Ο Κρ. Αρσένης κι η ατζέντα του
ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΡΙΤΩΝ ΑΡΣΕΝΗΣ ΚΑΙ ΠΟΙΑ Η ΑΤΖΕΝΤΑ ΤΟΥ
Γιατί έφυγε από το ΠΑΣΟΚ
Εκλέχθηκε ευρωβουλευτής τον Ιούλιο του 2009. Τον Μάϊο του 2013 ανεξαρτητοποιήθηκε καθώς διέρρηξε οριστικά τις σχέσεις του με το ΠΑΣΟΚ κλιμακώνοντας την κάθετη αντίθεσή του με την επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση του νερού της Θεσσαλονίκης και την εκποίηση της ΕΥΑΘ. Το νερό στην ουσία «ξεχείλισε» το ποτήρι για τον Κρίτωνα Αρσένη.
Η δράση – γενικά
Η πολιτική «ατζέντα» του Κρίτωνα Αρσένη περιλαμβάνει πλήθος θεμάτων με πλούσια δράση σε επίπεδο κατάθεσης ερωτήσεων και τροπολογιών και παρεμβάσεις – εισηγήσεις ψηφισμάτων για ζητήματα γύρω από το Περιβάλλον, τη Γεωργία-Αλιεία-Κτηνοτροφία-Μελισσοκομία και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα . Παράλληλα δεν σταματά να εργάζεται προκειμένου συνδέσει την τύχη του Τουρισμού με τη βιώσιμη οικονομία, την τοπική παραγωγή, την προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτισμικής Κληρονομιάς.
ΜΑΧΕΣ ΚΑΙ ΝΙΚΕΣ
ΣΚΟΥΡΙΕΣ
Στις 6 Οκτωβρίου του 2009 και ενώ είναι ακόμη ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ καταθέτει από τους πρώτους κοινοβουλευτική ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το θέμα των Σκουριών ενώ τον Ιανουάριο του 2010 είναι ο πρώτος ευρωβουλευτής που επισκέπτεται την περιοχή. Στις 6 Μαΐου του ίδιου χρόνου είναι ο βασικός εισηγητής διακομματικού ψηφίσματος για την απαγόρευση χρήσης κυανίου στην εξόρυξη χρυσού εντός της Ε.Ε.
ΝΕΡΟ
Σημαντική στιγμή της πρόσφατης δράσης του, τον Ιούλιο του 2013, η πρωτοβουλία του Κρίτωνα Αρσένη να συσπειρώσει 50 ευρωβουλευτές από 17 χώρες από όλες τις πολιτικές ομάδες που ζήτησαν από τις πολυεθνικές να αποσυρθούν από τον διαγωνισμό πώλησης της ΕΥΑΘ. Τον Φεβρουάριο του 2014 ζητεί να σταματήσει η παράνομη και κοινωνικά και οικονομικά επιβλαβής ιδιωτικοποίηση του νερού της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας. Συνεργάζεται για τη συγκέντρωση 1.884.790 υπογραφών για την “Πρωτοβουλία πολιτών”, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού στην Ε.Ε. Ο αριθμός αυτός ξεπερνά κατά πολύ το νομικό απαιτούμενο του 1 εκατομμυρίου των διασταυρωμένων υπογραφών ευρωπαίων πολιτών, αλλά και της επαρκούς εκπροσώπησης από πολλές χώρες της Ε.Ε.
ΣΠΟΡΟΙ
Τον Μάρτιο του 2014 υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η τροπολογία που κατέθεσε, για την απόρριψη της πρότασης της Κομισιόν που θα επέβαλε συνθήκες καθολικού μονοπωλίου των πολυεθνικών στην εμπορία των σπόρων στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια αγορά. Με την υπερψήφιση αυτή η νομοθεσία απορρίπτεται από το Ευρωκοινοβούλιο και υποχρεώνεται στην πράξη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να την αποσύρει.
ΚΙΝΗΜΑΤΑ
Τον Απρίλιο του 2014 διοργανώνει στις Βρυξέλλες ειδική εκδήλωση και συνδέει τα κινήματα που εναντιώνονται στην εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές, στην πώληση της ΕΥΑΘ, στην πώληση τεσσάρων σχολείων στον δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης, στην καύση των σκουπιδιών και στο ΣΜΑ Ευκαρπίας, αλλά και αυτό της υπεράσπισης του δημόσιου χαρακτήρα του πρώην στρατοπέδου Καρατάσιου Θεσσαλονίκης.
ΕΛΛΗΝΙΚΟ
Τον Απρίλιο του 2014 καταθέτει ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με παράνομες φοροαπαλλαγές που δίνονται στον αγοραστή του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού και του Αγίου Κοσμά. Συγκεκριμένα ο Κρίτων Αρσένης αποκαλύπτει το μεγάλο σκάνδαλο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με το άρθρο 42 του νόμου 3943/2011, με το οποίο ο αγοραστής απαλλάσσεται από την καταβολή οποιουδήποτε φόρου σχετίζεται με την εκμετάλλευση και ιδιοκτησία της έκτασης που πωλείται.
ΧΗΜΙΚΑ ΣΥΡΙΑΣ/ΚΡΗΤΗ
Το Νοέμβριο του 2013, είναι ο πρώτος έλληνας ευρωβουλευτής που αναδεικνύει το θέμα της καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας στην Αλβανία, με ερώτηση στην Επίτροπο Κάθριν Άστον. Τους επόμενους μήνες, με συνεχείς ερωτήσεις προς την Κομισιόν και την ελληνική κυβέρνηση, ζητά να αναλάβουν δράση κατά της επιχειρούμενης καταστροφής των χημικών στη Μεσόγειο, με στόχο να αναλάβουν οι χώρες (συγκεκριμένα η Μεγ.Βρετανία) που παρήγαγαν τα χημικά όπλα την καταστροφή τους και να μην απειληθεί το οικοσύστημα της Μεσογείου. Συμμετέχει ενεργά στην έντονη αντίδραση των κατοίκων της Κρήτης με αποκορύφωμα τη μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας 10000 κατοίκων στο Αρκάδι.
ΑΠΟΜΑΚΡΥΣΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ
Τον Σεπτέμβριο του 2010, με πρωτοβουλία Κρίτωνα Αρσένη, υπερψηφίζεται από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψήφισμα για την ευρωπαϊκή στρατηγική για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη ορεινών περιοχών, νησιών και αραιοκατοικημένων περιοχών με στόχο την αποκατάσταση της αδικίας σε βάρος των κατοίκων, τόσο αναφορικά με τη σύνδεσή τους με την υπόλοιπη Ελλάδα όσο και σχετικά με το κόστος των προϊόντων αλλά και την πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες και αγαθά.
ΤΡΟΙΚΑ
Το 2011 καταγγέλλει τις προνομιακές σχέσεις της τρόϊκας με επιχειρηματίες και λομπίστες. Τον Μάρτιο του 2014 επανέρχεται και καταγγέλλει στον Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή τις αδιαφανείς σχέσεις της Τρόικας στην Ελλάδα με επιχειρηματικά συμφέροντα, , αφού καταψήφισε την έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τρόικα.
ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ
Τον Νοέμβριο του 2012 έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με τη συγκυβέρνηση καταγγέλλοντας το «εμπόριο ελπίδας» στο θέμα της εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου με τις ανυπόστατες προσδοκίες που δημιουργούσαν.
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ – ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Τον Ιούνιο του 2011 τοποθετήθηκε αρνητικά στο χωροταξικό του Τουρισμού. Υποστηρίζει την ίδια περίοδο ότι η ανάπτυξη και απασχόληση προέρχεται κυρίως από ατομικές, οικογενειακές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που παράγουν προστιθέμενη αξία στον πρωτογενή τομέα, τη μεταποίηση, τις νέες τεχνολογίες, τον τουρισμό και πολλούς άλλους τομείς. Ως ενδεικτικό μέτρο προτείνει τη μη φορολόγηση του 30% των κερδών των επιχειρήσεων αυτών, με βάση το de minimis, με την προϋπόθεση ότι θα επανεπενδύονται στον εκσυγχρονισμό, στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και στην αύξηση της απασχόλησης στη συγκεκριμένη επιχείρηση. Τον Ιούλιο του 2013 μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου ‘Απλούστευση διαδικασιών για την ενίσχυση της τουριστικής επιχειρηματικότητας, αναδιάρθρωση του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και λοιπές διατάξεις’ καταγγέλλει την επιδικώμενη οικοδόμηση ολόκληρων ιδιωτικών χωριών στα βουνά, σε μικρά και μεγάλα νησιά, δάση και δασικές εκτάσεις, σε παραλίες και προστατευόμενες περιοχές.
FAST TRACK
Τον Μάρτιο του 2014 δίνεται χάρις στον Κ.Α. οριστικό τέλος στην έγκριση με νόμο δημοσίων ή ιδιωτικών έργων και επενδύσεων χωρίς Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων στο πλαίσιο της τελικής έγκρισης της νέας νομοθεσίας για τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Προηγήθηκε κατάθεση τροπολογία την οποία αποδέχθηκε η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
ΘΕΣΗ ΓΙΑ μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ΤΟΥΡΙΣΜΟ
Την αντίθεσή του στην επιχειρούμενη συγκέντρωση οικονομικών πόρων και δραστηριοτήτων στα χέρια λίγων και την συρρίκνωση των οικογενειακών , των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που παράγουν περίπου το 80% της απασχόλησης επισημαίνει ο Κρίτων Αρσένης, κατά την διάρκεια της εκδήλωσης που διοργάνωσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με θέμα “Ποιοτικές Μικρομεσαίες επιχειρήσεις: ο ξεχασμένος κρίκος της ανάκαμψης”. Η εκδήλωση αφορούσε τη συνάντηση και συζήτηση εκπροσώπων ποιοτικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων της Ελλάδας από τον χώρο του τουρισμού και της εμπορίας παραδοσιακών και ποιοτικών προϊόντων διατροφής με στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επιχειρηματίες του Βελγίου, προκειμένου να δημιουργηθούν ευκαιρίες χρηματοδότησης δράσεων και εξαγωγής των προϊόντων τους.
Η πρόσκληση στους εκπροσώπους μικρών επιχειρήσεων από τον χώρο του τουρισμού και της εμπορίας παραδοσιακών και ποιοτικών προϊόντων διατροφής που συμμετέχουν στο Δίκτυο Αειφόρο Αιγαίο της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού έρχεται σε συνέχεια της εκστρατείας για την αειφόρο ανάπτυξη στα νησιά του Αιγαίου “Αειφόρο Αιγαίο” που σχεδίασε και συντόνισε ο Κρίτων Αρσένης πριν την εκλογή του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την οποία και παρέλαβε το 2009 το πρώτο πανευρωπαϊκό βραβείο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη EUROPANOSTRA.
ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ
Έως το 2015 πρέπει να έχει μειωθεί η εκπομπή ρύπων κατά 95%. Θα χρειαστεί έως τότε οι εταιρείες των Ανανεωσίμων Πηγών Ενέργειας να αντλήσουν πόρους από επενδύσεις που θα μεταφερθούν από τον Δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα. Το ερώτημα προκύπτει καίριο. Τίνων οι τσέπες θα επιβαρυνθούν;
Σε χώρες όπως η Γερμανία, η Δανία, το Βέλγιο και η Ολλανδία ενθαρρύνονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι συμμαχίες και συνέργιες καθώς και τα συνεταιριστικά σχήματα για τη δημιουργία αιολικών πάρκων και φωτοβολταϊκών. Αντιθέτως στην Ελλάδα δίνουν σε 4-5 μεγάλες επιχειρήσεις τα έργα των αιολικών πάρκων και φωτοβολταϊκών χωρίς να ρωτήσουν την κοινωνία που αντιδρά.
Δελτίο τύπου από Κρ. Αρσένη