My Twitter Feed

18 Απριλίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Δραματικό SOS της Παθολογικής! -

Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Το Κιλκίς και η αρχιτεκτονική του -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Οι υποσχέσεις καλά κρατούν! -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Στις κάλπες για το ψηφοδέλτιο -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Επίσκεψη του Γ. Μανιάτη -

Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Διευρύνουν τη συνεργασία τους -

Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Στις κάλπες για τους υποψήφιους -

Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Οι δήμαρχοι για το 2ο τμήμα ΑΕΙ -

Πέμπτη, 11 Απριλίου, 2024

Ο νομός Κιλκίς στο Αντάμωμα Βλάχων

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Πραγματοποιήθηκε το τριήμερο 27, 28, 30 Ιουνίου στο Μέτσοβο το 30ο Πανελλήνιο Αντάμωμα των Βλάχων. Φέτος το Αντάμωμα είχε ιδιαίτερο πανηγυρικό χαρακτήρα δεδομένου ότι εορτάσθηκαν και τα 30 χρόνια από την ίδρυση της  Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων (Π.Ο.Π.Σ.Β.) η οποία αριθμεί περισσότερους από 120 συλλόγους Βλάχων από όλη την Ελλάδα.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΕκτός των λαογραφικών εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκαν και σημαντικές εκδηλώσεις  ιστορικού και επετειακού χαρακτήρα. Αναδρομή στην περίοδο 1994-2000, περίοδο της εξωστρέφειας  της Π.Ο.Π.Σ.Β., όπως τη χαρακτήρισε, έκανε  ο εκ των ομιλητών της σχετικής ημερίδας στο Μέτσοβο, τότε πρόεδρος της, (και πρώην Κοινοτάρχης Λιβαδίων Κιλκίς) καθηγητής κ. Φώτης Κιλιπίρης.

Ο ίδιος  έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην περιρρέουσα τότε κατάσταση στη βαλκανική (διάλυση Γιουγκοσλαβίας) και τις συνέπειες και προκλήσεις που η συγκεκριμένη εξέλιξη επέφερε σε σχέση με το βλαχόφωνο στοιχείο της περιοχής .

Ήταν η περίοδος που η Ομοσπονδία στάθηκε αρωγός, ιδιαίτερα στους ελληνόβλαχους της Αλβανίας και ΠΓΔΜ, μέσα από δράσεις πολιτιστικές, ανθρωπιστικές όπως φιλοξενία παιδιών σε κατασκηνώσεις, μορφωτικές όπως προγράμματα υποτροφιών στο σχολείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας, αλλά και υποτροφιών σε τριτοβάθμια εκπαιδευτικά Ιδρύματα όπως στο Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης καθώς και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Ήταν η περίοδος που εκ των πραγμάτων η κατάσταση επέβαλε, όπως ο κ. Κιλιπίρης τόνισε, η Ομοσπονδία να αναλάβει πέρα από τον καθαρά  πολιτιστικό της ρόλο και άλλες συναφείς πρωτοβουλίες.  Όπως, για παράδειγμα, την αντιμετώπιση κάθε είδους ενέργειας η οποία έθετε και προέβαλε ανιστόρητες θέσεις γύρω από θέματα ταυτότητας και αυτοπροσδιορισμού των ελληνοβλάχων τόσο της Ελλάδας όσο και της βαλκανικής.

Έγιναν τότε σημαντικές παρεμβάσεις   όπως το ψήφισμα των 31 βλαχοφώνων εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης (δημάρχων και κοινοταρχών) σε φορείς όπως το State Department των Η.Π.Α., και το Συμβούλιο της,  οι οποίες ανέτρεψαν για πάντα απόψεις και εκθέσεις που προσέβαλαν και εξέθεταν της χώρα μας, εκθέσεις  που βασίζονταν τόσο σε άγνοια της ιστορικής πραγματικότητας αλλά και σε κατευθυνόμενη πληροφόρηση για ιδιοτελείς πολιτικούς σκοπούς.

Ο νομός Κιλκίς εκπροσωπήθηκε επάξια στις πολιτιστικές εκδηλώσεις του 30ου Πανελληνίου Ανταμώματος των Βλάχων, τόσο από τον Λαογραφικό Σύλλογο Μεγαλολιβαδιωτών Πάικου  Θεσσαλονίκης (ο οποίος φέτος κλείνει τα πενηντάχρονα του και είχε την τιμητική του στο Αντάμωμα) όσο και από το Σύλλογο Γυναικών Λιβαδίων «οι Αρμάνες» οι οποίες, φέτος επίσης, κλείνουν την πρώτη δεκαετία επιτυχούς πολιτιστικής και λοιπής συναφούς δράσης εκπροσωπώντας το ιστορικό βλαχοχώρι του Πάικου.

Σχολιάστε