My Twitter Feed

28 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Ο θάνατος σου η ζωή μου

floridis_panag…ή ο θάνατος του εμποράκου.

Του Παναγιώτη Φλωρίδη

—————————————————————————————————————————————————–Δεν είναι λίγες οι φορές που από τις σελίδες της εφημερίδας επισημάναμε την τεράστια σημασία για το παρόν και το μέλλον (όχι πολύ μακρινό) της ευρύτερης  Περιφέρειας, που περικλείει το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Θεσσαλονίκης. Μια ιστορία παλιά, ημιτελής μέχρι στιγμής,  η οποία όμως κάποια στιγμή θα υλοποιηθεί με τρόπο βίαιο, λόγω ακριβώς της αδράνειας των εμπλεκομένων.

Η κάθε περιοχή. πέριξ της Θεσσαλονίκης θα κληθεί να αναλάβει ένα συγκεκριμένο ρόλο στο ευρύτερο πλαίσιο. Στην κάθε περιοχή θα ανατεθεί, προφανώς από τα πάνω, μια συγκεκριμένη αρμοδιότητα στην αναπτυξιακή, οικονομική, παραγωγική δραστηριότητα. Και όσο επικρατεί αυτή η αδιαφορία για το Ρυθμιστικό, οι αρμοδιότητες και οι ρόλοι θα μοιρασθούν με μόνο κριτήριο τα συμφέροντα του μεγάλου αστικού κέντρου της Θεσσαλονίκης. Η αδράνεια και η αδιαφορία των ιθυνόντων της κάθε «δορυφορικής περιοχής» θα πληρωθεί ακριβά για τους κατοίκους όταν  έλθει η ώρα της αναγκαστικής εφαρμογής. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ούτε η στοιχειώδεις ενημερωτικές ημερίδες.

Ασφαλώς και δεν θα υπάρξει αμφισβήτηση για το ρόλο που θα κληθεί να παίξει η Χαλκιδική. Αλοίμονο αν ο τουριστικός παράδεισος αλλάξει ρόλο! Είναι σίγουρο ότι στο γενικό σχεδιασμό η Χαλκιδική θα αναβαθμισθεί θεαματικά. Θέτοντας τα φυσικά κάλλη της στην υπηρεσία του αστικού κέντρου.

Το θέμα είναι τί γίνεται με τους υπόλοιπους εμάς. Ποιος ρόλος δηλαδή επιφυλάσσεται για το Κιλκίς; Της αγροτικής ανάπτυξης, της μεταποίησης, των μεταφορών; Για όλα τα παραπάνω «στάδια δόξης» ο νομός έχει όλα τα προσόντα: Εξαιρετικές εκτάσεις και τέλειο κλίμα για αγροτοκτηνοτροφία. Αρτια υποδομή σε σύγχρονες Βιομηχανικές Περιοχές. Και άμεση επαφή με το βασικό οδικό δίκτυο της χώρας (ΠΑΘΕ, ΕΓΝΑΤΙΑ) καθώς και διπλού προορισμού Σιδηροδρομικό δίκτυο (εσωτερικό- εξωτερικό).

Αυτό που λείπει, και είναι αδιανόητο, είναι ο σχεδιασμός και η πρόταση ώστε αυτά τα πλεονεκτήματα να παραμείνουν ακέραια και να μην απορροφηθούν από τη Θεσσαλονίκη.

Οι λόγοι (και οι φόβοι) είναι πολλοί και υπολογίσιμοι. Η κεντρομόλος δύναμη της συμπρωτεύουσας έχει εξηγηθεί πολλές φορές και με αδιαμφισβήτητα επιχειρήματα. Αυτό όμως που συνέβη την περασμένη Κυριακή 3 Νοεμβρίου προκαλεί νέο πανικό: Ηταν η πρώτη από τις «νέες Κυριακές όπου τα καταστήματα θα μπορούσαν να λειτουργούν.» Ο Εμπορικός Σύλλογος Κιλκίς με ομόφωνη απόφαση του επέλεξε τη μή λειτουργία των καταστημάτων. Το ίδιο έπραξαν στη συντριπτική τους πλειοψηφία και οι άλλοι Εμπορικοί Σύλλογοι της Ελληνικής Περιφέρειας. Ορθά, κατά και τη δική μα άποψης, αφού δεν επρόκειτο να …σπρώχνονται οι πελάτες για το ποιος θα πρωτομπεί στα μαγαζιά να ψωνίσει.

Συνέβη όμως το εξής: ακούσαμε τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης να πανηγυρίζει. Τέτοια εικόνα είχε πολλά χρόνια να παρουσιάσει η Αγορά της Θεσσαλονίκης. Πρωτοφανής κίνηση και ισχυρό αγοραστικό ενδιαφέρον, δυσανάλογο προς την κρίση. Ο κ. πρόεδρος όμως έσπευσε να επισημάνει ότι κίνηση είχε μόνο η Αγορά του Ιστορικού Κέντρου της πόλης. Οι περιφερειακοί δήμοι της Θεσσαλονίκης όπου λειτούργησαν τα καταστήματα, ήταν πραγματικό νεκροταφείο. Η Αγορά της Θεσσαλονίκης πλημμύρισε από κατοίκους όλων των γύρω δήμων και των γύρων νομών. Οι οποίοι βρήκαν την ευκαιρία να «κατέβουν» στη Θεσσαλονίκη συνδυάζοντας τα πάντα: καφέδες στην παραλία, φαγητό στις ταβέρνες, βόλτα με τα παιδιά, ψώνια από τα εμπορικά. Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου ήταν περιχαρής, αλλά και κυνικός: «Τι να κάνουμε»! Η ελεύθερη Αγορά τα έχει αυτά: ο θάνατος σου η ζωή μου». Και εννοείται ότι, από’ δω και πέρα η κίνηση στην Περιφέρεια θα υποστεί νέο τεράστιο πλήγμα. Όχι μόνο η αγοραστική για τα εμπορικά, αλλά και η αναψυχή. Ολη την εβδομάδα οι καταναλωτές «θα κάνουν κράτει» αφού την Κυριακή θα μπορούν να συνδυάσουν τα πάντα στη μεγάλη πόλη.

Επομένως τη Θεσσαλονίκη θα μπορούμε να την ανταγωνιστούμε (και να επιζήσουμε) σε άλλους τομείς. Οχι πάντως στο λιανικό εμπόριο. Αυτούς πρέπει να βρούμε και να τους εντάξουμε με σαφείς, αιτιολογημένες και κοστολογημένες προτάσεις στο Γενικό Σχεδιασμό. Είτε αυτός λέγεται Ρυθμιστικό είτε όπως αλλιώς.

Ο χρόνος που απομένει δεν είναι πολύς.

Άρθρο στην ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Σχολιάστε