My Twitter Feed

19 Απριλίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Δραματικό SOS της Παθολογικής! -

Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Το Κιλκίς και η αρχιτεκτονική του -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Οι υποσχέσεις καλά κρατούν! -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Στις κάλπες για το ψηφοδέλτιο -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Επίσκεψη του Γ. Μανιάτη -

Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Διευρύνουν τη συνεργασία τους -

Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Στις κάλπες για τους υποψήφιους -

Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Οι δήμαρχοι για το 2ο τμήμα ΑΕΙ -

Πέμπτη, 11 Απριλίου, 2024

Ο Μπενινι επιτιμος διδακτορας του ΑΠΘ

(Βίντεο) Ο διεθνούς φήμης Ιταλός ηθοποιός, σκηνοθέτης και σεναριογράφος, Ρομπέρτο Μπενίνι, θα αναγορευθεί σήμερα Τετάρτη 4 Απριλίου επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.  Η τελετή θα λάβει χώρα στις 7 το απόγευμα, στην αίθουσα τελετών της Παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ.

Αφορμή για την αναγόρευση στάθηκε “η εξαιρετική καλλιτεχνική διαδρομή του καλλιτέχνη καθώς και το πρωτοποριακό εκφραστικό του πνεύμα, σε αρμονικό συνδυασμό με την ιταλική κουλτούρα και τον ιταλικό πολιτισμό”, όπως αναφέρει η Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ.

Ο Ρομπέρτο Μπενίνι γεννήθηκε στις 27 Οκτωβρίου του 1952 στο Μαντσιάνο λα Μιζερικόρντια, κοντά στο Καστιλιόν Φιορεντίνο στην Τοσκάνη της Ιταλίας. Έγινε γνωστός τη δεκαετία του 1970, με τη συμμετοχή του στην τηλεοπτική εκπομπή “Τηλεαγελάδα”.

Η τολμηρότητα όμως της εκπομπής σε συνδυασμό με την αυστηρότητα της λογοκρισίας την εποχή εκείνη, οδήγησε στην διακοπή της. Ο εναγκαλισμός του κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης με τον αρχηγό του Κομουνιστικού Κόμματος Ενρίκο Μπερλινγκουέρ δημιούργησε σκάνδαλο, λόγω της τυπικότητας των πολιτικών της εποχής.

Την δεκαετία του 1980 τον έκοψε η λογοκρισία για κάποια έκφραση προσβλητικού περιεχομένου σχετικά με τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β΄, σε μια σημαντική ζωντανή αναμετάδοση στην τηλεόραση.

Το 1983 ξεκίνησε να σκηνοθετεί αλλά και να πρωταγωνιστεί, με τη Νικολέτα Μπράσκι, με την οποία παντρεύτηκε το 1991, σε πολλά έργα. Μεγάλη του επιτυχία υπήρξε η κινηματογραφική τραγική κωμωδία “Η Ζωή Είναι Ωραία” (1997), όπου παρουσιάζει τις συνθήκες που αντιμετωπίζουν Εβραίοι κρατούμενοι σε γερμανικό στρατόπεδο συγκέντρωσης.

Ο πατέρας του, Λουίτζι Μπενίνι, είχε κάνει δύο χρόνια στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Μπέργκεν – Μπέλζεν. Η ταινία έλαβε τα Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας, Α΄ ανδρικού ρόλου (Μπενίνι) και μουσικής (Νικόλα Πιοβάνι)

Στοιχεία από news247.gr

Σχολιάστε