Μαρινάκη. Ο ίδιος ο Αυγενάκης εξάλλου τον είχε υποδεχτεί στο Ηράκλειο, όταν ο εφοπλιστής πήρε υπό τη σκέπη του το Μουσείο Καζαντζάκη στη Μυρτιά. Σε εκείνη την υποδοχή, στο προαύλιο του μουσείου για τον μεγάλο λογοτέχνη, ανέμιζαν κασκόλ του Ολυμπιακού…

Μέχρι να γίνει όμως υφυπουργός Αθλητισμού, η σχέση του βουλευτή Ηρακλείου με το ποδόσφαιρο είχε κι άλλα ορόσημα. Το 2014 δολοφονείται στο Ηράκλειο ο φίλαθλος του Εθνικού Κώστας Κατσούλης, μετά από επίθεση ομάδας χούλιγκαν του Ηροδότου. Ο Αυγενάκης «συνοδεύει» ως βουλευτής Ηρακλείου τη διοίκηση του Ηροδότου στην απολογία της στον αθλητικό δικαστή, αλλά ζητά και από το βήμα της Βουλής να μειωθεί η ποινή που επεβλήθη, παρά το γεγονός ότι έχει χαθεί ένας άνθρωπος. Όταν ανέλαβε υφυπουργός Αθλητισμού, ο πατέρας του δολοφονημένου Κατσούλη του απηύθυνε μέσω της «Εφ.Συν.» δημόσια το ερώτημα αν εκείνες οι παρεμβάσεις του υπέρ του Ηροδότου αποσκοπούσαν στην καταπολέμηση της βίας στα γήπεδα. Φυσικά, δεν πήρε απάντηση ποτέ.

Το 2016, ως κρητικάρχης πλέον, ο Αυγενάκης απειλεί «να τελειώσει» τον δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό επειδή εκείνος, αν και εκλεγμένος με τη Ν.Δ., δεν ακολουθεί την ξενοφοβική γραμμή του γραμματέα και δέχεται τη φιλοξενία προσφύγων στο νησί σε συνεργασία με τον Γιάννη Μουζάλα και τον ΟΗΕ. Και πάλι πλήρης αποτυχία για τον Αυγενάκη.

Και οι πρόσφυγες φιλοξενούνται χωρίς κανένα πρόβλημα και ο Λαμπρινός δεν «τελειώνει», αλλά επανεκλέγεται δήμαρχος τρία χρόνια μετά.

Τελικά στην ταινία ο Ντίνος Ηλιόπουλος πέφτει στην παγίδα της συζύγου του, που κανονίζει να εμφανιστεί ένας πραγματικός Λευτεράκης (Κώστας Βουτσάς), οδηγώντας σε σπαρταριστές καταστάσεις. Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μετά τις τελευταίες εξελίξεις και τις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι χειρισμοί του υφυπουργού, μάλλον έχει γίνει σαφές ότι το χαρτί του Λευτέρη κάηκε…

Άρθρο στην Εφημερίδα των Συντακτών

Σχολιάστε