My Twitter Feed

9 Αυγούστου, 2022

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Μένουμε στα ίδια υψηλά επίπεδα -

Τετάρτη, 3 Αυγούστου, 2022

Πιστώσεις για νέους γεωργούς -

Τρίτη, 2 Αυγούστου, 2022

Πλημμυρίδα κόσμου για την Ελ. Βιτάλη -

Τρίτη, 2 Αυγούστου, 2022

Νεκρός 23χρονος από συμπλοκή -

Δευτέρα, 1 Αυγούστου, 2022

OMNES: Επιδότηση για Ουκρανούς -

Δευτέρα, 1 Αυγούστου, 2022

“Πλήττεται η Δημοκρατία μας” -

Παρασκευή, 29 Ιουλίου, 2022

Παντού σαρώνει πάλι ο κορονοϊός! -

Τετάρτη, 27 Ιουλίου, 2022

Στον ΟΠΕΚΕΠΕ ο Γ. Γεωργαντάς -

Τετάρτη, 27 Ιουλίου, 2022

Ο Στουρνάρας έφαγε τον Φλωρίδη

Σύμφωνα με δημοσίευμα στο koutipandoras.gr, ο Γιάννης Στουρνάρας κατά τη θητεία του στο υπουργείο Οικονομικών, ώθησε στην παραίτηση από τη θέση του προέδρου της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων τον Βασίλη Φλωρίδη, ο οποίος με απόφασή του είχε βάλει «φρένο» σε μια νέα εισροή χρημάτων στον κουμπαρά του ΚΕΕΛΠΝΟ και κατ΄ επέκταση στις γνωστές «τσέπες».

floridhs_vasilisΤο δημοσίευμα αναφέρει για τον Κιλκισιώτη εισαγγελέα και τα εξής:

Το 2012, ο αντεισαγγελέας στη Θεσσαλονίκη, Βασίλης Φλωρίδης αναλαμβάνει τα καθήκοντά του Προέδρου της νεοσύστατης Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΗΣΥ). Το έργο του είναι σαφές. Να ελέγχει όλες τις δημόσιες συμβάσεις.

«Μια αρχή είχε μπει ξαφνικά στη μύτη τους η οποία τις έκοβε όλες», δήλωσε στο koutipandoras.gr ο κ. Φλωρίδης δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο τις σκανδαλώδεις συμβάσεις που υπέγραφε το δημόσιο κάθε τρεις και λίγο. Μια από αυτές τις συμβάσεις ήταν και τα 1,2 εκατομμύρια ευρώ που ζήτησε το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) προκειμένου να αναθέσει απευθείας το έργο για προμήθεια αντιδραστήρων και αναλωσίμων για ελέγχους του αίματος για τον ιό του Δυτικού Νείλου.

Εν συνεχεία φυσικά, χρήματα θα βρίσκονταν και θα κατέληγαν και στο ΚΕΕΛΠΝΟ που ως αρμόδιο θα αναλάμβανε μια από τις γνωστές του εκστρατείες, αυτή τη φορά για τον ιό του Δυτικού Νείλου.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων την οποία διηύθυνε ο κ. Φλωρίδης, έκρινε παράνομη τη σύμβαση απευθείας ανάθεσης και την απέρριψε «λόγω μη συνδρομής των προς τούτο τασσόμενων υπό του νόμου προϋποθέσεων».

«Είχαν πει ότι υπήρχε ένα κρούσμα. Στείλαμε δικό μας κλιμάκιο να ελέγξει στο νοσοκομείο αν πραγματικά υπήρχε. Δεν βρήκαν την ασθενή εκεί ενώ τους είπαν ότι έγινε καλά και της δόθηκε εξιτήριο», είπε ο κ. Φλωρίδης στο koutipandoras.gr

Σύμφωνα με την ΕΑΑΔΗΣΥ, το επιχείρημα που επικαλούταν το ΕΚΕΑ περί έκτακτων αναγκών για την προστασία της δημόσιας υγείας, δεν πείθει, καθώς το ίδιο πρόβλημα με τον ιό Δυτικού Νείλου επανέρχεται κάθε χρόνο την ίδια εποχή από το 2010. Επομένως, οι αρμόδιοι φορείς θα έπρεπε να προετοιμαστούν έγκαιρα και όχι να περιμένουν την τελευταία στιγμή προκειμένου να κινήσουν τις διαδικασίες για τις απαιτούμενες προμήθειες.

«Η ανάγκη προμήθειας των εν λόγω υλικών αποτελεί προβλέψιμο στοιχείο της διαδικασίας λήψης μέτρων προστασίας κατά της εκδήλωσης επιδημίας του ιού του Δυτικού Νείλου, η οποία επανεμφανίζεται σε ετήσια βάση κατά τους θερινούς και φθινοπωρινούς μήνες, γεγονός το οποίο γνώριζε εκ των προτέρων και όφειλε να συνεκτιμήσει με τη δέουσα επιμέλεια η αναθέτουσα αρχή για τον έγκαιρο προγραμματισμό διενέργειας των αναγκαίων διαδικασιών για τη σύναψη των οικείων συμβάσεων», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην απόφαση της ΕΑΑΔΗΣΥ.

Η υπόθεση μάλιστα είχε λάβει μεγάλες διαστάσεις, καθώς η τότε υφυπουργός Υγείας, Φωτεινή Σκοπούλη προσπάθησε με απόφασή της να πετάξει στο καλάθι των αχρήστων την επίσημη ετυμηγορία μιας ανεξάρτητης Αρχής και να ζητήσει να γίνει κανονικά η ανάθεση του έργου του 1,2 εκατ. ευρώ! Αξιοσημείωτο είναι πως ο τότε αναπληρωτής υπουργός υγείας, Μάριος Σαλμάς, είχε κατορθώσει να εξασφαλίσει να γίνει δωρεάν σημαντικός αριθμός των ελέγχων που το κράτος θα πλήρωνε αδρά για να κάνει.

Οι επιλογές και η εμπλοκή του Γιάννη Στουρνάρα είναι φανερές στην υπόθεση. Ο Βασίλης Φλωρίδης, από τις πρώτες κιόλας αποφάσεις του, «έκοψε» μια νέα εισροή ζεστού χρήματος στο ΚΕΕΛΠΝΟ, το οποίο ίσως να κατέληγε και στην τσέπη της συζύγου του, Σταυρούλας Νικολοπούλου μέσω διαφημιστικών κονδυλίων που θα λάμβανε η εταιρία της «Mindwork».

Όπως είπε στο koutipandoras.gr ο κ. Φλωρίδης, δεν έλαβε ποτέ οδοιπορικά. Μάλιστα, κάθε σχεδόν σύμβαση που έφτανε στα χέρια της Αρχής ήταν σκανδαλώδης. Την ίδια στιγμή όμως που ο Γιάννης Στουρνάρας «έκοβε» τα οδοιπορικά του Βασίλη Φλωρίδη, προσέλαβε με μισθό 215.000 ευρώ το χρόνο ως Διευθύνουσα Σύμβουλο της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΤΧΣ την διωκόμενη για το σκάνδαλο του ΤΤ, Αναστασία Σακελλαρίου.

«Έχω πλήρη εμπιστοσύνη και σεβασμό στη Δικαιοσύνη, αλλά έχω επίσης και πλήρη εμπιστοσύνη στην κ. Σακελλαρίου στο ήθος της, στην επαγγελματική της κατάρτιση και κυρίως στη δουλειά που κάνει μέχρι τώρα», δήλωνε ο τότε υπουργός Οικονομικών και νυν διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, παρέχοντας πλήρη στήριξη στο πρόσωπο της.

Ουσιαστικά, με πρόφαση τη νέα «δημοσιονομική προσαρμογή» της χώρας, ο κ. Στουρνάρας έκοψε τα οδοιπορικά στον κ. Φλωρίδη, κλείνοντας ταυτόχρονα την πόρτα στο έργο της Ανεξάρτητης Αρχής και της προσπάθειάς της να βάλει τάξη και να υπάρξει εξορθολογισμός στο θολό τοπίο των Δημοσίων Συμβάσεων.

Σχολιάστε