My Twitter Feed

20 Απριλίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

“Στο αυλάκι” το αρδευτικό Μουριών -

Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

“Καταρρέει το Νοσοκομείο Κιλκίς” -

Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Δραματικό SOS της Παθολογικής! -

Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Το Κιλκίς και η αρχιτεκτονική του -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Οι υποσχέσεις καλά κρατούν! -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Στις κάλπες για το ψηφοδέλτιο -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Επίσκεψη του Γ. Μανιάτη -

Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Διευρύνουν τη συνεργασία τους -

Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Ο υφυπουργός ΠΕΚΑ:

papageorgiou_tolis

…ασχετος, διαπλεκόμενος ή απλά “ελάχιστος”;

Του Τόλη Παπαγεωργίου

—————————————————————————————————————————————————————————————————Δηλώνω από την αρχή ότι η εντύπωση που μου έδωσε η εμφάνιση του συνονόματού μου, αρμόδιου Υφυπουργού ΠΕΚΑ Ασημάκη Παπαγεωργίου, στη συζήτηση ερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ για τη “χρυσή επένδυση” της Χαλκιδικής στη Βουλή στις 7/12/12 ήταν ότι ο πρώην αρμόδιος Υφυπουργός Γιάννης Μανιάτης τον έριξε στην αρένα χωρίς να του δώσει ούτε ένα σουγιά. Και είμαι βέβαιος ότι θα έσκασε στα γέλια παρακολουθώντας τον κ. Ασημάκη να προσπαθεί να καρφώσει απαντήσεις με το σουγιά. Το βίντεο από τη συζήτηση στη Βουλή εδώ.

Με την 22781/16.11.2012 αίτηση του “Παρατηρητηρίου” προς το ΥΠΕΚΑ, ζητούσαμε να μας βεβαιώσει αν έχει εκδοθεί απόφαση έγκρισης του “Επενδυτικού Σχεδίου Ανάπτυξης” των Μεταλλείων Κασσάνδρας από την ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ, κατά την έννοια του άρθρου 3 παρ. 3.2 έως 3.5 της Σύμβασης Μεταβίβασης των Μεταλλείων Κασσάνδρας από το Δημόσιο στην ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ όπως αυτή κυρώθηκε με το Ν. 3220/2004. Παρόμοια ερώτηση κατέθεσε με αίτησή της στις 22.11.2012 η Βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Ιγγλέζη. Η Απόφαση Έγκρισης του Επενδυτικού Σχεδίου – αν υπάρχει – είναι η θεμελιώδης Διοικητική Πράξη που επιτρέπει την υλοποίηση όλων των έργων της επένδυσης της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ.

Το “Παρατηρητήριο” δεν έχει λάβει ακόμα απάντηση από την αρμόδια Υπηρεσία. Στην Βουλευτή έδωσε απάντηση ο Υφυπουργός ΠΕΚΑ Ασημάκης Παπαγεωργίου με το έγγραφο Δ8-Α/Φ.9.36/οικ.25045/4580/17.12.2012.

Το προαναφερθέν άρθρο 3 παρ.2 έως 3.5 της Σύμβασης Μεταβίβασης λέει τα εξής:

Άρθρο 3 παρ. 3.2 : “Εντός 24 μηνών (από τη δημοσίευση του Ν.3230/28.1.2004 στο ΦΕΚ 15Α’) η εταιρεία οφείλει να εκπονήσει (και να υποβάλλει) πλήρες και άρτιο Επενδυτικό Σχέδιο, συνοδευόμενο από όλες τις προβλεπόμενες από την κείμενη νομοθεσία μελέτες που είναι αναγκαίες για την έκδοση όλων των αδειών και εγκρίσεων”.
Παρ. 3.3: “Το Ελληνικό Δημόσιο αναλαμβάνει την υποχρέωση να εξετάσει το υποβληθέν Επενδυτικό Σχέδιο εντός προθεσμίας δέκα (10) μηνών”.
Παρ. 3.4: “Το Επενδυτικό Σχέδιο όπως θα εγκριθεί θεωρείται παράρτημα της παρούσας Σύμβασης και αναπόσπαστο μέρος της” και
Παρ. 3.5: “Η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ υποχρεούται να πραγματοποιήσει το εγκριθέν Επενδυτικό Σχέδιο με έναρξη της παραγωγικής λειτουργίας του το αργότερο εντός των προθεσμιών που θα καθοριστούν από τις διοικητικές άδειες και εγκρίσεις που θα λάβει”.

Η απάντηση του κ. Ασημάκη ξεκινάει ως εξής: “Σας υποβάλλουμε την Έγκριση του Επενδυτικού Σχεδίου…” και ως “Έγκριση” υποδεικνύει το έγγραφο Δ8-Α/Φ.7.49.13/οικ.6837/1477 της Διεύθυνσης Μεταλλευτικών και Βιομηχανικών Ορυκτών – Τμήμα Α’ του ΥΠΕΚΑ, με ημερομηνία 27.3.2006. Μπορείτε να διαβάσετε αυτό το έγγραφο πατώντας πάνω στις δυο εικόνες που ακολουθούν:

Απαντηση  για επενδυτικο σχεδιο Ε Χ1Απαντηση  για επενδυτικο σχεδιο Ε Χ2

Ας τα πάρουμε από την αρχή: τι είναι μια “Άπόφαση Έγκρισης”; Δείτε μια οποιαδήποτε απόφαση “Εγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων” ή “Έγκρισης Τεχνικής Μελέτης”. Στο “ΘΕΜΑ” του εγγράφου, η πρώτη λέξη είναι “ΕΓΚΡΙΣΗ”. Από κάτω γράφει φαρδιά-πλατιά “ΑΠΟΦΑΣΗ”. Ακολουθεί ένα συγκεκριμένο σκεπτικό και μετά “ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ: Εγκρίνουμε….”.

Ούτε η λέξη “απόφαση” ούτε η λέξη “έγκριση” υπάρχουν στο έγγραφο που επικαλείται ο κ. Ασημάκης. Η κατά Ασημάκη “Έγκριση του Επενδυτικού Σχεδίου” δεν είναι παρά ένα απλό ενημερωτικό έγγραφο της αρμόδιας Υπηρεσίας προς την ενδιαφερόμενη εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ, με το οποίο της γνωστοποιεί ότι:

Κατ’αρχήν συμφωνούμε με την υλοποίηση του Επενδυτικού Σχεδίου. Επισημαίνουμε όμως ότι τόσο στο τεχνικό όσο και στο οικονομικό μέρος του υπάρχουν ελλείψεις όπως: (καταγράφονται στη συνέχεια του εγγράφου εννέα σοβαρές ελλείψεις από όσες επισημάνθηκαν συνολικά). Επιφυλασσόμεθα για τη διατύπωση περαιτέρω απόψεων της Υπηρεσίας μας, τόσο επί του Επενδυτικού Σχεδίου της εταιρείας σας όσο και επί των συναφών Τεχνικών Μελετών τις οποίες μέχρι τη σύνταξη του παρόντος δεν μας έχετε υποβάλει.

Και αυτό το χαρτί ο ανεκδιήγητος κ. Ασημάκης το βάφτισε “Απόφαση ‘Εγκρισης Επενδυτικού Σχεδίου”!

Η συνέχεια της απάντησης του κ. Ασημάκη είναι μνημειώδης:

Όπως αναφέρεται στο κείμενο της Έγκρισης (το βιολί του αυτός), η Υπηρεσία επιφυλάχθηκε, προκειμένου να αποφανθεί και επί των συναφών Τεχνικών Μελετών τις οποίες μέχρι τη σύνταξη της Έγκρισης (για να μη ξεχνιόμαστε) η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ δεν είχε υποβάλει. Η εκκρεμότητα αυτή αυτή (sic) αντιμετωπίσθηκε διά της Έγκρισης των μελετών αυτών με τις αποφάσεις μας Δ8-A/F.7.49.13/2809/349/10.2.2012 και Δ8-Α/7.49.13/30258ΠΕ/5159ΠΕ/10.2.2012.

Τελικά ο κ. Ασημάκης αποκλείεται να είναι διαπλεκόμενος επειδή η διαπλοκή προϋποθέτει εξυπνάδα. Αποκλείεται όμως να είναι και άσχετος όπως αρχικά υπέθεσα, αφού για να συμπεράνει ότι οι “εκκρεμότητες” που άφησε η “Έγκριση” στις 27 Μαρτίου 2006, λύθηκαν μετά από έξι (6) ολόκληρα χρόνια στις 10 Φεβρουαρίου 2012, πρέπει να έχει διεξέλθει εξονυχιστικά όλους τους ογκώδεις τόμους των Τεχνικών Μελετών και το μέγα πλήθος της σχετικής αλληλογραφίας των Υπηρεσιών του Υπουργείου του με την ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ.

Κι ενώ ήμουν έτοιμος να ζητήσω ταπεινά και δημόσια συγγνώμη που τον χαρακτήρισα ή άσχετο ή διαπλεκόμενο, διάβασα την κατάληξη της απάντησης του κ. Ασημάκη και στραμπούληξα τη γλώσσα μου:

Η έγκριση του συνόλου των ΠΡΟΣΑΡΤΗΜΑΤΩΝ και ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ όλων των υποέργων που συνιστούν το Επενδυτικό Σχέδιο των Μεταλλείων Κασσάνδρας θα επέχει θέση οριστικής έγκρισης του αναθεωρημένου Επενδυτικού Σχεδίου κατά την έννοια του άρθρου 3 παράγραφοι 3.2 έως 3.5….

Μέσα στο ίδιο έγγραφο ο κ. Ασημάκης παραδέχεται ότι το Επενδυτικό Σχέδιο δεν έχει εγκριθεί και οτι θα θεωρείται εγκεκριμένο μόνο ΜΕΤΑ την “έγκριση του συνόλου των ΠΡΟΣΑΡΤΗΜΑΤΩΝ και ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ όλων των υποέργων…”!

Ο άνθρωπος είναι η επιτομή των χιλιάδων ερμηνειών που έχουν δώσει Έλληνες και ξένοι πολιτικοί, οικονομολόγοι αλλά και ψυχολόγοι, για το γκρέμισμα της Ελλάδας και των Ελλήνων στον Καιάδα! Στις δύο Αποφάσεις που έλυσαν τις “εκκρεμότητες” μιας εξαετίας, κατά τον κ. Ασημάκη, καθορίζονται τα εξής:

Μετά την έγκριση των αποφάσεων η εταιρεία οφείλει να μας υποβάλει για έγκριση εντός χρόνου όχι μεγαλύτερου των τριών (3) ετών, τα υπόλοιπα ΠΡΟΣΑΡΤΗΜΑΤΑ της Τεχνικής Μελέτης με τα οποία θα ολοκληρωθεί το σύνολο των τμημάτων των υποέργων Σκουριών και Ολυμπιάδας ως εξής:
Για το υποέργο Σκουριών:
ΠΡΟΣΑΡΤΗΜΑ 3: Τεχνική Μελέτη χώρων απόθεσης Καρατζά Λάκκου και Λοτσάνικου.
ΠΡΟΣΑΡΤΗΜΑ 4: Τεχνική Μελέτη Μεταλλουργικής Μονάδας Χαλκού-χρυσού και θειϊκού οξέος Μαντέμ Λάκκου.
Για το υποέργο Ολυμπιάδας:
ΠΡΟΣΑΡΤΗΜΑ 4: Τεχνική Μελέτη νέου χώρου απόθεσης Κοκκινόλακκα.
ΠΡΟΣΑΡΤΗΜΑ 5: Τεχνική Μελέτη νέας μονάδας εμπλουτισμού Μαντέμ Λάκκου.
ΠΡΟΣΑΡΤΗΜΑ 6: Τεχνική Μελέτη Μεταλλουργικής Μονάδας χαλκού-χρυσού και θειϊκού οξέος Μαντέμ Λάκκου.

Τα ΠΡΟΣΑΡΤΗΜΑΤΑ και οι ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ που αναφέρονται στις δυο αποφάσεις είναι τα θεμελιώδη έργα που συνιστούν τη συνολική επένδυση. Και χωρίς να έχουν υποβληθεί και εγκριθεί “εντός χρόνου όχι μεγαλύτερου των τριών ετών (από τις 10/2/2012)”, καμμία έγκριση Επενδυτικού Σχεδίου “κατά την έννοια του άρθρου 3, παρ. 3.2 έως 3.5” δεν είναι δυνατή.

Θα σκάγαμε στα γέλια και όλοι εμείς που κατοικούμε την ευρύτερη περιοχή της επένδυσης με τον κ. Ασημάκη, αν δεν καταστρεφόταν ο τόπος μας και οι ζωές μας από την μέχρι βλακείας ανεπάρκεια των Υπουργών τύπου “κ.Ασημάκη” που μας φόρτωσαν οι Πρωθυπουργοί των δυο τελευταίων δεκαετιών και η Τρόικα της συμφοράς. Ο Υφυπουργός ΠΕΚΑ κ. Ασημάκης Παπαγεωργίου με την “απάντησή” του θέτει σοβαρή υποψηφιότητα ως ο ανεπαρκέστερος υπουργός που πέρασε από το ΥΠΕΚΑ.

antigoldgreece

Σχολιάστε