My Twitter Feed

19 Απριλίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Δραματικό SOS της Παθολογικής! -

Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Το Κιλκίς και η αρχιτεκτονική του -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Οι υποσχέσεις καλά κρατούν! -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Στις κάλπες για το ψηφοδέλτιο -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Επίσκεψη του Γ. Μανιάτη -

Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Διευρύνουν τη συνεργασία τους -

Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Στις κάλπες για τους υποψήφιους -

Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Οι δήμαρχοι για το 2ο τμήμα ΑΕΙ -

Πέμπτη, 11 Απριλίου, 2024

“Ο διάλογος είναι δημοκρατία”

“Οποιαδήποτε δαπάνη με την διαδικασία της ανάθεσης δεν θα την εγκρίνουμε εάν προηγουμένως δεν τηρηθούν οι προβλεπόμενες διατάξεις του νόμου με όρους διαφάνειας”.

Αυτό τονίζει ο επικεφαλής της παράταξης “Συμμετέχω”, Δημήτρης Αγαθόπουλος, σε ανταπάντησή του προς το δήμαρχο Κιλκίς, Δημήτρη Κυριακίδη, για το θέμα της απ` ευθείας ανάθεσης σε επιχειρήσεις και όχι στα φαρμακεία, της προμήθειας υγειονομικού υλικού.

Ο κ. Αγαθόπουλος επισημαίνει ότι το θέμα ήρθε ως επείγον στα εκτός ημερησίας θέματα και η ομόφωνη απόφαση της επιτροπής αφορούσε την έγκριση της δαπάνης και το κατεπείγον της ανάθεσης, όχι όμως από πού θα γινόταν η προμήθεια, κάτι που ήταν στην αποκλειστική ευχέρεια του Δημάρχου.

Όσο δε για το κάλεσμα του δημάρχου για ενίσχυση του Νοσοκομείου Κιλκίς, ο κ. Αγαθόπουλος γνωστοποιεί ότι η παράταξη την έκανε πολύ πριν από το εν λόγω κάλεσμα “χωρίς τυμπανοκρουσίες και φωτογραφίες στα σκαλάκια”.

Η ανακοίνωση του επικεφαλής της παράταξης ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ έχει ως εξής:

“Εμείς ως δημοτική παράταξη από την έναρξη των περιοριστικών μέτρων και την απαγόρευση των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου δια ζώσης, είχαμε δηλώσει δημόσια ότι τις όποιες παρεμβάσεις, προτάσεις, κριτικές ή οτιδήποτε άλλο θα τις κάναμε δημόσια γιατί δημόσιες είναι και οι συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.

Την αλήθεια λοιπόν που επικαλείται ο κ. Δήμαρχος θα την αναζητήσουμε δημόσια και ο κάθε πολίτης ας κρίνει που βρίσκεται αυτή. Χαρακτηρισμούς όπως παραπλάνηση, λαϊκισμός, δημαγωγία, ψεύδη, αυτοεξευτελισμός και κακοήθειες εγώ δεν θα τα χρησιμοποιήσω διότι δεν είναι του χαρακτήρα μου, δεν βοηθούν στον διάλογο και δείχνουν εκνευρισμό. Από την πλευρά μας το θέμα θα το κλείσουμε εδώ.

Τα περί δικαιώματος που προκύπτουν από τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου για απευθείας αναθέσεις την περίοδο της πανδημίας, την έρευνα αγοράς, την ομόφωνη απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής κλπ δεν τα αμφισβήτησε κανείς όπως υπονοεί ο κ. Δήμαρχος. Η κριτική μας εστιάστηκε στο γεγονός γιατί η προμήθεια δεν έγινε από τα Φαρμακεία, ως καθ’ ύλην αρμόδια, και προτιμήθηκαν άλλοι τους οποίους μάθαμε μετά την απόφαση.

Επειδή πολλές φορές η αλήθεια βρίσκεται στις λεπτομέρειες, οφείλω να διευκρινίσω ότι το θέμα ήρθε ως επείγον στα εκτός ημερησίας θέματα και η ομόφωνη απόφαση της επιτροπής αφορούσε την έγκριση της δαπάνης και το κατεπείγον της ανάθεσης, όχι όμως από πού θα γινόταν η προμήθεια. Αυτό ήταν στην αποκλειστική ευχέρεια του Δημάρχου.

Εύλογες λοιπόν και οι διαμαρτυρίες του Προέδρου του ΦΣΚ, στον οποίο δεν ξέρουμε τι διευκρινήσεις δόθηκαν αλλά αυτό που αμφισβητούμε είναι οι δικαιολογίες που επικαλείται ο κ. Δήμαρχος ότι οι επιχειρήσεις που επιλέχτηκαν πληρούσαν τις προϋποθέσεις που απαιτεί ο νόμος και η φορολογική αρχή, λες και τα Φαρμακεία του Δήμου δεν τις πληρούσαν ή ότι δεν ήταν σε θέση να ανταποκριθούν άμεσα. Αφήνοντας και αιχμές κατά των φαρμακείων ότι οι τιμές τις οποίες βρήκε ήταν οι πιο συμφέρουσες. Επίσης αμφισβητούμε για την αναφορά του Δημάρχου ότι ως Δήμος στηρίξαμε τα φαρμακεία, είναι άλλα λόγια να αγαπιόμαστε.

Το γεγονός αυτό και όχι μόνο αυτό, ήταν η αφορμή να θίξουμε την ουσία της παρέμβασής μας που έχει να κάνει γενικώς με τις αναθέσεις. Καλή τι πίστη μέχρι τώρα δώσαμε την συγκατάθεσή μας χωρίς δεύτερες σκέψεις για να προχωρήσουν οι υποθέσεις. Διαπιστώνουμε όμως ότι στο κρίσιμο ζήτημα επιλογής του όποιου προμηθευτή ή εργολάβου δεν είχαμε καμία ενημέρωση άσχετα από το γεγονός ότι δεν το προβλέπει ο νόμος.

Για όσους κατοικούν “στα πέριξ της Ιερουσαλήμ” και γνωρίζουν πράγματα στον χώρο της Τ.Α, σε πολλές περιπτώσεις γενικώς οι αναθέσεις δημιουργούν “μαύρες τρύπες” στα οικονομικά των Δήμων και στις περισσότερες των περιπτώσεων οι διαδικασίες και η διαχείριση των θεμάτων αυτών κάθε άλλο παρά εξασφαλίζουν το δημόσιο συμφέρον το οποίο επικαλείται ο κ. Δήμαρχος. Από ότι πληροφορούμαστε το τελευταίο διάστημα, με πρόσχημα το κατεπείγον αντιμετώπισης της κρίσης και με όχημα τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, πανελλαδικά τα φαινόμενα μη τήρησης και των ελάχιστων κριτηρίων διαφάνειας πολλαπλασιάστηκαν, γεγονός που μας καθιστά έντονα προβληματισμένους και υποψιασμένους.

Προβληματισμοί οι οποίοι προέρχονται μετά την μακροσκελή αναλυτική αναφορά της ΕΑΑΔΗΣΥ (Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων), σύμφωνα με την οποία δίδονται αυστηρές συστάσεις για την τήρηση της νομιμότητας και της ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ προς την Κυβέρνηση και τους ΟΤΑ, αναφορικά με τους διαγωνισμούς του Δημοσίου για αναθέσεις έργων, υπηρεσιών και προμηθειών προς ιδιώτες εν μέσω των έκτακτων συνθηκών που έχει προκαλέσει η κρίση του κοροναϊού. Συγκεκριμένα η ΕΑΑΔΗΣΥ εντοπίζει μεγάλη σύγχυση από το περιεχόμενο των ΠΝΠ που αποτρέπουν αποκλείσεις από την υφιστάμενη νομοθεσία για δημόσιες συμβάσεις.

Για αυτούς τους λόγους αποφασίσαμε, ως δημοτική παράταξη “ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ”, ότι οποιαδήποτε δαπάνη με την διαδικασία της ανάθεσης δεν θα την εγκρίνουμε εάν προηγουμένως δεν τηρηθούν οι προβλεπόμενες διατάξεις του νόμου με όρους διαφάνειας μέχρι και τους τελικούς αναδόχους των έργων, των υπηρεσιών και των προμηθειών.

Όσο δε για τον ισχυρισμό ότι δεν συμμετείχαμε στο επικοινωνιακό ενωτικό κάλεσμα του Δημάρχου για την ενίσχυση του Νοσοκομείου, έχει δίκιο. Διότι εμείς την προσφορά μας δεν περιμέναμε τον Δήμαρχο για να την κάνουμε, την κάναμε πολύ πριν από το κάλεσμά του χωρίς τυμπανοκρουσίες και φωτογραφίες στα σκαλάκια, γιατί μας ενδιέφερε η ουσία και όχι η επικοινωνία. Για να μην αφήσουμε αναπάντητο όμως τον υπαινιγμό του Δημάρχου, οφείλει να πληροφορηθεί ο ίδιος για την προσφορά του “ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ”, και αν δεν το κάνει οφείλει να το δημοσιοποιήσει η Διοίκηση του Νοσοκομείου, η οποία είναι από τις ελάχιστες αν όχι η μοναδική προσφορά που δεν δημοσιοποίησε.

Για το ύφος της απάντησης του Δημάρχου, εμείς το αφήνουμε στην κρίση του καθενός. Γιατί για μας ο Δημόσιος διάλογος, όσο σκληρός και αν είναι δεν είναι λαϊκισμός, είναι Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.”

Σχολιάστε