My Twitter Feed

19 Απριλίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Δραματικό SOS της Παθολογικής! -

Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Το Κιλκίς και η αρχιτεκτονική του -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Οι υποσχέσεις καλά κρατούν! -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Στις κάλπες για το ψηφοδέλτιο -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Επίσκεψη του Γ. Μανιάτη -

Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Διευρύνουν τη συνεργασία τους -

Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Στις κάλπες για τους υποψήφιους -

Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Οι δήμαρχοι για το 2ο τμήμα ΑΕΙ -

Πέμπτη, 11 Απριλίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τις επιδοτήσεις

agathopoulou-eirini-001Το ζήτημα της μεγάλης καθυστέρησης στην καταβολή της επιστροφής ΦΠΑ προς τους αγρότες θέτουν η Ειρήνη Αγαθοπούλου και άλλοι δέκα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σε ερώτησή τους ζητώντας την άμεση πληρωμή της.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρονται και στην κατάσχεση οφειλών προς ΟΓΑ αλλά και του συνόλου του ΕΝΦΙΑ (δηλαδή μη ληξιπρόθεσμης οφειλής) από την επιστροφή φόρου που δικαιούνται γεωργοί και κτηνοτρόφοι, καταργώντας στην πράξη ακόμα και τη δυνατότητα της πληρωμής με δόσεις όπως ισχύει για την υπόλοιπη κοινωνία.

agrotis-621Ακολουθεί η ερώτηση

Την στιγμή που οι αγρότες είναι αντιμέτωποι με την φοροεπιδρομή που έχει επιβληθεί από την κυβέρνηση (φορολογία αγροτικού εισοδήματος από το πρώτο ευρώ, φορολογία για πρώτη φορά αγροτεμαχίων μέσω ΕΝΦΙΑ κ.λ.π), η τελευταία καθυστερεί υπερβολικά και αδικαιολόγητα τις επιστροφές ΦΠΑ των αγροτών στερώντας τους τη δυνατότητα να καλλιεργήσουν και να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Να επισημάνουμε πως οι αγρότες (γεωργοί και κτηνοτρόφοι) έχουν πληρώσει το σύνολο του ΦΠΑ στην προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο του 2013 σε αγροεφόδια, ζωοτροφές, ακόμη και σε αγορές μηχανημάτων. Να θυμίσουμε επίσης πως η επιστροφή του ΦΠΑ είναι ήδη μειωμένη από 11% σε 6% που αυτό σημαίνει και περαιτέρω μείωση των εισοδημάτων τους αφού υπάρχει εντέλει αύξηση του κόστους παραγωγής.

Επιπλέον της καθυστέρησης, οι αγρότες κινδυνεύουν να μη βρουν ούτε ευρώ στους λογαριασμούς τους. Κι αυτό, γιατί δρομολογείται ο συμψηφισμός των επιστροφών του ΦΠΑ των αγροτών με οφειλές στον ΟΓΑ ακόμα και με τις οφειλές λόγω ΕΝΦΙΑ.

Ο συμψηφισμός της επιστροφής ΦΠΑ, τόσο με τις οφειλές των αγροτών στον ΟΓΑ όσο και με τις οφειλές τους λόγω ΕΝΦΙΑ, πέραν των ζητημάτων νομιμότητας που έχουμε επισημάνει με παλαιότερη ερώτηση, σημαίνει την προείσπραξη για τους αγρότες του συνόλου του ληστρικού ΕΝΦΙΑ, δηλαδή οφειλής που δεν έχει καταστεί καν ληξιπρόθεσμη, καταργώντας στην πράξη ακόμα και τη δυνατότητα της πληρωμής με δόσεις όπως ισχύει για την υπόλοιπη κοινωνία.

Εύλογο είναι να υπάρχουν υποψίες ότι η αδικαιολόγητη καθυστέρηση καταβολής της επιστροφής ΦΠΑ γίνεται εσκεμμένα ώστε αφενός να παρουσιάζεται πλεόνασμα και αφετέρου να αφαιρεθεί από αυτές το σύνολο του ΕΝΦΙΑ που θα συμψηφίζεται από την 1η Οκτωβρίου και μετά.

Επιπλέον η κυβέρνηση στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού του 2015, προβλέπει (σελ. 40) ότι «το υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας σχεδιάζει την προώθηση των απαραίτητων δράσεων και νέου νομοθετικού πλαισίου, καθώς επίσης και την υλοποίηση της εφαρμογής του αυτόματου συμψηφισμού της επιστροφής φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ με ασφαλιστικές εισφορές, προκειμένου να εισπραχθούν οι καθυστερημένες εισφορές και να βελτιωθεί η εισπραξιμότητα των εισφορών των ασφαλιστικών ταμείων και ιδιαίτερα του ΟΑΕΕ και του ΟΓΑ».

Με βάση όλα τα παραπάνω

Ερωτώνται οι κ.κ Υπουργοί

  1. Γιατί υπάρχει αυτή η αδικαιολόγητη καθυστέρηση και πότε θα ολοκληρωθεί η καταβολή της επιστροφής ΦΠΑ προς τους αγρότες;
  2. Θα σταματήσει η κυβέρνηση τον απαράδεκτο συμψηφισμό των επιστροφών του ΦΠΑ με ανεξόφλητες εισφορές προς τον ΟΓΑ;
  3. Θα σταματήσει η κυβέρνηση τη ληστρική κατάσχεση των επιστροφών ΦΠΑ ακόμη και  για μη ληξιπρόθεσμες δόσεις που αφορούν τον ΕΝΦΙΑ;
  4. Θα καταργηθούν οι αντιδραστικές διατάξεις νόμων ( 4254 /14, 3943/11) με βάση τις οποίες, μπορούν να συμψηφιστούν όλες οι οικονομικές υποχρεώσεις του Δημοσίου προς τους αγρότες, για την κάλυψη των ανεξόφλητων ασφαλιστικών εισφορών και φόρων καθώς και η προαναφερθείσα πρόβλεψη που αναφέρεται στη σελίδα 40 του Προσχεδίου Κρατικού Προϋπολογισμού 2015, Κεφάλαιο 2 Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης – Ασφαλιστικά Ταμεία – παράγραφος 3;

 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Πώς κρίνει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τις ανωτέρω ρυθμίσεις συμψηφισμού του οφειλόμενου προς τους αγρότες ΦΠΑ με τις οφειλές αυτών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς και με τις φορολογικές τους οφειλές, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για μη ληξιπρόθεσμες οφειλές;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Ειρήνη Αγαθοπούλου

Δημήτρης Κοδέλας

Βαγγέλης Αποστόλου

Μαρία Τριανταφύλλου

Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου

Θανάσης Πετράκος

Βασίλης Χατζηλάμπρου

Δημήτρης Γελαλής

Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη

Απόστολος Αλεξόπουλος

Νίκος Μιχαλάκης

Σχολιάστε