My Twitter Feed

28 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Ο Μ. Δανέζης για το δυτικό ορθολογισμό

Ο αστροφυσικός δρ Μάνος Δανέζης είναι ένας ιδιαίτερα αγαπητός επιστήμονας στους Κιλκισιώτες και κυρίως στους νέους που δείχνουν ζωηρό ενδιαφέρον για την πληθωρικότητα των γνώσεών του.

Η πυκνή προσέλευση νέων κατά βάση ανθρώπων, την Τετάρτη 13 Ιουνίου στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Κιλκίς, απέδειξε την ισχυρή δημοφιλία του και τα όσα είπε στην ομιλία του για την προτεσταντική ηθική ως μια νέα δογματική θεολογία, κυρίαρχη στο δυτικό πολιτισμό κέρδισαν την προσοχή τους.

Κατά τη δίωρη διάλεξή του ο δρ Δανέζης αντιπαρέβαλλε την ηθική και λογική του δυτικού ορθολογισμού με το αξιακό φορτίο του ελληνικού πολιτισμού, όπως εκφράζεται κατά τον αριστοτελικό ορθό λόγο. Αναφέρθηκε στην εξάπλωση του ορθολογισμού με προμετωπίδα την ύλη ως πρωταρχική αν όχι μοναδική αξία των δυτικών κοινωνιών, που ισοπέδωσε το σύνολο των ανθρώπινων αξιών και στην επικυριαρχία των προτεσταντικών κανόνων – στο λεγόμενο δεκάλογο του προτεστάντη – που οικοδόμησαν την κρατούσα οικονομική θεωρία με συνέπεια την αποσάρθρωση των σύγχρονων παγκόσμιων κοινωνικών δομών.

Κατά τον ομιλητή ο ορθολογισμός στηρίζεται στη Λογική, η οποία όμως δεν είναι ένα σταθερό και δογματικό κατηγόρημα, ενιαίο και αναλλοίωτο σε κάθε γωνιά της γης για όλες τις ιστορικές περιόδους, αλλά αναπτύσσεται μέσω της ανάπτυξης της Γνώσης. Υπό αυτή την έννοια όσο διαφοροποιείται η Γνώση τόσο διαφοροποιείται και η Ανθρώπινη Λογική η οποία και δεν είναι αντικειμενικά προσδιορισμένη στο Χώρο και στο Χρόνο. Στο δυτικό πολιτισμό Λογικό είναι καθετί το οποίο προσδιορίζεται από την προτεσταντική ηθική και όποιος συμφωνεί με αυτήν είναι ”Λογικός” και επιβραβεύεται ενώ η διάθεσή του είναι τιμωρητική στο διαφωνούντα.

Ο δρ Δανέζης έκανε αναφορά και στην ακραία φιλοσοφική προσέγγιση της δυτικής σκέψης, στον υπερασιοναλισμό που πρεσβεύει ότι οι θεωρητικές επιστημονικές έννοιες έχουν πραγματικό νόημα εάν υπόκεινται σε ένα καθορισμένο σύστημα μέτρησης που είναι το χρήμα, για να καταλήξει στο ότι ο δυτικός ορθολογισμός στερείται διαχρονικής αντικειμενικότητας και αξιών, εφόσον και αυτές, μη επιδεχόμενες μέτρησης με όργανα, δεν έχουν καμία αποδεδειγμένη μετρούμενη αντικειμενικότητα.

Για τον καθηγητή αστροφυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, οι τρεις επιστημονικές αλήθειες που συγκροτούν το νέο πολιτιστικό ρεύμα και τη Νέα Λογική των Αξιών, που μέλλει να αντικαταστήσουν το υπό κατάρρευση δυτικό σύστημα αξιών, συμπυκνώνονται στο ότι:

– η πραγματικότητα των αισθήσεων δεν έχει καμία υπόσταση για τη σύγχρονη φυσική.

– στο νέο πολιτισμικό ρεύμα κυρίαρχη θέση έχει η έννοια της ολικότητας – το Σύμπαν είναι μια απέραντη, ενιαία και αδιαίρετη ενότητα – και στο πλαίσιο αυτό η ανάγκη της συλλογικότητας θα υπερισχύσει του ατομικού συμφέροντος, προσδίδοντας νέο νόημα σε συμπαντικές αξίες όπως η αγάπη, ο αλτρουισμός, η αλληλεγγύη, η θυσία

– στην ενιαία και αδιάσπαστη συμπαντική ουσία ισχύει ο νόμος δράσης – αντίδρασης και κάθε κακή δράση πάνω στο συμπαντικό μέρος προκαλεί αυτόματη και ενστικτώδη αντίδραση από το σύνολο της Δημιουργίας.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν η ψυχίατρος και επιστημονικά υπεύθυνη του ”Νηρέα” Έφη Τζούρα – Τζεβελέκη και ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δημήτρης Τσαντάκης.

Η διάλεξη του κ. Δανέζη, ενταγμένη στα ”Ελευθέρια” του Δήμου Κιλκίς, έγινε με πρωτοβουλία του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς” Νηρέας” και του Δήμου Κιλκίς.

Δελτίο τύπου του Δήμου Κιλκίς

Σχολιάστε