My Twitter Feed

28 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Ο Τσίπρας τα σάρωσε όλα

delastik-giorgosTου Γιώργου Δελαστίκ.


Ξεπέρασε και τις πιο αισιόδοξες για τον ΣΥΡΙΖΑ προβλέψεις το ποσοστό που συγκέντρωσε στις βουλευτικές εκλογές. Το 35,46% που πήρε και κυρίως οι 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέστησαν εκ νέου τον Τσίπρα ικανό να σχηματίσει όποια κυβέρνηση θελήσει – ακόμη και με τον …Βασίλη Λεβέντη, ο οποίος μπήκε με άνεση στη Βουλή, ενώ η ΛΑΕ του Παναγιώτη Λαφαζάνη έμεινε απέξω οριακά! Θεωρητικά, τη δυνατότητα αυτή την είχε φυσικά κοινοβουλευτικά ο Αλέξης Τσίπρας και μετά τις εκλογές της 25ης του Γενάρη, όταν είχε πάρει 36,34% και 149 βουλευτικές έδρες.

Τότε όμως ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωνε αντιμνημονιακό κόμμα και το μόνο άλλο αντιμνημονιακό κόμμα που υπήρχε στη Βουλή ήταν οι ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου. Τώρα που, κάτω από τη στραγγαλιστική πίεση των Γερμανών, ο πρωθυπουργός πέρασε στο μνημονιακό στρατόπεδο υπογράφοντας το «Μνημόνιο Τσίπρα», έχει πολύ περισσότερες δυνατότητες σχηματισμού κυβέρνησης.

Πέρα από τους ΑΝΕΛ που τον συνόδευσαν στον μνημονιακό κατήφορο της προηγούμενης κυβέρνησης, υπάρχουν τέσσερα τουλάχιστον ακόμη μνημονιακά κόμματα στη νέα Βουλή – η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι και ο Λεβέντης. Με τα κόμματα αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση ακόμη και με το καθένα χωριστά! Εννοείται, βέβαια και με όποιο συμβιβασμό θελήσει, με τελικό αποτέλεσμα πάντα μια μνημονιακή κυβέρνηση. Το γεγονός ότι ο Τσίπρας έκανε τις εκλογές πριν το «Μνημόνιο Τσίπρα» έχει οικονομικές επιπτώσεις στην τσέπη οποιουδήποτε κοινωνικού στρώματος ή κοινωνικής ομάδας συνέτεινε τα μέγιστα στον εκλογικό θρίαμβο του ΣΥΡΙΖΑ, η έκταση του οποίου ανέτρεψε όλες τις προβλέψεις και εκτιμήσεις για το ποσοστό που θα συγκέντρωνε.

Επιπροσθέτως, η ακόμη πιο απροσδόκητη είσοδος των ΑΝΕΛ στο Κοινοβούλιο ανέτρεψε για την ώρα τα σχέδια των Γερμανών και της ελληνικής ολιγαρχίας για συγκρότηση κυβέρνησης «μεγάλου συνασπισμού» ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ, όπως και το σχηματισμό μιας κατ’ επίφαση «κεντροαριστερής» κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Ποταμιού. Αυτή η Βουλή πάντως ανά πάσα στιγμή, χωρίς να μεσολαβήσουν εκλογές, μπορεί να εκλέξει με πυρήνα το ΣΥΡΙΖΑ μια κυβέρνηση όσο δεξιά επιθυμεί ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός, αφού είχε υπογράψει το «Μνημόνιο Τσίπρα» πριν από τις εκλογές, μπορεί δικαιολογημένα να ισχυριστεί ότι ο ελληνικός λαός έχει ήδη εγκρίνει το «Μνημόνιο Τσίπρα» και επομένως είναι άξιος της τύχης του. Τα «ευρω-λαμόγια» των Ευρωπαίων σοσιαλιστών, ψυχανεμιζόμενα προς τα πού θέλει να το πάει ο Τσίπρας, ανέλαβαν αυτά να προσδέσουν τον Έλληνα πρωθυπουργό και τον ΣΥΡΙΖΑ στην πολιτική του Βερολίνου. Του απηύθυναν προσωπική πρόσκληση να συμμετέχει με το στάτους του «παρατηρητή» στις συνόδους των πρωθυπουργών και των ηγετών του …Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος! Οι αγκαλιές και τα φιλιά δημοσίως με τον γλοιώδη απεχθέστατο Γερμανό σοσιαλδημοκράτη Μάρτιν Σουλτς, τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου προοιωνίζονται τα χειρότερα για το λαό μας.

Προχτές η Αυγή χαιρέτισε την εξέλιξη αυτή, γράφοντας πως «από το ΣΥΡΙΖΑ γίνεται σαφές ότι συζητά οτιδήποτε είναι χρήσιμο στη στρατηγική των συμμαχιών του». Αύριο ο Τσίπρας θα συναντηθεί και με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, κατά τη διάρκεια της δεξίωσης που παραδοσιακά παραθέτει ο εκάστοτε πρόεδρος των ΗΠΑ στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που συμμετέχουν στην ετήσια γενική συνέλευση του ΟΗΕ. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι θα συναντηθεί επίσης με τον Τσίπρα, ο οποίος Έλληνας πρωθυπουργός θα …συμμετάσχει και στην ετήσια σύνοδο του Ιδρύματος Κλίντον, μαζί με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, τον Μπιλ Γκέιτς και άλλες αμερικανικές προσωπικότητες σαν τον Τζόζεφ Στίγκλιτς, καθώς και με τη Γιάννα Αγγελοπούλου, η οποία είναι δραστήριο μέλος του Ιδρύματος Κλίντον.

Βαρύ κλίμα επικρατεί και στο Ποτάμι λόγω της θεαματικής πτώσης του ποσοστού του από το 6,05% στο 4,09%. Το ΠΑΣΟΚ της Φώφης ελπίζει στην απορρόφηση του Ποταμιού, το οποίο άρχισε να εμφανίζει διαλυτικά φαινόμενα και ανακοίνωσε τη σύγκλιση συνεδρίου στις 4 έως 6 Δεκεμβρίου. Για τα λείψανα της Κεντροαριστεράς θα έχουμε όμως χρόνο να συζητήσουμε αργότερα.

Άρθρο στο ΠΡΙΝ

Σχολιάστε